Супа с печени домати и тиква
Меню през октомври

6 зрели домата
400 г тиква цигулка
1 глава червен лук
1 малка глава чесън
2-3 клонки мащерка
2 с.л. зехтин
Тиквата се нарязва на кубчета, доматите и необеленият лук – на четвъртини, главата чесън – наполовина. Разпределят се в тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се със сол и зехтин. Добавя се мащерката и се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Отстраняват се обелките на лука и ципите на доматите. Изпечените зеленчуци се пасират и прецеждат. Добавя се около 700 мл домашен бульон или вода до желаната гъстота. Супата се оставя да кипне и да къкри десетина минути. Подправя се с черен пипер и сух босилек. Сервира се поръсена със зехтин.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: