Родителска практика

Стела Стойкова

За майчинството, кариерата и любовта

Стела Стойкова

Интервюто ми с нея стана бързо, плавно, почти неусетно. А това рядко ми се е случвало. С нея се разбрахме още от първия разговор. И това също рядко ми се е случвало. Тя е изключително точна, прецизна, естествена, бърза в мисълта и отговорите си. А това все по-рядко се случва. Все по-рядко се случва да си манекенка, модел, лице на множество продукти и реклами, и в същото време да си ненатрапчив и много... нормален. Такава е Стела Стойкова. Но тя е и майка. На мъничката принцеса Дара. А затова може да разберете от самата нея. 

1. Разкажи ми нещо за себе си...

На 30 години съм, завършила съм Маркетинг и Европейска публична адмнистрация, работила съм като стюардеса и в свободното време като модел, а сега имам най-хубавата професия на света - „Майка".

2. Опиши с няколко думи семейството си...

Със съпруга ми сме женени от три години, а от шест сме заедно. Запознахме се на морето, а той ме спечели с Куба-Либрето, което ми направи и поднесе на плажа, и, разбира се, със сините си очи. Работи като мениджър във фирма за бързооборотни стоки. Година след сватбата се роди нашата дъщеричка Дара.

3. Как реагира, когато разбра, че си бременна?

Бременността ми беше планирана и много желана. Не съм си правила тестове, разбрах направо на прегледа, но имах вътрешното усещане, че съм бременна. Бях безкрайно щастлива, а сестра ми, която беше с мен, дори се разплака, че ще става леля.

4. Как съобщи на таткото, че ще си имате бебе?

Нямах търпение да му съобщя новината по специален начин, затова веднага му се обадих. Той едва сдържаше реакцията си, защото се оказа, че е в среща, но минути след това ми се обади много развълнуван и щастлив.

5. Като какъв тип дете расте дъщеричката ти?

Изключително динамично и „будно" дете, не се задържа на едно място, дори когато се храни. Има неизчерпаема енергия и винаги се пазари, когато дойде време за спане. В същото време е много обичлива и нежна - обича да се гушка и постоянно ни целува. Много е музикална и артистична, обича да е център на внимание и винаги очаква аплодисменти след свое „изпълнение".

6. Как минава един ваш ден, когато го прекарвате заедно, цялото семейство?

Винаги, когато имаме възможност, излизаме извън София, за да подишаме чист въздух. Ходим на планина с шейната, а когато е по-топло, обичаме да ходим в Южна България (Петрич, Мелник, Рупите). Определено цялото ни ежедневие е съобразено с Дара и нейните нужди и интереси. Водим я често и в Зоологическата градина, защото много обича животните и най-вече кончетата. Нямам търпение да започнем да я водим на кино и театър.

7. Как протича един ваш ден, когато го прекарвате заедно - само двете?

Когато сме двете, правим всичко заедно - пазаруваме, готвим, простираме прането. Давам й възможност да участва във всички тези процеси, защото тя много обича да се чувства полезна и макар нещата да стават по-бавно, носи и на двете ни удоволствие. Разбира се, старая се максимално да сме навън, да я събирам с други деца. Когато сме у дома, Дара обича да гледа детски филмчета (като всяко друго дете), но аз се опитвам да ограничавам този процес. Занимавам се и с интелектуалното й развитие - редим пъзели, учим буквички, рисуваме, чета й приказки.

8. Доказано е, че през бременността бебетата чуват звуци, говор. Пускаше ли й музика и каква? Танцуваше ли? Какво й говореше?

Аз съм привърженик на пренаталното възпитание, затова много говорех на Дара, казвах й колко много я обичам, пеех й песнички, а понякога пусках класическа музика, защото съм чела, че е най-подходяща и действа успокояващо. Аз не съм танцувала, защото бременността ми не беше от най-леките и трябваше повече да почивам, но Дара определено „танцуваше" вътре в мен.

9. Какви грижи, хранителен режим спазваше по време на бременността и как възвърна формата си след това?

Не съм пазила никаква диета, но и не съм спазвала бабиното правило „храни се за двама", което е абсолютно погрешно. Стараех се само да се храня много здравословно. Качих 12-13кг (съвсем в нормите) и свалянето им не беше никакъв проблем. Първите седмици покрай недоспиването и стреса, свалях по един килограм на ден, така че дори не ми се наложи да спортувам или да се ограничавам в храненето.

10. Естествено раждане или секцио? Защо?

До последно се надявах да родя естествено, но по препоръка на лекарката ми, родих секцио, тъй като имам тесен ханш, а детето се развиваше сравнително едро. Доверих се на професионалистите, но при следващото си раждане бих избрала естественото раждане, ако е възможно.

11. Изкуствена храна или кърма? Защо?

Дара беше на 100 % кърма през първите пет месеца, после я захраних с пюренца и продължих да я кърмя до деветия месец включително. Смятам, че кърменето е изключително важно за физическото и психическото развитие на детето. Контактът между майката и детето по време на кърмене е незаменим!

12. Каква е тайната на щастливото детство?

Мисля, не е тайна за никого, че основната съставка в рецептата за щастливо детство е любов. Ако детето се чувства обичано, то ще расте щастливо.

13. За какво мечтаеше преди да родиш, какви са мечтите ти сега, какво мечтаеш за твоята дъщеря?

Една от най-големите ми мечти се сбъдна и се казва Дара. Тя е най-хубавото нещо, което ми се e случвало. Винаги съм искала и да се реализирам професионално, и да не се ограничавам само до ролята на домакиня и майка. Това ми предстои сега, след като Дара тръгна на ясла. Надявам се скоро да си намеря работа, която преди всичко да ми носи морално удовлетворение. Мечтая най-вече да сме здрави, да се обичаме. Мечтая Дара да стане добър човек, да й дадем добро образование, а тя сама да избере своя път. Надявам се „чалга-културата" да остане в миналото и младите момичета да не подражават на чалга-певиците.

14. Добра майка ли си?

На този въпрос не мога да отговоря сама. Надявам се, че един ден децата ми ще кажат, че съм такава, както аз сега мога да кажа, че имам уникално добра майка. Давам всичко от себе си.

15. Какво би посъветвала момичетата, които са на кръстопътя между кариера и деца или е възможно да се постигне златната среда - умело съчетаване на двете?

Бих ги посъветвала да не отлагат майчинството заради кариерата. Не знам дали има златна среда, но мисля, че едното винаги ще страда за сметка на другото. Двете неща могат да се съчетаят, но само с компромиси. Нека сами изберат с кое от двете са готови да направят компромис. Ако не са кариеристки, могат чудесно да съчетаят майчинството с една нормална професия.

16. С какво се занимаваш в момента?

В момента съм изцяло отдадена на Дара и семейството. Рядко и само за удоволствие се снимам в реклами и участвам в ревютата на мои приятели дизайнери.

17. Разбрах, че четеш нашето списание. С какво точно ти е интересно „Кенгуру"?

Това, което ми направи приятно впечатление в списанието е, че то „не забравя", че читателките не са просто майки (бъдещи и настоящи), а преди всичко жени с разнородни интереси. Все пак майките, освен за памперси и пюрета, искат да четат за дома, за секса, за пътешествия, за мода и т.н. и е чудесно, когато могат да намерят всичко това в едно списание. Останах очарована от една статия за био-продуктите, от която научих много нови неща и която ме провокира да ги използвам още повече в ежедневието си.

18. Нещо, което пропуснах да те попитам, но искаш да споделиш...

Искам само да пожелая на читателките на списание „Кенгуру" да се радват максимално на всеки миг от бременността си, а след това и на моментите с малкото човече, защото няма нищо по-хубаво от две протегнати ръчички и думичката „мама"!

 

Автор: Боряна Петрова

 

 

Сподели: