Развитие и обучение

Стискането по голяма и малка нужда е опасно!

Стискането по голяма нужда може да доведе до появата на запек. Загубват се нормалните рефлекси на дебелото черво, правото черво пък се разтяга все повече от твърдите фекалии. Следва загуба на ректална чувствителност и впоследствие детето изгубва самото чу

Стискането по голяма и малка нужда е опасно!

Стискането по голяма нужда може да доведе до появата на запек. Загубват се нормалните рефлекси на дебелото черво, правото черво пък се разтяга все повече от твърдите фекалии. Следва загуба на ректална чувствителност и впоследствие детето изгубва самото чувство да ходи по нужда. Характерни са болката след хранене и дискомфортът в областта под пъпа. От своя страна запекът може да доведе до усложнения като хемороиди, фисури, фистули и други неприятни дори за произнасяне думички.

Стискането по малка нужда причинява не по-малко бели - развитие на възпалителни заболявания на отделителната система, смущения при уриниране, увреждане на бъбреците и др.

ЗАБЕЛЯЗАХТЕ ЛИ колко пъти е пишкало детето ви днес?

Уринирането трябва да е на всеки 2-3 часа при децата, т.е да е 4-7 пъти на ден, или 2-3 пъти, когато са в училище. Облекчаването по малка нужда по-малко от 4 пъти на ден и е през повече от 4 часа, се смята за ненормално.

Идеи от торбата с хитрините

Децата, които се въздържат от използване на тоалетната, по правило пият малко течности, не приемат и достатъчно целулоза с храната под формата на зеленчуци и плодове. А именно целулозата наричат "метла" за червата. Ако успеете да въведете по-обилен прием на течности, особено вода (1.5-2л на ден), и на целулоза, шансът детето да започне да ходи по-често по малка и голяма нужда се увеличава значително. Когато „дивото зове", то просто иска да се облекчи - и то веднага!

Същевременно е нужно да се осигури комфортна - спокойна и безопасна обстановка при изхождането. Това е много важно и за малкото, и за поотрасналото дете вече в училищна възраст. Психологическата страна на „задържането" често е свързана с неудобства с изхождането - като неподходящата тоалетна. Тя може да бъде твърде висока за малчугана или да не е снабдена с детска седалка и мъникът да се бои да не пропадне през големия за него отвор.

Разбира се, трето важно условие за здравословен живот - който включва редовно ходене по малка и по голяма нужда, е физическата активност. Колкото повече расте детето, толкова по-голяма опасност, особено след петата му годинка, има то да се застои - първо пред невъобразимите истории, които телевизорът му разказва, после и пред компютъра, където активни са предимно пръстчетата, които припкат по клавиатурата.

60% от децата в училищна възраст „стискат" поради неудобни и нечисти тоалетни.

Много важно е навиците за правилно уриниране да се изградят отрано: децата трябва да са спокойни и, без да бързат, да изчакат пикочният мехур напълно да се изпразни, без да насилват мускулите си. Важна е и т. нар. „последна капка", която, ако често бъде задържана, може да доведе до уроинфекции. Научете детето си да не търпи, а да използва тоалетна винаги, когато има нужда.

Застоят на урина в пикочните пътища е един от рисковите фактори за образуване на камъни в бъбреците, като носи реален риск от сериозно увреждане на тяхната функция.

При много от децата се наблюдава т. нар. „уриниране при затворен сфинктер", когато те не могат напълно да отпуснат мускула си. Детето започва да има нужда да се облекчава често и внезапно, като пикочният мехур не се изпразва докрай. Високото напрежение в мехура създава възможност за връщане на урината от мехура към бъбреците, което води до риск от инфекция от мехура към бъбреците.

Въпрос към специалиста

Д-р Христина Шкодрова

Каква е основната препоръка, която можете да отправите към родителите за нормалното изхождане на децата?

Мога да препоръчам при по-големите деца да се създава навик за дефекация ежедневно, приблизително по едно и също време. При малките деца поетите течности трябва да се дозират според възрастта, като при по-големите количеството на приетите течности достига до 1,5-2 литра дневно.

 

Автор: Надя Йончева
Консултант: Д-р Христина Шкодрова, педиатър, детски кардиолог, лекар по първа българска помощ за деца към БЧК, тел. 0888934737

 

 

Сподели: