Бременност

Стерилитетът не е болест

Интервю с д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог, специалист по ендокринна гинекология, ин витро център към Първа АГ болница „Света София”.

Стерилитетът не е болест

Д-р Лазаров, разкажете за възможностите, които предоставя Отделението по асистирана репродукция в Първа акушеро-гинекологична болница „Света София" - откога е създадено, какви услуги предоставя, какви специалисти работят там?

Ин витро центърът към Първа АГ болница „Света София" е създаден през 1988г. Наскоро, през 2011г., бе изцяло реновиран и обновен с най-добър клас апаратура. Това ни позволява да предлагаме всички медицински дейности, свързани с мъжкия и женския стерилитет и асистираната репродукция на високо ниво. Екипът, с който работя, включва изключително опитни акушер гинеколози в областта на стерилитета и ин витро технологиите, както и биолози-ембриолози, работещи в лабораторията на центъра.

Колко семейства откриха щастието да имат собствено дете благодарение на вашия ин витро център от създаването му насам?

Думата е точна - щастието! Ежедневните ни усилия и професионализъм са насочени точно към това - да видим щастието в очите на нашите пациенти. Над 500 деца бяха родени досега вследствие на класическа ин витро процедура. Но има и още много бебета, на които бе даден живот благодарение на други техники като инсеминация, лечение на ендокринни разстройства и др.

Кога едно семейство, правещо опити да зачене, трябва да заподозре, че може да има репродуктивен проблем, и да се изследва? Откъде и как се започва дългият път, който отвежда до ин витрото и до, дай Боже, успешния резултат?

В много страни по света възприетият срок е 6 месеца, преди да се потърси консултация със специалист. Това време може да бъде и до една година и именно този срок приемаме ние в България.

Пътят невинаги е дълъг, но задължително започва с консултация със специалист по асистирана репродукция. Впоследствие се назначават специализирани изследвания и ако е необходимо, се пристъпва към оперативна интервенция. Целта е да се постави точната диагноза, преди да се избере необходимата асистирана техника.

Моите приемни часове са между 8-12 часа всеки работен ден в кабинет 100. За записване може да се използва телефон 02/447026302/4470263 02/447026302/4470263 .

В жената или в мъжа по-често се откриват причините за стерилитет на двойката?

Принципното становище е, че причините са разпределени по равно при мъжа и жената. Но смея да кажа, базирайки се на опита, че все повече зачестява мъжкият фактор. Няма да ви изненадам, ако кажа, че това се дължи на стреса, консумираната храна, условията на труд.

Кои са другите основни фактори, влияещи върху репродуктивността на съвременните хора?

Както казах, стресът е водеща причина. Той застига всички нас за съжаление. Важно е да уточня, че стерилитетът не е болест, но се причинява от някакво заболяване, което протича незабележимо и един от двамата партньори не му обръща внимание. Често това са ендокринните заболявания, в които имам тясна специализация. Тук имам предвид  хормоналните смущения, неправилната обмяна на веществата, диабетът, нездравословният начин на живот. Други фактори при жената са непроходимост на яйчниковите тръби, ендометриоза (смущения във функцията на матката), кисти, предишни аборти. За мъжете най-честите причини за стерилитет мога да обобщя като вродени заболявания на мъжката полова система, хормонални, хирургични, възпалителни.

Какво означава понятието вторичен стерилитет и често ли се сблъсквате с него в работата си?

Вторичният стерилитет е понятие, с което обозначаваме невъзможността за забременяване при една двойка, която вече има в миналото постигната  успешна бременност. Винаги съм повтарял на пациентите си с този проблем, че човешкият организъм не е константна величина. Той търпи промени, възникват отклонения.

Има ли тенденции и нововъведения в областта на репродуктивната медицина и можем ли да се съизмерваме по ниво на технологиите и начина на работа с по-развитите европейски страни?

Аз вече споменах, че и нашият ин витро център е оборудван  с най-висок клас апаратура. Следим отблизо тенденциите в областта на репродуктивната медицина и ги прилагаме в ежедневната си работа. Но ин витро процедурата не е само въпрос на революционни технократски методи, а и на добре подготвени специалисти. За щастие в България има такива и те са на световно ниво.

Случва ли се да кажете на една двойка, преминала през множество безуспешни инсеминации и ин витро процедури: „Това е, което можем да направим за вас. Ние бяхме дотук!"?

 Разбирате, че въпросът е много сложен. Ако щете, той има и много силен психологически елемент. От една страна, има състояния при една двойка, които ни изправят пред стена. Например: преждевременната яйчникова недостатъчност, при която яйчниците преждевременно спират да работят преди физиологическата възраст за това събитие. Понякога природата е по-силна...

Има ли куриозни или особено драматични случаи с щастлива развръзка, които никога няма да забравите?

Пазя много спомени. Последното ин витро, което направих, също е такъв случай. Моя пациентка беше с лош яйчников резерв. Според всички стандарти тя трябваше да бъде изпратена за донорска яйцеклетка. В медицината обаче две плюс две невинаги е равно на четири. И тази жена забременя със собствена яйцеклетка. Съгласете се, че не се забравят такива моменти.

Интервюто взе Весела Захариева

 

 

 

Сподели: