Родителска практика

Стенно пано с морски черупки “Морско дъно”

В края на летния сезон къщата често се оказва затрупана с „трофеите" на децата от лятото. Ето една идея как да оползотворите събраните от тях „морски съкровища" и да разкрасите дома:

Стенно пано с морски черупки “Морско дъно”

В края на летния сезон къщата често се оказва затрупана с „трофеите" на децата от лятото. Ето една идея как да оползотворите събраните от тях „морски съкровища" и да разкрасите дома:

Необходими материали:

1. Празна плитка картонена кутия, например от бонбони.

2. Торбичка гипс - от железарията.

3. Оцветител за латекс, разтворена във вода темперна боя.

4. Съд за забъркване на гипса и шпатула.

5. Кламер или парче тел за окачване на паното.

6. Морски черупки, звезда, камъчета пясък - за акцент може да си купите някоя по-атрактивна черупка от магазин за художествени материали.

Последователност на работата:

1. Подредете черупките в кутията по начина, по който най-много ви харесва и след това, запазвайки картонче, ги подредете на работния плот. Така после няма да губите време да ги редите върху съхнещия гипс.

2. Изрежете в средата на единия край малък процеп и поставeте там извития кламер или тел, за да може гипсът да го залее и така да се получи „закачалката".

3. Забъркайте гипса с малко вода (според указанията на опаковката) и добавете малко боя. Не прекалявайте с нея, защото забавя съхненето на гипса. Гъстотата трябва да е като на детско пюре.

4. Внимателно излейте сместа в кутията. Внимавайте да не е прекалено тънко, защото ще е чупливо, а прекалено дебело ще е тежко. Добра дебелина е около 7 - 12 мм.

5. Заравнете повърхността с шпатулата.

6. Започнете да поставяте черупките в харесаната от вас последователност. Притискайте ги съвсем леко, за да потънат наполовина в гипса. Все пак, внимавайте да не ги потопите толкова, че да не се виждат.

7. С лъжица или с шпатулата поръсете пясък върху готовото пано - така ще наподобява максимално морското дъно.

8. Оставете паното да съхне - за предпочитане на слънце. Може да се наложи да изчакате 1 - 2 дни, в зависимост от големината на произведението ви.

9. Внимателно отстранете картона от гипса. Ако останат залепнали парчета, изстържете ги леко с шпатула или нож.

Забележки:

1. Тъй като гипсът е като тебешир, може с универсално лепило да залепите парче тънък картон на гърба на паното, за да не оставя следи по стената.

2. Преди да го закачите, уверете се, че паното е съвсем сухо - в противен случай може да се образува плесен.

3. Използвайте въображението си и добавете различни природни „находки" към различно оцветен гипс - може с малки шишарки и различни черупки и жълъди да направите есенно пано или друго подобно.        

 

Автор на идеята: Иво Домозетов

 

 

Сподели: