Lifestyle

Стоп на сълзите

За плача на бебето е писано много – какво го провокира, какви видове има, как да го спрем...

Стоп на сълзите

Освен от експертите (като световноизвестния педиатър д-р Харви Карп например), можем да научим полезни трикове и от майките и татковците, успели да намерят начин за стоп на сълзите. Представяме ви техните тайни, доверени на редакционната ни поща.  

Бебеносене

„Нося Елена в слинг – разхождам се из целия апартамент, притискайки я лекичко. Веднага се успокоява, защото усеща аромата ми и пулса на сърцето.“ Кристина (24 г.)

Песни

„Винаги съм подценявала бебешките песнички, защото ми се струваха досадни и безполезни. А и Ники няма търпение да ги изслуша целите. Затова реших да експериментирам и да му изпея нещо съвременно. Оттогава редовно го запознавам с творчеството на моята любимка Бионсе. И о, чудо! Спира да плаче мигновено! Според мъжа ми детето се забавлява с фалшивото ми пеене. Важното е, че не ни държи будни цяла нощ.“ Мануела (32 г.)

Плач

„Една приятелка ми каза, че близнаците й са се успокоявали, когато слушат записи на плачещи бебета. Опитах и проработи – Данаил се заслушва и лека-полека спира да плаче. Не мога да си обясня реакцията му, но техниката е ефективна и я препоръчвам на всички.“ Живка (28 г.)

Тъмнина и тишина

„Детската стая на Галина беше като лунапарк – активни гимнастики, цветни пана с анимационни герои, музики... В един момент с таткото осъзнахме, че при толкова много стимули няма как тя да бъде спокойна. Затова вечер изключваме всичко и гасим лампите. Така се създава усещане като в утробата и Галето е кротка.“ Невена, 30 г.

Смяна на обстановката

„Кой е казал, че трябва да успокояваме малките само в стаите им? Установих, че отиването на друго място разсейва бебето и то спира да плаче. Дали в кухнята, хола или дори коридора – новият терен му става интересен и забравя, че само допреди малко се е раздирало от рев.“ Габриела, 26 г.

Видео

В YouTube канала на списание „Кенгуру“ можете да гледате епизода на предаването „Мами, помагайте!“, озаглавен „Как да успокоя плачещо бебе?“. В него са събрани съвети на родители и препоръки на Нина Йорданова – логопед, специалист по ранно детско развитие и основател на клиника за стимулиране на комуникацията „Пумпелина“:

https://www.youtube.com/watch?v=d6GA4WTepYY&list=PLbR9Pk7S6SkAnDe8W1dnLwjNdTlKGM2Eu&index=2&t=759s 

Мненията събра: Ива Лалова

 

 

Сподели: