Lifestyle

Страх и смях в коритото

Очаквахте с нетърпение да си приберете бебето вкъщи от родилното отделение, нали? И сега какво - трябва да го изкъпете, нали? Кой ще го къпе? Мама. Не, не - тя е твърде уморена от раждането. Тати. Не, не - той все още не е свикнал с бебето. Баба. Може би

Страх и смях в коритото

Очаквахте с нетърпение да си приберете бебето вкъщи от родилното отделение, нали? И сега какво - трябва да го изкъпете, нали? Кой ще го къпе? Мама. Не, не - тя е твърде уморена от раждането. Тати. Не, не - той все още не е свикнал с бебето. Баба. Може би да, но пък много говори и дава куп излишни съвети. Дядо. За нищо на света. Той дори не се брои. Какво стана? Настъпи голямото мислене ли? А дали да не го оставим за утре - все пак днес акушерката го изкъпа преди изписването?! Взело си е банята. И какво ще правим все пак?

НЕ СЕ ШАШКАЙТЕ, НЕ СЕ ПРЕСТАРАВАЙТЕ

Скоро един познат ми сподели, че в цялото си старание да не удари дъщеричката си при първата й баня вкъщи бутнал главичката й в коритото точно три пъти. Ще кажете - горкото дете. Спокойно. Детето е живо и здраво и дори не е плакало. Таткото се е шашнал, естествено. Пораженията са само за него - емоционални. Нищо. Ще свикне.

За вас се оказва голям проблем първата баня на мъничето. Това е нормалното състояние за всички млади родители. Както казах, ще свикнете. Къпането на бебето всъщност не изисква кой знае какви умения.

ПРОБЛЕМ: не знаете как да го хванете. 

СЪВЕТ ОТ МИНАЛОТО: не го къпете. (тук предполагам се чува бурно: „А-а-а, как така?!").

РЕШЕНИЕТО: изкъпете хлапето. Просто бъдете уверени в себе си. Да, то е най-малкото и в същото време най-скъпоценното ви нещо на света, но не е чак толкова чупливо, колкото си мислите. И една освежаваща баня ще му дойде добре след напрегнатия ден на изписването. Не смятам, че са ви нужни роднини от по-старото поколение, за да се справите с тази задача. Прекрасно можете да свършите това и само двамата. Изберете си жертва - вие или партньорът ви?! Може да хвърляте ези-тура. „Късметлията" да хване бебето така, че гърдичките му да легнат върху дланта му. Крачетата и ръчичките висят от двете страни на родителската ръка. С другата ръка го миете, докато партньорът ви ви подава вода, сапун или снима запомнящите се мигове.

Същият този познат направо се престара като ми зададе въпроса „А как да й измия гърдичките?" и аз онемях. Ами сега? Реших, че е по-добре да не го карам да извършва акробатични движения с милото детенце и го посъветвах да я постави по гръб в анатомичното корито.

ЗА ДА ИЗЛЪСКАТЕ ОТРОЧЕТО ДО БЛЯСЪК

... са ви нужни:

* КОРИТО, нищо че веднъж една приятелка ме попита: „Защо му е нужно на новороденото корито, след като само виси над него?". Спокойно, ще порасне и ще започне да си играе с водата.

* ТЕРМОМЕТЪР, защото неведнъж се случва поредното невинно мъниче да почервенее до цвят на силнозагрят котлон, само защото мама и тати мерят температурата на водата по своята кожа.

* КОЗМЕТИКА. Тъй като на пазара разнообразието е повече от достатъчно, имате възможност да си изберете изчистен от парабени и всякакви подобни сложни думички, изписани с миниатюрни буквички, продукт. Ще ви потрябва сапунче (но е по-модерно да е душ-гелче), кремче (но е не само по-модерно, но и по-лесно за ползване олио) за тяло и пудричка (тя си носи старото наименование от край време).

* ТОПЛА ХАВЛИЙКА, за да може умерено загрятото бебе да се увие в хавлийка със същата температура (не, не е рецепта за печено пиле).

ОТНОВО НА СУША

Когато бебето успешно е изплувало от коритото и вече е на безопасна земя (разбирайте дъската за преповиване), можете да си отдъхнете. Попийте потта от челото си и оставете хлапето на партньора да го облича. А вие можете да излезете от „операционната", за да съобщите добрата новина на роднините (ако все още висят у вас, заради пълната липса на доверие във вашите родителски умения) - бебето е изкъпано! Тук следват два варианта: първи, ръкопляскат бурно и все пак решават да ви оставят насаме с бебето, и втори, нацупват се още повече, защото сте се справили без тях и започват да се чувстват „ненужни" и... пак решават да си отидат, този път от друга подбуда.

Я, то не било толкова страшно да се изкъпе малкият човек. Вие сте истински герой! Щом се справихте успешно с банята, ще преодолеете и всички други „ужасяващи" препятствия - почистване на уши (или това вече го забраниха?), обработване на пъпчето, и най-трудното - обличането на бебето. Успех!

НЕ ИЗЛИВАЙТЕ ВОДАТА

... не от коритото, а от кожата на хлапето

Все слушате ли слушате за това колко е важно кожата да бъде хидратирана. Особено бебешката, деликатната, чувствителната, податливата към вредни външни влияния. И тъй като и без това вашето отроче е най-чупливото и крехко същество на света във вашите очи, се втурвате да търсите перфектния продукт, който да задържи влагата в неговата кожа и след „работата" на хавлията.

Как ви звучи съвременен емолиент, предназначен за дерматологични бани за възрастни и деца с много суха кожа? На мен ми звучи обещаващо и печели моето доверие. Всъщност емулсията за баня Emolium дълготрайно регенерира хидролипидния слой и оставя кожата подхранена и омазнена. Не само това, ами регенерира кожата и намалява усещането за сухота и сърбеж. На мен най-много ми хареса факта, че продуктът образува активен, оклузивен липиден слой с двустранно действие: от една страна осигурява вещества, свързващи водата в дълбоките слоеве на кожата, а от друга - предотвратява загубата на вода и защитава от външните фактори. Ето я нашата цел - да запазим влагата!

ДА БЪДЕМ БИО

... за да запазим възможно най-дълго време чистотата в нашето ангелче

Емулсията за баня на Emolium не съдържа оцветители и аромати, и освен това е хипоалергенен продукт. Смятам, че това са минималните изисквания на всяка съвременна майка що се отнася до продуктите, които ще ползва нейното бебе. А когато знаете, че е допълнен с полезните свойства на маслата от макадамия, шеа и авокадо, направо въздухът замирисва на чисто ухание, само докато четете за него. Малко по-научно звучи, но пък е истински полезно съдържанието на триглицериди на царевично масло, получено от студено пресовано масло от царевични семена. Те имат структура, сходна с простагландините, а линоловата киселина подобрява хидролипидната бариера на кожата, омазнява я и намалява трансепидермалната водна загуба. Триглицеридите повишават еластичността на кожата. Правят я устойчива на възпалителни реакции. Успокояват сърбежа и раздразненията. И вашето бебе става истински супермен!

КАК ДА Я ПОЛЗВАТЕ ЛИ?

... като за истинска Клеопатра

В случай, че вашият лекар не ви е препоръчал друго, напълнете ваничката с вода, добавете 15 мл (1/2 мерителна лъжичка) масло. След банята внимателно подсушете кожата на детето с кърпа, без да търкате. Казах ли ви, че е като вана на Клеопатра?случай, че вашият лекар не ви е препоръчал друго, напълнете ваничката с вода, добавете 15 ml (1/2 мерителна лъжичка) масло. След банята внимателно подсушете кожата на детето с кърпа, без да търкате. Казах ли ви, че е като вана на Клеопатра?

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: