Lifestyle

Страх от водата

Страхът от водата при децата идва ненадейно за родителите. Обикновено между една и три години изведнъж хлапето започва да плаче истерично, влизайки в банята или дори още при самото събличане - веднага щом усети, че го приготвят за къпане. Естествено е род

Страх от водата

Страхът от водата при децата идва ненадейно за родителите. Обикновено между една и три години изведнъж хлапето започва да плаче истерично, влизайки в банята или дори още при самото събличане - веднага щом усети, че го приготвят за къпане. Естествено е родителите да изпаднат в недоумение, след като до скоро водата е била основно средство за забавление за техния мъник. Обикновено плачът се отдава на каприз и детето се вкарва насила в банята или след пропускане на къпането за няколко дни, чувството за хигиена надделява и то се осъществява бързо и... с рев. Понякога страхът от водата се превръща в драма за продължително време и родителите започват да търсят решение на проблема в различни посоки.

КАК ТАКА ИЗВЕДНЪЖ?

Бебетата се раждат безстрашни и не случайно психолозите казват, че до седемгодишна възраст усещанията на майката се проектират върху нейното дете и то дава външна изява на нейните страхове. Доказано е, че страхът се формира на база на предишен опит, който липсва при новороденото. Децата започват да се страхуват, защото родителите им се тревожат и усещат това или са придобили опит, макар и малък. Хлапетата дават физическа проява на страха в момент, в който се чувстват недостатъчно защитени от възрастните.

Ако хлапето ви изведнъж започне да пищи преди влизане в банята, не го къпете насила. Пропуснете тази вечер и поговорете с него или ако е твърде малко, за да ви разбере, помислете кое може да бъде причина за появилия се страх.

Тъмнината Обливайки малката главичка, водата попада в очите на детето и то инстинктивно ги затваря. Изведнъж става тъмно, то усеща дискомфорт, тъй като е без дрешки и не вижда майка си, а гласът му ехти в банята - всичко това създава страшна картина в съзнанието му. А ако неговите родители са го оставяли да заспива на тъмно само и са му затваряли вратата, съвсем естествено е то да изпитва страх при усета за самота и заобикалящия го необичаен шум.

Наказанията Помислете си дали не наказвате твърде строго мъничето. Ако го затваряте на тъмно, то ще развие страх към всички затворени помещения и първият миг, в който усети несигурност поради липса на светлина, ще го кара да изпада в паника. Проверете дали в яслата или градината не карат децата да се завиват през глава или някой роднина не е плашил детето с идващите зверове от тъмната гора например.

Горчив опит Падало ли е мъничето в банята? Удряло ли се е на душа? А струята твърде силна ли е по време на къпане? Заливала ли го е студена или твърде топла вода? Дори и една подобна случка може да „отключи" страх към водата.

Сапунът Пяната, която се стича по лицето на детето, може да го уплаши много, особено ако залюти на очите. Избирайте детски шампоани от типа „без сълзи".

СТРАХ

Страхът представлява съвкупност от негативни емоции, предизвикани от обект, тълкуван като заплашителен. Чувствата в момент на страх дават физическо отражение като пребледняване или зачервяване на лицето, повишаване на кръвното налягане и ускоряване на пулса, разширяване на зениците като защитна реакция да влезе повече светлина и човекът да има по-широк обхват на картината, която го застрашава, изпотяване като естествена съпротива на организма срещу „врага", който трябва да бъде затруднен при „захвата на жертвата си", и не на последно място скованост в мускулите или, напротив, силен порив да избяга от мястото.

ОПИТАЙТЕ И ВИЕ

Не сте единствените, които се сблъскват с подобен проблем. Почти няма дете, което да не е минало през периода на водните истерии. Хлапетата са креативни в опитите си да се измъкнат от ежедневните хигиенни процедури, но родителите са се научили да ги надхитряват.

Не, не, не Не наказвайте детето на тъмно. Не го затваряйте само в банята. Не го насилвайте да влиза под душа. Не го лъжете, че няма да го къпете. Не го поливайте със силна струя вода.

Козирка за очите Приличат на спортни козирки за тенис, които крият само очите, а косата остава отгоре. Вече можете лесно да ги откриете по детските магазини. Козирките предпазват очите от водата и сапуна и спокойно можете да измиете косата на хлапето, докато то се забавлява с играчките за вана.

Басейн Ако детето ви плаче от струята на водата, но обича да си играе в надуваем басейн, можете да го изкъпете в него.

Приятелите Най-добрите приятели в банята са гумените играчки, водните пистолети, кофичките, лейките и всичко друго, което може да създаде впечатление, че къпането е просто игра.

„Мога сам" Любимата реплика на хлапетата. Позволете му сам да си намокри главата. Така той ще прецени кога и доколко да се полива и съответно ще контролира страха си, като в един момент ще установи, че тревогите му са безпочвени.

Душът Ако причината е в силната струя, преместете душа в позиция с по-мека струя. Можете да използвате кофичка или лейка от играчките, за да изплаквате косата на хлапето.

Примерът Той е най-добрият начин да покажете на детето, че водата не е страшна. Къпете се заедно, мокрете си лицето и косата, смейте се, правете балони, веселете се под водата.

Джапанките Ходещото хлапе трябва да влиза в банята с джапанки - възможно е страхът от подхлъзване да го плаши.

Спортът Най-сигурният начин да накарате хлапето да се сприятели с водата е като го запишете на плуване. Средата е изключително подходяща - там е пълно с негови връстници, треньорите обикновено имат специален подход към децата и когато вашето мъниче гледа как децата се забавляват в басейна, със сигурност скоро само ще поиска да се присъедини към тях. Ако е твърде малко, посетете курс по плуване за майки с деца.

ГОЛЯМАТА ЛОКВА

Понякога децата обожават къпането в домашната вана, но изтръпват само при вида на морето. Погледнете го от добрата страна - ще прекарате една спокойна почивка, без да тичате постоянно след хлапето, което се чуди как да се удави. Повечето родители обаче са толкова ентусиазирани от лятната почивка, че смятат за свое задължение да изкъпят отрочето в морето. А за мъничето това не е като уличната локва, която преодолява, прецапвайки я безстрашно. То изпитва истински ужас от срещата с морето, което не само е огромно, не само не му се вижда краят, но и „няма дъно", и „мърда напред назад". Ако искате детето ви да свикне с водата, без да изпада в истерии, не го хвърляйте в морето, нито пък го дърпайте за ръце, докато го потопите. Някои родители носят бебетата на ръце навътре във водата и там ги пускат - това е истински ужас за децата. Свикването трябва да става постепенно - с игра на крайбрежната линия. Влезте първо вие във водата, забавлявайте се и вземете детето при вас, само ако поиска само. Не му се подигравайте, че е страхливец и не обсъждайте страховете му с други възрастни в негово присъствие.

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ СЪС СТРАХА

Ако сте опитали всички възможни хитринки, за да покажете на детето си, че водата не е страшна и то продължава да изпитва ужас от нея, потърсете помощ от психолог. При него часовете минават под формата на игра. Не приемайте неговата помощ като медицинска намеса, а просто като поредното полезно забавление. Всеки страх е преодолим. Понякога детето се нуждае само от търпение.

ПАНИКА

Пан е древногръцко божество, което приличало на коза. То имало копита вместо крака, козя брада и от кръста надолу било покрито с косми. Синът на бог Хермес и нимфата Пенелопа обитавал планините и стряскал туристите с чудовищната си фигура. От тук произлиза понятието паника.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: