Детска психология

Страхливец ли е Зайо Байо

А костенурчето Франклин бавно ли е? А сладкишчето става ли голям сладур, като порасне? А бисквитката нагъва ли бисквити нонстоп? Чудите се какъв е смисълът на тази статия? Има смисъл.

Страхливец ли е Зайо Байо

А костенурчето Франклин бавно ли е? А сладкишчето става ли голям сладур, като порасне? А бисквитката нагъва ли бисквити нонстоп? Чудите се какъв е смисълът на тази статия? Има смисъл. И той е да открием отговорите на два въпроса - децата следват ли умалителните си имена и придобиват ли качествата на галеното си название?

РОДИТЕЛСКАТА ОБИЧ В ЕДНА ДУМА

Родителите рядко наричат децата си по име, въпреки че те са го избрали. Никое, дори най-благозвучното, не може да изрази тяхната безгранична любов. И традиционните Йоана, Красимир и Даниела бързо се заменят от зайо, бубчо и слънчице. В повечето случаи галените обръщeния навлизат в живота на мъника дори преди това, записано в акта за раждане. Първите възникват внезапно, при поглед или проява на характера, докато вторите се обмислят със седмици, дори месеци.

Астролозите твърдят, че жизненият път на човек следва неговото име и затова често предупреждават родителите да внимават как кръщават децата си. Дали това обаче се случва и с галените обръщения?

Често домашното прозвище заменя изцяло реалното име и не само роднините, но и приятелите започват да наричат детето с него, дори и когато стане възрастен човек.

ПРОГРАМИРАНЕ

Някои психолози твърдят, че обръщайки се към детето си по определен начин, вие програмирате неговото поведение. Думите ви, отправени към мъника, особено ако ги повтаряте безкрайно, подсъзнателно навлизат в мислите му като ръководство за действие.

Ако детето ви не харесва прякора си, не го употребявайте.

РЕВЛЬО, СЪЛЗИЧКА

То плаче, вие повтаряте, че е плачльо. След известно време обаче детето разбира, че това не е хубаво прозвище и му е дадено заради някаква негова негативна черта. Тогава то се затваря в себе си и започва да се учи на едно - да не показва чувствата си. Това добре ли е според вас?! За никой родител не е приятно да отгледа безчувствен човек.

ГЛУПАЧЕ

Може да ви е смешно, но ако постоянно повтаряте на детето си, че е глупаче, то може и да стане такова или поне да се превърне в човек, който се усеща като такъв. Може би способностите на хлапето ще надхвърлят дори средните за възрастта му, но несигурността ще го преследва постоянно.

ПРАСЕНЦЕ, МЪРЛЬО

Вечно цапащото се мъниче може да се превърне в притеснен чистофайник, но защо ли? Да не би защото в главата му постоянно звучи родителският глас: „На мама и тати мърльото, пак се изцапа!".

ЗАЙО, КОСТЕНУРЧЕ

Колкото повече натяквате на детето си, че е страхливо зайче или бавно костенурче, толкова повече то ще се затваря и няма да изкара най-доброто от себе си. На него и без това му е трудно да се бори със своите слабости и подвикването от родители и връстници няма да му помогне.

РАЗБОЙНИК, ХУЛИГАН, ДИВАК

Обикновено момчетата носят тези прозвища. И свикват с тях. И започват да им харесват. Те им дават сила да бъдат лидери в бандата, в училищния двор, в кварталната компания. Понякога обаче лидерите, в желанието си да впечатляват, не водят групата, а показват силата си, като чупят, ритат кофи за боклук и драскат по стените на сградите.

НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ

Не мислете, че всяко прозвище е лошо за вашето дете. Нормално е да искате да допълвате името му с галени обръщения. По този начин вие изразявате нежността и обичта си към своето хлапе. Постарайте се обаче да насочите прякора му в положителна насока. Повтаряйте му колко е умно, красиво, любимо. Изберете си „принцесо", „слънце", „мило", „цвете", „усмивка".

Мнение на специалиста

Хенриета Илиева - клиничен и консултативен кабинет в център „Пумпелина"

Съветвам да наричате детето си с различни прякори и да ги редувате с името му. То трябва да свикне с реалното си име, а колкото повече положителни обръщения към него измислите, толкова по-разностранни качества ще развие то.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: