Раждане

Страхът от раждането

Едва ли има жена, която да не се страхува от предстоящото раждане.

Страхът от раждането

Причините за този страх са различни, а самото усещане може да е както по-силно, така и по-слабо, като в много редки случаи е възможно да се наблюдава токофобия (патологичен страх от бременността и раждането).

Първото раждане е ново и непознато, а самият страх често се поражда от представата за болката, която ще бъде изпитана. В желанието си да са информирани за процеса на раждане, някои жени обаче се фокусират предимно върху негативни последствия, което засилва страха. Други евентуални причини за него са:

  • генерализирана тревожност – някои дами са по-емоционални и предразположени към по-чести тревожни състояния;
  • предродилна депресия – страхът може да е резултат от депресия около и след раждането;
  • травма и злоупотреба – сексуалното насилие също може да предизвика страх от предстоящото раждане;
  • индивидуални фактори, свързани с историята и преживяванията на жената, както и с актуалната й ситуация.

Съществуват различни техники, с които можете да се научите да овладявате, поне в известна степен, негативните емоции. Практикуването на някои от тях по време на бременността, а не само по време на самото раждане, ще ви помогне да изградите една по-положителна представа за предстоящото събитие и да се успокоявате в моментите, в които усещате безпокойство.

Запишете се на курс за бременни

Безспорно един от начините за справяне със страха от раждане е да се подготвите добре за самия процес – колкото по-познато ви е нещо, толкова по-малко плашещо е то. По време на самия курс ще получите необходимата информация за предстоящото събитие, но и ще научите различни техники за релаксация; ще се запознаете с различните етапи на раждането, както и ще усвоите техники за дишане. Тук ще можете да зададете въпросите, които ви вълнуват, и ще получите компетентни отговори на специалист.

Дайте си време за релаксация

Бременността е период, в който е препоръчително да избягвате натоварващата физическа активност. Използвайте част от времето, което имате, за да релаксирате. Правете го целенасочено и осъзнато. Отделяйте всеки ден по няколко минути, за да отпускате тялото и съзнанието си. Несъмнено това ще ви помогне да намалите стреса, а и ако си изградите техника за релаксация, можете да я практикувате и докато сте в болницата, преди самото раждане. Такава техника може да бъде взаимствана от йога практиките – нарича се йога нидра и спомага за освобождаване на натрупания стрес.

Легнете в удобна за вас поза и постепенно се опитвайте мислено да усетите как всяка една част от тялото ви се отпуска – започнете с главата, врата, раменете, докато не почувствате как тялото ви е в покой, а съзнанието ви – в хармония с него. Бихте могли по време на тази релаксация мислено да си представяте как тялото и бебето ви са в отлично здраве, а бременността и самото раждане протичат напълно безпроблемно. Това със сигурност ще окаже благоприятно влияние върху нагласата ви.

Научете се да дишате правилно

Опитвали ли сте се някога да започнете да дишате бавно и дълбоко, когато сте под влиянието на силни отрицателни емоции? Ако отговорът е положителен, то вероятно сте наясно колко голям ефект има това дишане върху емоционалното ви състояние в този момент.

Ако решите да се запишете на курс за бременни, ще усвоите основни техники за правилно дишане. То е много важно по време на раждане, тъй като ще ви помогне да овладеете контракциите, а не да ги потискате.

Масаж

Помолете мъжа до вас да ви придружава на курса за бременни, за да научи как точно да прави масаж по време на контракциите. Масажът помага на жената да се отпусне и намалява болката в първия етап на раждането. Мисълта, че ваш близък ще може да облекчи болката, ще ви направи и малко по-спокойни.

Ако усещането за страх е прекалено силно и не може да бъде повлияно, редно е да се обърнете към специалист. Причината за появата му може да е строго индивидуална и само специалист да е в състояние да ви помогне да я осъзнаете и преодолеете.

Не забравяйте, че раждането е един напълно естествен процес. Ако сте достатъчно добре информирани, давате си необходимото спокойствие, правите нещата, които ви доставят удоволствие, и вярвате, че всичко ще бъде наред, ще успеете да намалите усещането за страх от предстоящото важно събитие и да се насладите на бременността си – периодът, в който един нов живот се заражда у вас.

Автор: Нели Средкова

Консултанти: Илона Нешкова, акушерка в кабинет „ЗЕБРА”

email: [email protected]

Елена Кръстева, психотерапевт в кабинет „Зебра”

email: [email protected]

 

Сподели: