Отдих и туризъм

СТОЙКИТЕ

Едно живописно кътче в сърцето на Родопите

СТОЙКИТЕ

Село Стойките е в самото сърце на Родопите, на 15 км от областния център Смолян и на 7 км от зимния ски курорт Пампорово, а на 5 км е архитектурният резерват Широка лъка. Разстоянието от София е 250 км, а от Пловдив - 90 км. Средната надморска височина е 1400 метра. Постоянно живеещите в селото жители са около 300 души.

Тук лятото е прохладно, а есента - слънчева и продължителна. Зимата също е дълга и снеговита, което прави мястото предпочитано от скиори. Наоколо и в селото растат предимно смърч, ела, хвойна, но и овошки - сливи, киселици, ябълки. Районът е богат на лековити билки и ядливи гъби - манатарка, сърнела, пачи крак, горска печурка и др.

За разлика от презастроения курорт Пампорово в селцето може да се усети интимността на планината. Гъстите иглолистни гори се редуват с обширни поляни, а хотелите тук са от семеен тип и не доминират над пейзажа с огромните си силуети, както е в Пампорово. В къщите за гости и хотелчетата от семеен тип могат да се намерят легла на цени от 10-15 лв. до 20-30 лв. с повече удобства и хранене. За любителите на по-голям лукс също има избор - над Стойките в посока Смолянските езера има няколко хотела, които предлагат комфортно обзаведени стаи, студиа и апартаменти с басейн, фитнес и SPA-центрове.

На няколко километра е комплексът „Малина", който включва тридесетина вилички с общо 120 легла, разположени сред смърчова гора в близост до ски пистите. Всяка вила включва просторен хол, малка трапезария, кухненски бокс, две спални, както и обширна веранда с градинска мебел.

До Стойките може да се стигне по пътя от Пампорово за Девин или от Смолян през прохода Превала. И от двете места се пътува за двадесетина минути, ако не отчитаме разбития път. Това обстоятелство е голямо затруднение за туристите на четири колела, но пък за пешеходните екскурзианти не е пречка. През Стойките и близките му околности минават множество маршрути за пешеходен и велотуризъм.

Оттук минава трасето на един от маршрутите на дълго разстояние т. нар. Трансродопски маршрут, който тръгва от Триград и преминава на изток през Мугла, Стойките, Пампорово, Баните, яз. „Кърджали", района на яз. „Студен кладенец", Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали. Маршрутът се преминава за 17 дни. Седемнайсетте отсечки (дни) са т. нар „гръбнак" на маршрута. Освен него съществуват локални маршрути, които сА маркирани. Така във всеки район по желание могат да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута.

Други, далеч по-къси пешеходни маршрути с продължителност от 3 до 6 часа, кръстосват гората край Стойките. Може да се тръгне от Широка лъка през Стойките за резервата „Сосковчето" и връх Перелик. Други маршрути отвеждат до връх Света Елена, връх Снежанка, хижа „Студенец", Смолянските езера, Орфеевите скали, връх Карлък.

Връх Перелик е най-високият връх в Родопите (2191 метра н. в.) В подножието му се намира хижа „Перелик". По този маршрут се изкачва и връх Карлък, който е висок 2188 метра. На връх Снежанка се намира 156-метровата телевизионна кула, от терасата на която се открива панорамна гледка на Средните Родопи, а в ясно време - и към съседна Гърция. Югоизточно от връх Снежанка се намира „диадема" от отвесни скали, в чието подножие са Смолянските езера. Това са Орфеевите скали, които могат да се оприличат на ръба на гигантска чаша, на дъното на която е разположен град Смолян.

До Смолянските езера се стига от Стойките по пътя през прохода Превала или се слиза от връх Снежанка с лифт, дълъг 400 метра. В миналото езерата са били над 20, но сега са останали само осем, като седем от тях са естествени, а едното - Керяновият гьол, е превърнато в микроязовир. Останалите днес представляват блата или са превърнати в рибарници. В околността на Смолянските езера има множество хижи, хотелчета и почивни домове.

Стойките е предпочитана дестинация за селски и еко туризъм не само заради близките и по-далечни туристически дестинации. Самото село се е развило през последните десетилетия с повече нови сгради тип вили, но има една много живописна махала - Гращица, където си заслужава да отидете или отседнете заради автентичния дух, който носи. В махаличката официално живеят 11 човека местни жители. Тя е отдалечена на 4 км от центъра на селото, до нея се стига по черен път през билото на планината. Веднъж превалил, човек се оказва сякаш едно столетие назад във времето сред старите каменни къщи, цветни градини и овошки. Тук се предлагат къщи за гости на много атрактивни цени.

Духът на автентичната родопска архитектура е съхранен и в близкото селище Широка лъка, обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Известно е още с кукерския празник, който се провежда всяка пролет. Тук се намира и Националното училище за фолклорни изкуства. Църквата „Св. Богородица" е забележителна с това, че е изградена за 38 денонощия през 1834 г. и е зографисана от Димитър Зограф и Захарий Зограф.

Не трябва да бъде пропуснат и областният център Смолян с неговите природни, архитектурни и културни забележителности, стига само това лято да бъде ремонтиран разбитият път през прохода Превала.

Автор: Тони Тодорова

 

 

Сподели: