Здраве и красота

Стерилна среда – мисия невъзможна

Всяка майка учи малкото си момиченце на правилата за интимна хигиена.

Стерилна среда – мисия невъзможна

Всяка тийнейджърка е добре осведомена за рисковите фактори, «завъждащи» бактерии във влагалището. Всяка бременна жена е напътствана от акушер-гинеколога си за предпазните мерки, които трябва да вземе през деветте месеца. Съвременните жени са интелигентни, информирани и постоянно търсещи. Това ги прави много внимателни по отношение опазване на здравето си и ежедневната интимна хигиена. Годишните профилактични прегледи и избягването на самолечение са задължителни аспекти от живота им. Въпреки всички старания обаче, понякога все пак се появяват оплаквания и след микробиологично изследване се оказва, че инфекцията е налице.

ВЛАГАЛИЩНА МИКРОФЛОРА

Влагалището не е обособена стерилна среда. Микрофлората постоянно се променя според възрастта, менструалния цикъл и моментното състояние на жената. Освен това е установено, че влияние оказва етническата принадлежност на жената и географската ширина, на която живее, начинът на хранене и козметиката, която ползва. Не на последно място се вземат предвид хормоналното развитие и състоянието на нервната система и имунитета. Все пак микробиологичното разнообразие на влагалището не е безкрайно, а и освен това е важен не само видът, но и съотношението между различните видове микроорганизми. През по-голямата част от живота на жената влагалището съдържа комбинация от около 80 вида различни аеробни и анаеробни микроорганизми, като над 80% от тях са от вида Lactobacilus spp.

Възраст НОВОРОДЕНИ

Микрофлора В първите часове от живота влагалището на всяко момиченце е стерилно, а Рн - 5.0. До края на първото денонощие в него се колонизират аеробни и анаеробни микроорганизми. Няколко дни по-късно вагиналната микрофлора започва да наподобява тази във влагалището на здрава възрастна жена. Това се дължи на преминалите от майката през плацентата полови хормони.

Изследвания При здравите новородени не се правят никакви изследвания в тази насока.

Възраст ОТ 1 МЕСЕЦ ДО НАВЛИЗАНЕ В ПУБЕРТЕТА

Микрофлора Около третата седмица след раждането започва изчерпването на плацентарните хормони, които изчезват напълно около първата година на детето. В този период намаляват и на практика изчезват лактобактериите, а влагалищното съдържание има неутрална или леко алкална реакция. Момичетата нямат биологичната защита (но пък имат механичната защита на здравия химен) на влагалището от бактериална инфекция, както това е при зрялата жена. Малките деца нямат генитален флуор (бяло течение) и появата му говори за обособяването на здравословен проблем.

Изследвания В тази възраст се препоръчват микробиологични изследвания само при наличието на симптоми за здравословен проблем.

Възраст ПУБЕРТЕТ (10 - 18 г.)

Микрофлора В началото на пубертета се активизира яйчниковата естрогенова продукция (организмът сам започва да произвежда естроген). Количеството на лактобактериите отново се повишава и все повече се доближава до микрофлората на здрава зряла жена. Реакцията на влагалището става от алкална силно кисела в резултат на синтеза на млечна киселина от лактобактериите.

Изследвания Лекарите препоръчват да се прави микробиологично изследване при наличието на проблем. След започване на полов живот, момичето трябва да се подлага и на ежегодни профилактични прегледи, които установяват нуждата от микробиология.

Възраст ЖЕНА В РЕПРОДУКТИВНА ВЪЗРАСТ

Микрофлора Зрялата жена произвежда голямо количество естроген. Нормалната микрофлора съдържа различни микроорганизми, сред които преобладават лактобацилите, а средата е кисела.

Изследвания Годишните профилактични прегледи са задължителни, а появата на дискомфорт би трябвало веднага да отведе жената в гинекологичния кабинет.

Възраст (състояние) БРЕМЕННА ЖЕНА

Микрофлора По време на бременността вагиналната микрофлора става еднородна. В нея се създават благоприятни условия за лактобактериите, чието количество е значително по-голямо от това при небременна жена. Тези процеси достигат своя пик в третия триместър, когато организмът сам «пази» бебето от инфектиране. Веднага след раждането вагиналната микрофлора се променя рязко, пада нивото на лакто- и бифидобактериите. За около шест седмици микрофлората възвръща нормалната си среда. В резултат на променените нива на половите хормони се наблюдава по-обилно производство на секрет. Бременните по-често страдат от гъбични инфекции.

Изследвания При първото посещение при акушер-гинеколога се назначава микробиологично изследване, което се повтаря между 34 и 36 гестационна седмица. При появата на симптоми и след консултация с акушер-гинеколог, може да се назначи допълнителна микробиология.

Възраст КЛИМАКТЕРИУМ

Микрофлора През периода на менопаузата се понижава съществено нивото на естрогена, както и количеството на лакто- и бифидобактериите. Рн се характеризира с неутрална среда. Не рядко се наблюдават анаеробни колпити или прекоммерна сухота и ранимост на вагиналната лигавица.

Изследвания След настъпването на менопаузата жената не трябва да прекратява ежегодните си профилактични прегледи при акушер-гинеколога си.

МИКРОБИОЛОГИЧНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ

Изследването се състои във вземане на малко количество от вагиналния секрет със сух стерилен тампон и поставяне на тампона в епруветка със стерилна транспортна среда. С друг тампон се прави намазка на сухо предметно стъкло. След това специалистите отчитат резултатите и ги изпращат на акушер-гинеколога ви. Той ще ги разчете и ако е необходимо, ще ви назначи лечение.

Въпроси към специалиста

Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898 40 88 72

Кои са най-разпространените бактерии, които се лекуват?

Най-често лекуваните състояния са различните форми на кандидоза, както и бактериалната вагиноза, която представлява нарушение в нормалното съотношение между лактобацили и анаерабни бактерии. По-рядко се лекуват бактериални инфекции, причинени от Хламидии, Микоплазми, стрептококи и чревни бактерии.

Какво трябва да предприеме жена, която приема антибиотик, за да се предпази от появата на патогенни бактерии във влагалището?

Препоръчително е по време на приема на антибиотици жените да консумират по-големи количества кисело мляко или да взимат пробиотици поне 10-15 дни. Това са таблетки, съдържащи лактобацили в различна форма и концентрация. При жените, склонни към развитие на гъбични инфекции е удачно лекарят, изписал антибиотика, да препоръча приема на противогъбни средства локално или на таблетки през устата.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел.: 0898408872

 

Сподели: