Детска психология

Страхът от тъмното

Страхът е емоция, на която са подвластни и малки, и големи. И ако възрастните разполагат с арсенал от рационални аргументи, с които да преборят опасенията си, децата са безпомощни.

Страхът от тъмното

Страхът е емоция, на която са подвластни и малки, и големи. И ако възрастните разполагат с арсенал от рационални аргументи, с които да преборят опасенията си, децата са безпомощни. Една от най-честите причини за безпокойство у мъниците е тъмнината. Разберете защо тази част от денонощието провокира страх у хлапето и му помогнете да го преодолее.

Страшните страници
Книгите също имат вина за нощните опасения на малките човечета. Описваните от авторите герои и ситуациите, в които попадат те, са храна за развиващите се възприятия на дребосъците. Понякога дори невинна илюстрация на дружелюбна животинка може да стане повод за кошмари. 


Врагът у дома
Ще се изненадате, но невинните според вас  заплахи, тип „Ако не се държиш добре, ще те вземе Торбалан“, оставят дълбок отпечатък върху детето. Все пак, кой би спал спокойно, знаейки, че някъде в тъмнината го дебне враждебен звяр?


Изходът
Най-доброто, което можете да направите, за да победи мъникът страха си от тъмното, е да му покажете, че разбирате притесненията му. Накарайте го да се чувства сигурен, като проверявате как е през определени интервали. Така той ще се увери, че е в безопасност и няма да се страхува да заспи на угасена лампа. Нека детенцето не гледа телевизия преди лягане и не чете страховити истории. Вместо това, си говорете за нещо забавно и не пропускайте да му пожелаете „сладки сънища“, за да бъде срещата му с възглавницата приятна и чакана с нетърпение... дори и по тъмно.

Съвети от специалист

Теодора Пампулова, детски психолог
Не се опитвайте да убеждавате детето, че страхът му е неоснователен! То е затворено в собствената си емоция и няма да разбере рационалните ви обяснения. Вместо това, можете да използвате следните хитринки:
Подарете на детето талисман, който да го предпазва от лошите неща, които го притесняват в тъмното.
Позволете му да спи с любима играчка, дори с няколко.
Разказвайте му истории от собственото си детство, ако имате такива, свързани със страха от тъмното. Личният пример е много силно оръжие срещу детските негативни емоции.
Говорете с детето за нещата, които го притесняват. Някои родители се тревожат, че това ще увеличи интензитета на изпитвания страх, но ефектът обикновено е точно обратният – мъничето разбира, че му вярвате и го подкрепяте.
Оставяйте вратата на детската стая леко открехната и напомняйте на малчугана, че може да ви потърси по всяко време.
Интересувайте се от това какво сънува хлапето. Нека ви разкаже – така ще имате идея какво можете да промените, за да се чувства то по-комфортно.
Не го сравнявайте с другите деца! Всяко дете има различни страхове и механизми да се справя с тях!
Детските страхове са нещо нормално и във времето един страх бива заменен от друг в зависимост от възрастовия период, семейните взаимоотношения и средата, в която живее малкото човече.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: