Семейно здраве

Стражите

Сливиците са разположени като стражи на границата между външния свят и вътрешната среда на човешкия организъм. Те са не само „механичен филтър", но и имуноген „разузнавач". Чрез тях ние се нагаждаме по-добре към постоянно променящата се околна среда.

Стражите

Сливиците са разположени като стражи на границата между външния свят и вътрешната среда на човешкия организъм. Те са не само „механичен филтър", но и имуноген „разузнавач". Чрез тях ние се нагаждаме по-добре към постоянно променящата се околна среда.

Как работят сливиците

Някои големи струпвания на лимфоидна тъкан в областта на главата и гърлото се означават като сливици. Непосредствено зад носа, по задно-горната стена на гълтача има подобно струпване, означавано като назофарингеална сливица (аденоидна вегетация, аденоиди) и популярно като "трета сливица".

Назофарингеалната сливица е първото място, където имунната система на организма се среща с патогените (бактерии, вируси, гъбички, паразити) и алергените, постъпващи с вдишвания въздух. С израстването на организма имунната система се „научава" да разпознава болестотворните микроорганизми и така наречената „трета сливица" постепенно губи своята роля, намалява по размери и изчезва.

Небните сливици са големи лимфоидни струпвания, разположени в своеобразни „джобове" от двете страни на езика, под небцето. Подобно на назофарингеалната сливица и те са свързани с разпознаване на патогени и алергени, но постъпващи с храната и водата. С израстването на организма също обикновено намаляват по размери, но рядко изчезват напълно.

Значението на сливиците е най-голямо при подрастващия организъм, когато имунната система за първи път се среща с мнозинството патогени. Изглежда, обаче имунната система преодолява липсата им относително лесно и значителни трайни промени в нея не се установяват след оперативното отстраняване на сливиците. Често след премахването им особено в по-ранна възраст, лимфоидната тъкан компенсаторно разраства - на същото или на друго място - същите симптоми се възобновяват или се появяват нови!

Функцията на „третата" сливица

Така наречената „трета сливица" всъщност представлява струпване на лимфна тъкан, подобна на тази, от която се изграждат и видимите две небни тонзили. Разположена е в горната носна част на фаринкса, зад мекото небце. Това струпване на лимфна тъкан е част от една група подобни структури в устата и гърлото, които изпълняват защитни функции срещу инфекции, навлизащи през устата и носа. В ранна детска възраст между 6 месеца и 5-6 години, поради различни причини това струпване на лимфоидна тъкан разраства по обем и тогава се нарича „аденоидна вегетация". Когато се прибавят признаци на възпаление, се нарича „аденоидит". Проблемите, които възникват при разрастване на аденоидите, произтичат от запушване на дихателните пътища през носа и понякога на така наречените „Евстахиеви тръби". Най-характерно е, че децата хъркат, особено през нощта, дишат през устата и не могат нормално да дишат през носа. Тъй като нормалното дишане е смутено, децата са неспокойни, а устата често е пресъхнала. Аденоидната вегетация може да бъде и основна скрита причина за хронично или повтарящо се възпаление на средното ухо - хроничен среден отит. Причина за разрастването на третата сливица са или инфекции от вируси и бактерии, или разнообразни алергии. Съществува и наследствено предразположение.

Кога се налага операция?

Има три основни причини за отстраняване на назофарингеалната сливица, като при отделни пациенти те могат да се комбинират:

Голямата трета сливица затруднява носното дишане. Проблемът се изразява в това, че:

- детето спи с отворена уста и хърка по време на сън;

- недостатъчното снабдяване на организма с кислород води до нощно изпотяване, неспокоен сън - през деня детето е сънливо, раздразнително, разсеяно;

- дишането през устата води до изсъхване на лигавиците - зачестяват инфекциите на горните дихателни пътища;

- може да настъпи временно или трайно изкривяване на небцето и захапката.

Голямата и/или инфектирана трета сливица води до застой на носния секрет. Носът непрекъснато отделя секрет, който при здраво състояние минава покрай назофарингеалната сливица в гълтача и се преглъща. Когато това е трудно, детето периодично или постоянно има задръжка на секрет в носа - лигавицата на носа и синусите не може да изпълнява правилно функциите си и се инфектира - възниква честа или постоянна хрема и/или синузит.

Голямата и/или инфектирана трета сливица води до нарушена функция на Евстахиевите тръби. Това състояние води до остро възпаление на средното ухо и/или постоянна задръжка на секрет в него - вж. среден отит при децата.

Това са най-честите причини (индикации) за операция. Назофарингеалната сливица първа застава на пътя на инфекцията и често първа се „увеличава". Обикновено, след правилно медикаментозно лечение, сливицата се „свива" и оперативното й премахване не е необходимо. Ако обемът на сливицата не намалее, проблемите постепенно се задълбочават, оперативното отстраняване е абсолютно необходимо. Операцията е от класа на малките оперативни интервенции и се извършва с местна или обща анестезия (упойка). Всичко приключва за около 10-15 минути.

Възстановителен период

Децата се възстановяват бързо, за около три дни. След една седмица детето вече може да посещава детската градина. Най-често болката след отстраняване на назофарингеалната сливица е минимална. При отстраняване на небните сливици, особено при възрастни, е по-изразена и често налага медикаментозно обезболяване.

Някои деца съобщават за болки или леко схващане на врата. Това е най-често преходно състояние, в резултат от травмиране на шийните мускули, лежащи непосредствено под „третата" сливица. Често има и стрелкащи болки към ушите - преходен резултат от общата инервация на областта.

Усложнения

Усложненията при третата сливица най-често се изразяват в продължително дразнене на фаринкса, т. е. запушване на носа, продължителна кашлица. Много рядко третата сливица може да предизвика като усложнение и нощно напикаване - заболяване, при което ако детето няма органична повреда в кръстните и ломбалните прешлени, може да се мисли, че има известна връзка със сливиците. Друг проблем, който може да бъде предизвикан посредством третата сливица, е възпаление на съседните органи: околоносните кухини. Много често синусоидите могат да се индуцират от възпалената трета сливица.

Диета

Диетата при премахването на третата сливица не е строга. Това е така, защото не всички съдове са засегнати, а и самата операция е по-лека. Кървенето след операцията не е абсолютно изключено, но е много рядко. Диетата се състои в това, че в продължение на 24 часа се дава течна храна. След това на децата им се позволява да ядат всичко. Забранява се една седмица да контактуват с болни деца. Детето престоява 24 часа в клиника. При усложнения престоят е 3 денонощия.

Отстраняването на третата сливица е една от най-често правените операции на деца в света. Тя е много благодатна, защото след премахването на третата сливица се облекчават синусите, кашлицата и дренажа на средното ухо.

 

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Николай Улевинов, специалист УНГ

 

 

Сподели: