Вкусно и полезно

Супа с печени домати и тиква

Меню през октомври

Супа с печени домати и тиква

6 зрели домата

400 г тиква цигулка

1 глава червен лук

1 малка глава чесън

2-3 клонки мащерка

2 с.л. зехтин

Тиквата се нарязва на кубчета, доматите и необеленият лук – на четвъртини, главата чесън – наполовина. Разпределят се в тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се със сол и  зехтин. Добавя се мащерката и се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Отстраняват се обелките на лука и ципите на доматите. Изпечените зеленчуци се пасират и прецеждат. Добавя се около 700 мл домашен бульон или вода  до желаната гъстота. Супата се оставя да кипне и да къкри десетина минути. Подправя се с черен пипер и сух босилек. Сервира се поръсена със зехтин.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

Сподели: