Отдих и туризъм

СУЛТАНСКО ЗЛАТО В МОРЕТО КРАЙ ДУРАНКУЛАК

Уникално място както за почивка, така и за културен екотуризъм

СУЛТАНСКО ЗЛАТО В МОРЕТО КРАЙ ДУРАНКУЛАК

Когато преминеш входната табела на село Дуранкулак, най-северното населено място на нашето  черноморие, вероятността да те посрещнат с румънска реч е голяма. Когато разберат, че си българин, местните дружелюбно те подканят към най-близката пейка, за да те потопят в спомените си - смесица от реалност, фолклор и местни легенди. В тези мистични разкази оживяват заседнали параходи, корабокрушенци, че дори и пирати.

В Дуранкулак разказват, че най-старото корабокрушение край техните  бреговете станало по време на руско-турската война. Руснаците  потопили турски военен кораб на два километра в морето. В селото се чула само пукотевицата от битката. Говори се, че тайнственият кораб бил пълен със султанско злато и антични предмети. Дори в по-нови времена търсачи на съкровища се опитали да стигнат до него, но не успели.

Най-славното събитие в историята на селото е Дуранкулашкият бунт от 1900 година. Тогава населението се вдигнало срещу въведения данък десятък. Бунтът бил успешен, а данъкът отменен. През 1970 година събитието е овековечено с паметника "Въстаналият селянин", който се издига в центъра.

Както е известно, Дуранкулак наред с почти цяла Добруджа е окупиран от Румъния. След 1913-1919 година те са в пределите на северната ни съседка. Това продължава до подписването на Крайовската спогодба през 1940 година, когато Добружда отново става българска територия. По време на окупацията селото е заселено от много румънци, което е оказало отражение върху местното население. По-възрастните и днес използват езика на Дракула вкъщи, когато искат да си кажат нещо тайно от младите.

Слънцето изгрява първо тук

Дуранкулак е крайната североизточна населена точка в България преди северната ни съседка. Центърът му се намира едва на 6 километра южно от границата и на 3 километра по права линия от Черно море. Като най-северо източно разположено селище на България слънцето там изгрява и злязва приблизително 18 минути по-рано, отколкото в София и други градове в страната. Съхранило богата история, наред с морския бряг и известното Дуранкулашко езеро, селото се превръща в любима дестинация за туристите, търсещи спокойствие и прохлада през горещите летни дни. Старите имена на Дуранкулак са Блатница и Карталии. Днешното му име е с турски произход и се превежда "стоящо ухо" заради формата на езерото, което се намира до него.

Девствен плаж

Дуранкулашкият плаж е един от най-големите по Северното ни Черноморие. Представлява широка и дълга ивица, южната част на която граничи с езерото, а северната с румънско пристанище. В миналото местните са стигали до там с каруци. Така че, не се изненадвайте, ако и днес видите коне да пасат кротко на поляните до плажа. Някои още използват този вид транспорт. „Когато бяхме малки, дядо събираше съседските деца и всички дружно потегляхме с каруцата към плажа", спомня си Свилена Друмева. Твърди, че преживяването е неописуемо и съветва туристите, ако са отседнали в някоя селска къща, непременно да се възползват от нетрадиционния за нашите представи транспорт до морския бряг.

Бъдете внимателни на Северния бряг

 Северният плаж е неохраняем, усамотен и дори малко див, сякаш непокътнат от човека. Местните го наричат „Корабът". Той граничи със скални образувания, които правят мястото доста ветровито. Вълнението на морето там е много силно и често взима жертви. Името му произлиза от там, че преди много години кораб се е разбил в непосредствена близост до брега. Дори все още се вижда част от него, която не са могли да извадят от водата. Но ако човек наистина иска да се усамоти, това е мястото. Южният плаж е по-оживен. Повечето хора предпочитат да трупат тен там, тъй като морето не е толкова бурно и опасно.

Рибена чорба и селски хляб

В близост до плажа се намират къмпинг „Космос" и комплекс „Златната рибка", известен в целия район с рибното си меню. Преди няколко години комплексът се разшири изгради няколко луксозни квартири за отдих. Ако решите да изкарате ваканцията си там, имайте предвид, че много разпространени са още палатките и караваните. За тях е пригодено специално място. Независимо дали ще отседнете в къща в селото или на къмпинга, местните ще ви посрещнат с вкусна рибена чорба, направена по рецепта, позната само в Дуранкулак, както и вкусен ръчно приготвен селски хляб.

Дуранкулашкото езеро

Югоизточно от Дуранкулак, разделено от морето с широка пясъчна коса, се намира Дуранкулашкото езеро. То е обявено за защитена местност. Ако го посетите, ще видите редки и застрашени растителни, пернати и животински видове. Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Находището на триръбестия камъш е най-представително за България. Разположено е на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено Виа Понтика. Езерото е и единственото в България доказано находище на див шаран.

Светилището на богинята Кибела

Дуранкулашкото езеро предлага и още нещо уникално за България. В него са се образували два острова. Единият е с частен имот, а на територията на другия е изграден първият в страната праисторически музей на открито.
На него се намира единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела и енеолитна селищна могила от 4600-4200 г. пр. н.е. На това място са открити следи от най- древното земеделско-скотовъдно население на Добруджа, носител на праисторическата култура Хаманджия. Открит и изследван е и най-големият засега праисторически некропол в света, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: