Здраве

Стоматит при детето

Когато бебето отказва да се храни и в същото време има висока температура, веднага насочвате мислите си към вирус. Очакваните секрети от носа и кашлица обаче не се появяват. Най-добре разгледайте устната кухина на мъника - възможно е да има стоматит.

Стоматит при детето

Когато бебето отказва да се храни и в същото време има висока температура, веднага насочвате мислите си към вирус. Очакваните секрети от носа и кашлица обаче не се появяват. Най-добре разгледайте устната кухина на мъника - възможно е да има стоматит.

ПРИЧИНИТЕ

Причините за поява на стоматит са много и могат да бъдат установени единствено от лекар. Заболяването може да бъде предизвикано от проблеми със стомаха и червата, някои болести на сърцето, нервно напрежение, алергия или настинка. Освен това може да е следствие от лоша устна хигиена, приемането на гореща храна, която наранява нежната обвивка на устата, гъбична инфекция, херпес или кариес.

СИМПТОМИТЕ

В повечето случаи стоматитът започва с висока температура - между 37 и 40 градуса. Съществуват няколко типа на заболяването:

КАНДИДОЗЕН СТОМАТИТ (Млечница) 

Предизвиква се от вид гъбична инфекция - Candida. Последната „обича" млечната среда и се развива активно при остатъци от мляко в устната кухина на бебето. Детето става неспокойно, апетитът му намалява и теглото му спада.

ХЕРПЕСЕН СТОМАТИТ

Най-често се среща при деца между 1 и 4 години, заразата на които обаче може да се е осъществила дори вътреутробно. Причината е Herpes simplex. При него детето има промени в устната кухина, температура между 38 и 39 градуса, възможна е появата на хрема, отпадналост, неспокойствие.

ЕНТЕРОВИРУСЕН СТОМАТИТ

Наричат го още „синдромът ръка-крак-уста", тъй като именно по тези места се появяват характерни сиво-бели мехурчета. Обикновено засяга децата до 1 година. Той обаче няма сериозни последствия и протича леко. Счита се, че не изисква специално лечение и преминава за 7-10 дни.

Стоматитът се предава по въздушно-капков път и затова е препоръчително болното бебе да се изолира от други деца в семейството и да не излиза навън.

 Заболяването с характерните язвички в устната кухина и лош дъх усложняват много живота на детето, като му пречи да се храни и пие, да говори и понякога дори да диша. Не подценявайте стоматита и задължително се обърнете към лекар за помощ.

 Стоматитът предизвиква повишено слюноотделяне. За да компенсирате обезводняването на организма, подтиквайте детето да пие много течности.

 ПРОФИЛАКТИКА

Стоматитът не е самостоятелен проблем и затова неговата профилактика се състои в избягването на предизвикващите го заболявания. Ако няма инфекция в организма, няма да се появи и стоматит. А при неговото наличие задължително потърсете медицинска помощ.

ЛЮБОПИТНО: МЕРИТЕЛНИ ЛЪЖИЧКИ ОБЪРКВАТ ДОЗАТА

Учени от Гърция предупреждават, че не всяка лъжичка е с еднакъв размер и дозирането на лекарствата при малките деца не трябва да се извършва с прибори за хранене. Изследователите са открили 71 чаени и 49 супени лъжици с различен размер, като вместимостта при първите варирала от 2,5 до 7,3 милиграма. Дозирането на детските лекарства трябва да се извършва само с лъжички и чашки, на които са отбелязани точните милилитри.


Автор: Десислава Христозова
Консултант: Д-р Десислава Христова, педиатър - б-ца „Лозенец"-София, тел. 0899 14 74 38

 

 

Сподели: