Стоп на гестационния диабет
Какво трябва да знаем за състоянието?

Гестационният диабет е факт, когато тялото на бременната жена вече не е в състояние да произвежда и използва целия инсулин, от който се нуждае, което води до увеличаване на кръвната захар. Явлението е резултат от действието на хормоните в този период, които блокират действието на инсулина, намалявайки неговата ефективност.
Рискови фактори
При някои бъдещи майки съществува по-висок риск от развитие на гестационен диабет. Сред факторите, които могат да провокират появата му, са:
- наднормено тегло преди бременността;
- наддаване на тегло през деветте месеца;
- възраст над 25 години;
- наличие на диабет при близки роднини.
Защита
Можете да предпазите организма си от развитие на състоянието чрез:
- здравословно хранене – меню от плодове и зеленчуци, зърнени храни и такива със съдържание на фибри, както и избягване на мазно и пържено;
- физическа активност – чрез нея изразходвате глюкоза и понижавате кръвната захар;
- контрол на теглото – поддържане на оптимални килограми, нормални за месеците в очакване на детето (между 12 и 15).
Лечение
В случай че сте диагностицирани с гестационен диабет по време на бременността, е необходимо:
- да следите нивото на кръвната си захар чрез глюкомер – правете го сутрин на гладно и 1 час след всяко хранене. Така ще знаете кои храни повишават или намаляват кръвната ви захар.
Сигурни в стойностите
Измервайте кръвната си захар с качествен глюкомер, който прецизно отчита стойностите. За препоръчване са моделите със специална технология за многократно тестване на една и съща проба. По този начин резултатите са максимално доближаващи се до лабораторните.
- да се консултирате с диетолог, който да състави подходящо меню;
- да се стараете да се движите ежедневно.
Гестационният диабет не е животозастрашаващо състояние. Спазвате ли препоръките на лекаря си, ще съумеете да регулирате нивата на кръвната захар, като същевременно давате на бебето всичко, от което се нуждае.
Автор: Ива Лалова
Сподели: