Здраве

СТЕРИЛИЗАЦИЯТА мярка за чистота

Всички уреди за хранене на бебето трябва да се пазят чисти, защото това е изключително важно за неговото здраве – това го знае всяко хлапе, затова да преминем директно към начините за стерилизация.

 

Всички уреди за хранене на бебето трябва да се пазят чисти, защото това е изключително важно за неговото здраве - това го знае всяко хлапе, затова да преминем директно към начините за стерилизация.

 

Стерилизирането е химическо или чрез варене - има студена и топла стерилизация. Може да се използват тенджери, химически стерилизатори и такива на пара - електрически. Предлагат се и специални стерилизатори за микровълнови печки. Те обаче не са подходящи за метални части, а също и за някои пластмаси.

 

ТОПЛА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

 

В ТЕНДЖЕРАТА

Преди приборите да се стерилизират, трябва първо да се измият с гореща вода и сапун. Използва се четка за изтриване на бутилките отвътре и отвън. Специално внимание се обръща на ръбовете. За биберона се използва малка четка за зъби или просто се обръща наопаки, за да се измие със сапун и вода. Всички прибори трябва да бъдат обилно изплакнати преди да се стерилизират.

 

! Бутилките и бибероните редовно се проверяват за следи от нараняване и пукнатини. Ако са повредени, се изхвърлят.

 

Приборите се поставят в тенждерата, която се похлупва с капак. Варят се 10-12 мин. Достатъчни са и няколко пръста вода, но трябва да се проверява тя да не изври.

 

С ПАРНИ/ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ И МИКРОВЪЛНОВИ СТЕРИЛИЗАТОРИ

Стерилизаторът за микровълнова печка е прост - представлява пластмасова кутия с капак. Общо взето евтиният върши същата работа като скъпия. Цените са различни - има както за 30-40 лв., така и по-скъпи - за по 60-100 и дори 200 лв.

Микровълновите парни стерилизатори побират до 4-5 бутилки от 250 мл и се продават с капак, поставка за шишета и основа, някои и с четка за шишета и щипка за изваждане.
Всички те са компактни и лесно преносими. Предимството на някои марки е, че работят 30 мин. и после се изключват сами.

Някои жени предпочитат да си купят електрически стерилизатор или такъв за микровълнова и един за студена стерилизация.

 

Парният/ електрическият стерилизатор работи на принципа на горещата дезинфекция с пара. Това  е екологичен и енергоспестяващ метод за почистване на бактериите от шишетата и бибероните. Малките количества вода, които се използват, го правят много икономичен. Водата се загрява до 95-97 градуса, за да се образува пара, която дезинфикцира. След около 12-15 минути всички патогенни микроби са унищожени. Стерилизаторът е практичен и заради това, че може да се използва и като уред за задушаване на зеленчуци - както за бебето, така и за цялото семейство.

 

! Винаги си мийте ръцете, преди да извадите приборите от стерилизатора.

! Когато вадите приборите, внимавайте да не са горещи. 

 

СТУДЕНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

 

Този вид стерилизация се извършва със специален разтвор или разтворими таблетки, като се следват инструкциите на производителя. Приборите се потапят в готовия разтвор за поне половин час. Преди употреба се изплакват с хладка преварена вода.

За студената стерилизация се приготвя дълбок съд с капак - пластмасов или стъклен. Необходимо е да е широк, за да може големите бутилки да лежат на дъното му.

Някои марки предлагат специални стерилизатори, които представляват плътно затварящи се кутии, в които се изсипва разтворът. След изваждане, приборите и аксесоарите се изплакват с преварена вода.

 

ТЕЧНОСТ ЗА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

Внимателно се преглеждат указанията - обикновено всяко шише с течност е с мерителна капачка. В инструкцията е посочено какво количество от течността в колко вода се разтваря.

На нашия пазар течностите за стерилизация са обикновени и тип 4 в 1.

Обикновените са за шишета, залъгалки, прибори и помпи за кърма. Шишето е направено така, че да не може да се отвори от малко дете. С течността 4 в 1, освен бебешките аксесоари и прибори, могат да се стерилизират и плодове и зеленчуци (за 15 мин.)

 

! За да е пресен разтворът, приготвяйте го на 24 часа.

 

ТАБЛЕТКИ ЗА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

Те са доста широко използвани и с тях се работи като с течностите. Таблетките на различните фирми не са еднакви, затова трябва внимателно да се спазват инструкциите за приготвянето им. Обикновено една такава таблетка се разтваря в 6 л вода, но за удобство може да се раздели наполовина за 3 л. Използват се за пътувания, защото са по-удобни за носене от бутилката с течността.

Производителите изтъкват, че съвременният метод за студена стерилизация щади бебешките прибори и аксесоари и те се захабяват по-бавно. Посочва се също, че методът е удобен и за стерилизация на играчки. Това е и единственият начин за приборите и аксесоарите, които не издържат висока температура. Безспорни са предимствата на студената стерилизация и при пътуване или престой в болница. Това, че не се налага ползване на електричество, я прави удобна за най-различни ситуации.

Същевременно студената стерилизация е малко по-бавна, а при някои течности или таблетки може да остане мирис.

 

Който и начин на стерилизация да изберете, едно е сигурно - ще правите това кажи-речи докато мъникът ви навърши годинка...

 

...МАЛКО ВРЕМЕ ЗА АНКЕТАТА НИ?

 

А. М., София: Ако кърмиш, не са ти нужни нито стерилизатор, нито шишета. Когато на 6 месеца започнете да се захранвате, няма нужда вече да се стерилизрат съдове и лъжици. Дребни неща се стерилизират лесно в микровълнова, в йенски съд и след бебешката възраст можеш да готвиш в него.

М. П., Враца: Аз ползвам обикновен и евтин  за микровълнова и мисля, че ми върши същата работа като скъпия.

К. Р., Пазарджик: Ползвах електрически стерилизатор, а сега в него и варя на пара зеленчуковите и месните пюрета.

М. Д., София: Аз изцяло кърмя и ако бях изчакала първо да родя, нямаше въобще да купя стерилизатора.

В. Й., Шумен: Горещата пара под налягане убива микроорганизмите, така че всеки съд с гореща вода или пара върши работа...

С. Г., София: Ползвах парен електрически и бях доволна! И за път ставаше. А ако беше  за микровълнова и нея щеше да се налага да вземам, като тръгнехме някъде!

 

 

Сподели: