Раждане

Субинволуция на матката

По време на бременността, в продължение на девет месеца, матката расте.

Субинволуция на матката

Тя увеличава теглото си около 20 пъти, а обемът й нараства около 400-500 пъти. Веднага след раждането започва постепенно свиване. В рамките на 5-6 седмици матката възвръща първоначалната си форма. Обратният процес е много по-бърз, активен и очаквано кратък. Така повеляват природните закони, на които е подвластно женското тяло.

Както всички останали органи, така и матката понякога среща трудности при своето възстановяване. За нея бременността е сложен процес, в който тя е главен участник. Раждането на бебето я «освобождава от отговорност», но природата я подтиква да се подготви за евентуално следващо зачеване и това се случва само в рамките на няколко дни. Матката понякога се прибира трудно, неравномерно и размерите й остават извън приетата норма. Процесът, при който спира обратното й развитие след раждане и тя остава с анормално големи размери, се нарича субинволуция на матката.

НОРМАЛНИЯТ ОБРАТЕН ПРОЦЕС

Матката е орган, чийто нормален размер наподобява юмрук. До такава степен трябва да се свие и след раждането на бебето. Установено е, че «прибирането» става с 1 до 2 см на денонощие, като активното кърмене подпомага нейното съкращаване. Още в родилния дом, при всяка сутрешна визитация, акушер-гинеколозите проверяват развитието на процеса. Започва се с внимателно опипване на корема и леко натискане с пръсти. Обикновено след раждането на бебето и изваждането на плацентата матката бързо спада и дъното й може да се напипа около 2 см под пъпа. След две денонощия то може да се окаже над пъпа. Явлението се обяснява с това, че разтегнатите по време на бременността връзки позволяват на матката да бъде значително по-подвижна, отколкото преди зачеването на бебето и тя мени позицията си по-лесно. Матката се свива, връзките са разхлабени и все още широкото пространство, което остава след бебето, й позволява тя да се намества за известно време. Освен това лекарите оглеждат цвета и количеството на изтичащите през влагалището лохии. Също всяка сутрин се измерва телесната температура на родилката. При наличие на проблем е възможно да се проведат още изследвания като ултразвук на органите в малкия таз, анализ на кръвта и други. Около 40-ия ден личният ви акушер-гинеколог ще прегледа матката ви, за да види доколко тя се е свила, когато се очаква да е заела първоначалната си форма.

ЦВЕТЪТ НА ЛОХИИТЕ

Успоредно със съкращаването на матката се променя цветът на изтичащите лохии. През първите три-четири дни след раждането кръвотечението е тъмно и обилно. След това намалява и преминава в кафеникаво, а около седмия - десетия ден става жълтеникаво. След още седмица лохиите стават белезникави, по-воднисти и оскъдни. Те не създават дискомфорт, но имат неприятен мирис. В този период е изключително важно интимната хигиена да е на високо ниво. При нормално свиване на матката, лохиите спират около шестата седмица след раждането.

ТВЪРДЕ БАВНО

Субинволуцията се проявява като твърде бавно и недостатъчно активно свиване на матката до нормалните й размери, придружено от по-обилни кървави лохии за по-продължитилен период от време. Понякога температурата се покачва до 38 градуса и повече. Изброените са симптоми за субинволуция, като за акушер-гинеколозите неправилното свиване на матката е признак нерядко за развиването на инфекция. Обикновено тя не се разглежда като самостоятелно здравословно състояние, а като придружаващ признак за някакъв проблем. Най-често се срещат няколко фактора, които могат да бъдат причина за субинволуция. На първо място ниският тонус на мускулатурата на матката, която е отпусната след раждането. Също така е възможно да има останали късчета от плацентата. Ако са закрепени към стената на матката, пречат тя да се свива активно. Освен това е възможно прегъване на матката, което възниква като резултат от преразтегнатите връзки или продължителното лежане по гръб на родилката. Това пречи на нормалното изтичане на лохиите и може да се образува лохиометра (задържане на лохии в матката). Не на последно място възникналите по време на бременността и след раждането инфекции могат да станат най-вероятна причина за затруднено свиване на матката.

ИЗХОДЪТ

Лекарите твърдят, че най-добрата профилактика е храненето на бебето с майчино мляко. По време на кърменето в организма на жената се отделя повишено количество от хормона окситоцин и той подтиква матката да контрахира. Възможно е да се усеща болка като по-леки контракции, докато се свие напълно матката. Ако природата не помогне, лекарите се намесват с допълнително количество окситоцин или други медикаменти за преодоляване на проблема. Когато има данни за инфекция или съмнение за задържани части от плацентата, правилната диагноза и адекватното лечение са от критична важност за справяне с проблема.

 Въпроси към специалиста

Д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898 40 88 72

Кои са рисковите групи жени?

Многоплодна бременност, трето и повече раждания, едър плод с тегло над 4 кг, продължително раждане - тези състояния водят до преразтягане на матката, намаляване на мускулния тонус и по-трудното й свиване. Също така неадекватно изпразване на тазовите резервоари - пълният пикочен мехур или ректум са механично препятствие за адекватното свиване на матката.

Какви са последствията за жената и евентуално следващо забременяване?

Най-често това е голямата кръвозагуба, която може да наложи и кръвопреливане. Друг риск е възникването на инфекция. Като цяло при навременна диагноза и правилно поведение няма сериозни последствия по отношение на следващи бременности.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св. Димитър"; тел. 0898 40 88 72

 

Сподели: