Родителска практика

Свещник

Днес ще ви предложим изработка на свещник, облицован с моделин - приятен начин да упражните нова арт-техника и да се сдобиете с красив аксесоар за романтични вечери.

Свещник

Необходими материали и инструменти:

 1. Стъклен свещник/ ваза от Магазин за 1 лев. Добре е да е с правоъгълна форма - така облепянето с моделин ще е доста по-лесно.

 2. Моделин - от магазините за художествени материали. Опитайте се да намерите прозрачен (на опаковката трябва да пише "translucent") и непрозрачен - така ще получим ефекта на витражно стъкло. Изборът на цветове оставяме изцяло на въображението ви.

 3. Макетен нож или друго тънко острие. Не позволявайте на деца да работят с него без ваш надзор!

 4. Празно бурканче или друг гладък цилиндричен предмет, с който като с точилка да изгладите моделинените пластове.

 5. Лакочистител или ацетон и памук за полиране.

Последователност на работата:

 1. Размекваме моделина - става с дълго и леко досадно мачкане между пръстите, докато стане съвсем хомогенен. Започваме с безцветния прозрачен моделин, към който после ще добавяме цвят (в този случай синьо). Добре е да размекнем цялото блокче, за да не стане нужда да започваме всичко отначало.

 2. Вземаме следващия избран цвят, размекваме го и смесваме малко количество от него с безцветния, за да направим преходен цвят.

 3. След като направим няколко парчета с плавен преход на цветовете, размекваме и парче тъмно синьо непрозрачно - то ще контрастира с прозрачните оттенъци.

 4. С приплескване, все едно месим малко парче тесто, оформяме от отделните цветове правоъгълни листове, изглаждаме ги с бурканчето.

 5. Внимателно прилепяме получените листове един към друг, от най-светло към най-тъмно, като внимаваме да не остане въздух между тях. Приплескваме двата края и започваме внимателно да навиваме листовете на руло.

 6. Полученото руло удължаваме с търкаляне по работния плот, докато получим няколко цилиндърчета с различна дебелина.

 7. Започваме да режем с макетния нож много тънки резенчета от рулата и да облепяме свещника с тях. Отначало лепим по-големите, пространствата между тях запълваме с по-малките, докато не остане видима стъклена повърхност. С натиск заличаваме ръбовете между налепените парченца моделин, отново може да използваме бурканчето за изглаждане.

 8. Облепения свещник печем във фурна на 130'С за около 15 мин.

 9. След като изстине напълно, полираме с памуче, напоено в ацетон или лакочистител.

Остава да сложите вътре запалена чаена свещ и да се наслаждавате на меката игра на светлини и сенки, разпръсвани от новия ви свещник.

 Забележка:

 1. Работете с ацетона на добре проветряващо се място. Проветрете добре фурната след печенето на моделина - изпаренията му са токсични.

 2.Можете да използвате най-различни цветове, но основното е да има редуване на прозрачни и непрозрачни пластове/ листа, за да прозира светлината на свещта.


Автор: Иво Домозетов

 

 

Сподели: