Бременност

Стоматологичен трилър

Бременните са доста нервни същества. Това не е мит.

Стоматологичен трилър

Богатата на емоции женска натура често разкрива своите пакостливи „нервички". И това е съвсем естествено - когато се намират в интересно положение, у жените винаги се пробуждат невиждани способности. Например, талантът да направиш от мухата слон. А пък да превърнат стоматолога в динозавър с елементи на Дракула за бъдещите майки е най-лесното нещо на света. "Бременното" въображение поражда митове и фобии във връзка със зъболекаря качествено и с вкус. Ние ще се опитаме също така качествено и с вкус да ги развенчаем.

„Той е зъл и страшен"

А бялата престилка е просто маскировка, прикриваща неговата безжалостна натура. Напълно е възможно, ако вие не сте си направили труда да изберете най-добрия стоматолог. Даже, ако вашият верен семеен зъболекар предизвиква у вас неприятни емоции и вълнения, изменете на семейната традиция и си потърсете професионалист, с който ще се чувствате в безопасност. Именно такова настроение ще помогне на вас и вашето дете за безопасно лечение. Доверието има велика целителна сила.

 „Коварно изчаква момента, за да нападне"

И не се надявайте - вашето "чудовище" има достатъчно много други жертви. Така че вие ще чукате на вратата и ще му се молите да седнете на стола на "екзекуцията". Не искате да чакате? - Започнете да се грижите за своите бели зъбки около третия месец от вашата бременност, за да не ви се наложи след това да седнете в легендарния стол с огромен корем. Повярвайте, много е неудобно. Освен това, след шестия месец ще ви бъде противопоказно класическото полулежащо положение на пациента: тежестта на матката притиска долната куха вена. А да не говорим, че разумните жени ходят при стоматолога още преди да забременеят, за да могат след това да се наслаждават на очакването.

„Той задължително ще ми навреди"

Какво, изплашихте ли се? Но нали вие сами сте си избрали майстора на вашите зъби... Освен това, няма нищо по-вредно за вашата усмивка от непломбирана дупка. Може би по-вредно е само ако дупките са две. Повреденият от кариеса зъб е истински инкубатор за вредните бактерии, които излюпвайки се, започват да "пълзят" по другите зъби, попадат в червата, оттам в кръвта, а след това... Общо взето гледайте филма "Пришълецът" - там всичко е показано доста нагледно, разбира се, малко преувеличено. Затова не трябва да носите в себе си инфекциите. По-добре ги подарете на "маниака" с бормашината. В края на краищата стоматологът не е толкова страшен, колкото го представят.

Освен това, при бъдещите майки даже най-малката дупчица в зъба, която тя е скрила от зъболекаря, може невероятно бързо да се превърне в огромна черна яма. Това е така, защото по време на бременността се променя хормоналният фон и обмяната на веществата. В следствие защитните свойства на слюнката и здравината на емайла значително намаляват. Не случайно нашите деди, които не са познавали добри стоматолози, са казвали: "Всяко дете взима по един зъб". Това не се отнася за вас, нали?

„Стреми се да ви причини болка"

И ще ви причини. С обезболяваща инжекция, която вие почти няма да почувствате, защото отначало ще ви намажат венеца с приятен обезболяващ гел. А за предните зъби "хуманната" медицина вече е изобретила специални безиглени инжекции. И въобще, във всяка уважаваща себе си клиника такова екстремно преживяване като лечение на зъби "наживо", отдавна е останало в мрачните митични времена. Що се отнася до попадането на лекарство в организма, то по този повод също няма защо да се тревожите. Анестетиците от ново поколение - артикаинсъдържащи - са неспособни да преодолеят плацентата и затова не могат да проникнат при бебето.

„Той иска кръв"

Весел персонаж сте си измислили! И се опитвате да припишете на нищо неподозиращия невинен доктор собствените си кървави наклонности. Между другото, вие имате повече шансове да се превърнете във вампир, поне външно - хормоналните изменения в организма на бъдещата майка понякога водят до така наречения „гингивит". Така докторите наричат кървенето на венците, което може да се появи при бременната жена, защото тъканите на лигавицата стават по- чувствителни. Това, разбира се, отминава след раждането, но не трябва да пренебрегвате този процес. Необходимо е да продължавате редовно да чистите своите зъби, масажирайки венците с четката, а също така може допълнително да си плакнете устата със смрадлика или специални разтвори.

Болката и страхът водят до силен стрес, по време на който у бременната може силно да се повиши кръвното налягане. Така органите и тъканите се снабдяват с по-малко кислород. Може да се повиши и тонусът на матката. Всичко това може да доведе до риск за здравето на бъдещото дете. Ето защо, се успокойте и не гледайте на стоматолога като на отрицателния герой от любимите филми на ужасите.

Автор: Кристиан Лечев

 

 

Сподели: