Здраве

Студено, топло, горещо

Със сигурност и малки, и големи страдат в горещите дни.

Студено, топло, горещо

Как можем да помогнем на детето да се справи с летните температури и защо са опасни температурните амплитуди, вижте в следващите редове.

На първо място, трябва да знаем, че всяко бебе се ражда с несъвършена система за терморегулация и телесната температура може да варира сама по себе си, без значение дали детето е болно или не.

Прегряване на закрито

През лятото помещенията у дома се затоплят много бързо. Ето защо, не забравяйте да проветрявате дома си рано сутрин и късно вечер. Използвайте плътни тъмни завеси, както и овлажнители за въздух, или просто или напръскайте с вода с помощта на пулверизатор. Климатиците могат да са включени, само ако детето не е в стаята.

Време за разходка

Правилната подготовка за разходка ще предпази малкото човече от негативните ефекти на пряката слънчева светлина. Препоръчително е да излизате навън преди 10 и след 16 часа. Предлагайте на детето повече течности без захар (охладен чай, сокове, разредени 1:1 с вода, чиста вода). Ако детето е на кърма, кърмете по-често. Обличайте го в по- светли дрехи от естествени тъкани (памук или лен), без да забравяте за шапките.

Слънцезащитните кремове със SPF >30 ще ви помогнат да предпазите детето си от слънчево изгаряне. Най-добрите места за разходка са райони в близост до водоеми и гъста растителност.

Защита от комари

Добре е в тази връзка да се подсигурите срещу ухапване от комари. Подходящи за целта са специалните гривни, които отблъскват насекомите, както и спрейовете против тях.

Експертите препоръчват да не покривате количката с кърпа. Не забравяйте, че дори леките тъкани повишават температурата вътре в нея с 15°C за един час. Ако използвате слинг или раница, е най-добре да изберете такива от по-тънки и дишащи материи.

На път

Пътуването в кола без климатик е опасно. Ако се наложи да се возите в такава, отворете прозорците, за да проветрите, като внимавате струята на въздуха да не духа директно в детето. Не го оставяйте само́ в колата дори за няколко минути. Често температурата в купето се повишава до 40°C за кратък период от време.

  • Тялото на детето се загрява 3-5 пъти по-бързо от това на възрастен.
  • Само за 10 минути температурата на въздуха в колата се повишава с 11°C. Т.е. при горещо време температурата, която е критична за децата, се формира за 15-20 минути.
  • Лъчите на слънцето, които се пречупват през стъклото, превръщат салона на автомобила във фурна. Дори при +15°C навън, температурата в колата на слънце може да достигне +43°C.
  • Резките температурни промени могат да бъдат фатални за детското здраве и да доведат до необратими последствия за крехкия организъм. Обърнете внимание, когато излизате от охладена стая или автомобил навън в горещото време. Разлики от повече от 10°C не са препоръчителни. Така че се постарайте да избягвате резкия преход от студено към топло и обратно, а дайте възможност на организма да се адаптира.

 Автор: Нели Христова

Консултант: доц. д-р Ралица Георгиева,

УМБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“

 

Сподели: