Раждане

Страхът от раждането

Повечето жени се страхуват от пътя до първата среща с бебето.

Страхът от раждането

Колкото и разкази за безболезнено раждане да са чували, часовете преди появата на детето минават в притеснения. А всички знаем, че спокойната жена ражда по-лесно и по-безболезнено. Как да хармонизирате усещанията и чувствата си и как да превърнете паниката в сила?

ПОСРЕЩНЕТЕ СТРАХА ОТДАЛЕЧЕ
За да не се паникьосвате в последната минута, било от неизвестността или от първите контракции, започнете да посещавате курс за бременни от началото на бременността. Там ще получите не само емоционална подкрепа, но и ще научите всичко необходимо за процеса и етапите на раждане. Освен това ще ви разкажат за връзката между страха и разкритието на шийката на матката. А всички знаем, че информираността дава сила, така необходима в сюблимния момент.

Попитайте специалистите в центъра за бъдещи родители кои книги е подходящо да прочетете за вашето емоционално състояние, за да бъдете максимално подготвени за престоя в родилното отделние без неприятни изненади.

Не се срамувайте да разпитвате - притесненията са най-естествените вълнения за бъдещата майка.

Добре е да уточните предварително дали ще имате придружител по време на раждането. Първо, часовете на контракции не са подходящият момент за решаване на този въпрос. Второ, неуместно е половинката ви да ви „дразни" с присъствието си, когато трябва да се отпуснете максимално. Бъдете откровени и решете този казус в последния месец от бременността.

Доверете се на тялото си и се вслушайте в него. Ако ви се разхожда, правете го, ако ви се лежи - също.

 УПРАЖНЯВАЙТЕ СЕ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА, ЗА ДА СТЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА РАЖДАНЕТО

РЕЛАКСАЦИЯ
Стаята за релакс трябва да бъде топла, тиха и с приглушена светлина. Изберете си удобна поза - така, че гърбът ви да бъде изправен. Сложете ръцете си върху коленете и затворете очи. Съсредоточете се върху дишането си и се опитайте да усетите как кислородът изпълва белите ви дробове и преминава по цялото ви тяло. Вдишвайте дълбоко и последователно отпускайте всички мускули, като го правите, докато издишвате. Постепенно ще усетите цялото си тяло „омекнало". Постигането на пълен релакс успокоява нервното напрежeние и намалява болката.

МАСАЖИ
Изключително полезно е половинката ви да дойде поне на една лекция в курсовете за бъдещи родители, за да се научи какви масажи можете да практикувате по време на контракциите. Отпускащо действат плавните движения с ръце по гърба и таза, но точните инструкции може да ви покаже само специалист.

ОПИТВАЙТЕ НОВИ НЕЩА
Преценетe сами какво би ви успокоило по време на раждането, като опитвате нови неща по време на бременността. Разучете кои аромати ви успокояват, коя музика ви влияе най-релаксиращо и ако имате възможност, осигурете си ги в родилната зала.

ИЗБЯГВАЙТЕ
В часовете преди раждане е добре да останете на място, където се чувствате най-спокойни. Дори и да ви се наложи да влезете в предродилна зала или патологично отделение, избягвайте разговори с наплашените жени в стаята, споделящи страшни истории за появата на бебетата. Практикувайте наученото от курсовете за бъдещи родители и кгнигите, за да се отпуснете максимално. Ако можете да заспите, направете го, за да отпочинете и съберете сили за най-важния момент.

За да бъдете спокойни по време на раждането, питайте. Не спирайте да задавате въпроси на лекарите - какво се случва с вас и с бебето, какво ви предстои. Добре е да им обясните, че разпитвате, за да бъдете възможно най-подготвена и активна по време на родилния процес - така те ще откликнат с готовност.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: