Родителска практика

Странните бебешки ритуали по света

10 очарователно екзотични родителски практики, свързани с новороденото и родилката

Странните бебешки ритуали по света

Ако сте родили наскоро или сте още бременни, няма начин да сте избегнали момента със съветите и препоръките на приятели и роднини относно това кое е най-добре за вас и бебето. Във всяко едно отношение - като се почне от здравето и се стигне до храната и спокойния сън. Някои са логични и напълно медицински обосновани, други граничат с... хм, меко казано, странното. И всичко това - само на базата на традиции, разпространявани на някакви си 110 хил. кв. км. Можете да си представите, ако трябваше да подбирате измежду обичаите, характерни за всички кътчета от необятната ни земя. Нека надникнем тук-там из родилните отделения и покоите на родилките по света, за да почерпим малко родителска мъдрост. Пък току-виж сме намерили нещо полезно и за себе си!

1. ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Просто няма как да видите доминиканска майка на разходка навън с няколкомесечното си бебе. През първата годинка от живота си малките граждани на островната държава се отглеждат изключително и само вкъщи, предпазени от слънце, вятър, вируси и... зли очи. Ако все пак се наложи малкото да се изведе навън, то бива напълно скривано от погледите на хората в своята количка, кошче или обятията на майка си. Което може би е оправдано от практична гледна точка, като се има предвид безмилостното карибско слънце.

2. ГВАТЕМАЛА

Жените в Гватемала имат обичая да къпят бебетата си в студена вода, тъй като вярват, че тя успокоява обривите от жегата и слънцето и осигурява по-спокоен сън през нощта. Въпросните пеленачета очевидно не са съвсем наясно с тази обосновка, защото, съвсем очаквано, пищят до небесата. Това обаче ни най-малко не смущава майките им, за които плачът по време на къпане е също толкова нормален, колкото за нас бебето да гука и пляска от удоволствие във ваничката си.

3. ШВЕЙЦАРИЯ

В швейцарските родилни отделения вече са почти антикварна рядкост онези прозрачни пластмасови клетчици за новородени, с които сме свикнали от нашите болници. Тамошните бебчовци се разполагат в специални висящи хамаци, в които биват полюшвани за успокоение. Майки, родили в Швейцария, потвърждават, че тези люлки вършат буквално чудеса. Нерядко родилките пренасят ценния опит и в домовете си, като твърдят, че няма нищо по-добро за усмиряване на врещящо бебе с колики.

4. ШВЕЦИЯ

Когато имат насреща си преуморено, нервно и отказващо да заспи пеленаче, шведските родители използват едно изпитано и предадено им от техните родители средство: потупването. Те поставят малкото да легне върху коремчето си и започват ритмично да потупват дупенцето му, докато бебчо се успокои и унесе. Смята се, че това тупкане напомня на новороденото за пулса на майката, който е усещало в утробата й, и това му носи спокойствие и чувство за сигурност.

5. ДАНИЯ

Дори и по времето, когато в кафенетата из Европа още се пушеше, датските майки нямаха за какво да се безпокоят, тъй като техните бебенца винаги спинкаха кротичко... отвън. Традиция, която се спазва и до ден-днешен и която нямаме причини да вярваме, че няма да се продължи и занапред. Малчуганите се увиват като огромни вълнени вързопи, а количките се покриват, за да бъдат защитени от вятъра или от немощните слънчеви лъчи, които биха могли случайно да пробият някой тежък сив облак. Така, докато майките отпиват на топличко лате или чай, бебенцата тихичко похъркват на някакви си минус 5 градуса отвън. И преди ужасени да се попитате няма ли там организация за закрила на детето, да съобщим, че всъщност тамошното здравно министерство препоръчва тази практика като изключително здравословна и полезна за съня, апетита и цялостния тонус на бебето.

6. ЙОРДАНИЯ

След раждането една жена в Йордания не би си и помислила да се разхлади със сладолед, колкото и подходящо да е за климата това лакомство. Според традиционните вярвания родилките трябва да избягват студените храни, тъй като, забележете! - костите им са още... твърде крехки и уязвими и студеното ще им се отрази зле. Местните смятат, че ако майката прекали със студеното скоро след раждането, със сигурност ще си докара ревматизъм или артрит на по-късни години. Затова пък горещите храни и напитки са повече от задължителни, тъй като пак според йорданките увеличават притока на мляко в гърдите.

7. МОНГОЛИЯ

В Монголия майчиното мляко се смята за най-добрата закуска (и обяд, и вечеря) за шампиони. Продължителното кърмене не е изключение, а норма. Всички деца сучат до навършване на поне 2-годишна възраст, а кърменето е толкова популярно, че на никой не му мигва окото, ако майката извади на публично място гърдата си и я подаде за следобедна закуска на търчащото наоколо хлапе. Смята се, че най-добрите борци и изобщо - успели и силни мъже, са кърмени минимум до 4 години. Нещо като нашата легенда за Крали Марко, но без митологичния момент.

8. ЮЖНА КОРЕЯ

Непосредствено след раждането жените в Южна Корея започват буквално да се тъпчат със супа от водорасли. Високото им съдържание на калций и йод се смята, че е от най-съществено значение за възстановяването на женския организъм след изтощителното раждане. Традицията е толкова силна и значима, че дори е придобила известен символичен смисъл. Така например нерядко на рождения ден на детето през годините същото ястие често се сервира като сладък (или по-скоро - солен) спомен от деня на неговото идване на бял свят.

9. КИТАЙ

Китайските родители явно са пионерите на новото движение за ранно премахване на пелените, макар и не с екоцели. Едва на възраст няколко седмици малкото китайче започва многократно през деня да бъде държано голо над гърнето, за да се „научи" да ходи по нужда по команда. Пак с тази цел майките обличат бебетата си в разцепени на чатала дрешки, за да могат да реагират по-бързо при ясен знак за наближаващи естествени нужди. Така спешните случаи се решават лесно и бързо, без разкопчаване, разповиване и др. губещи времето досадни усложнения.

10. ХОНКОНГ

Родилките в Хонконг определено предизвикват много завист у жените в други части на света заради една отколешна традиция, според която точно един месец продължава средродилният пълен покой за майката. Без никакви изключения! Ако по някаква причина наоколо няма баба, се наема специална жена, която освен бавачка изпълнява задълженията на готвачка, чистачка и изобщо - поема всички дейности, свързани с дома, бебето и дори обгрижване на съпруга. Единствените задължения на родилката са да яде и спи, за предпочитане - в топла, тъмна стая. Но не бързайте да завиждате, всяко нещо си има цена. На новородилата жена не й е позволено в продължение на същите тези 30 дни да се мие или взима душ, тъй като се смята, че обезателно ще се разболее.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: