Здраве и красота

Светлина в триъгълника

Фото- или лазерна епилация за интимните части?

Светлина в триъгълника

Навярно вече ви е омръзнало всяка седмица да полагате грижи за интимните части на вашето тяло. И сигурно вариантът веднъж месечно да отделяте време за тях също не ви устройства. Ако е така, опитайте фото- или лазерна епилация. 

Какво представлява лазерната епилация? 

При нея излъчената светлина от лазера се поглъща от меланина (пигмента в космените фоликули, които се състоят от луковица, вътрешна обвивка на корена и стъбло на косъма и се намират в самия епидермис) и се превръща в топлина. Високата температура разрушава клетките в луковицата, които хранят окосмяването. Когато те се елиминират, космите умират и окапват.

Колко трайно е обезкосмяването?

Това зависи от структурата на вашия косъм, от възрастта, от хормоналния баланс, от това какви медикаменти приемате. Но със сигурност даже нещо да не ви е наред, ефектът от епилацията се усеща месеци наред. Ако пък нямате никакви проблеми - години.

Защо е необходим курс от процедури? 

Защото космите не се развиват едновременно. Те могат да бъдат в активната си фаза, когато образувалото се във фоликула космено стъбло е в процес на растеж, да са в стадии на покой, когато са в стабилно състояние, или пък да са преминали в момент на окапване, при който косменият фоликул се е превърнал в слепнала се торбичка от клетки. Важно е да знаете, че лазерната светлина унищожава трайно космите, които в момента на процедурата са в активна фаза на развитие. А те са едва 20-30% от всички косми в обработваната зона.

Колко трябва да са посещенията в лазер центъра? 

Правилото гласи, че плътните косми се повлияват по-добре от тънките, а тъмните по-бързо от светлите. Ако космите са тъмни и плътни, намаляват до 90% само с 6 процедури, ако пък са фини и руси, същият брой посещения в лазер центъра имат 70-процентов ефект. Разбира се, курсът на епилиране не приключва в рамките на седмица или месец. Той се прави с прекъсване от 3 до 5 седмици, като един сеанс продължава двадесетина минути.

Не бива обаче да си мислите, че космите окапват веднага след процедурата. Това се случва минимум десетина дни след нея. Още след първата епилация част от космените луковици загиват, а останалите атрофират, което външно се проявява с изтъняване на космените стъбла, забавяне на растежа и окапването им.

Лазерната епилация има ли странични ефекти?

Няма такива. Този вид епилация не предизвиква дразнене, алергични реакции или фоликулит (възпаление на космените фоликули). Не вреди и на кожата в съседната на обработваната зона.

Болезнена ли е?

Усещането, което тя предизвиква, е за парене. Но някои лазери притежават специална охлаждаща система, която намалява дискомфорта. Възможно е след епилацията да се забележи леко зачервяване, но то не трае повече от 5-10 минути. 

Епилацията изисква ли предварителна подготовка?

Усилията ви трябва да се свеждат единствено до избръсване или депилиране на интимните части непосредствено преди самата процедура. В никакъв случай обаче космите не трябва да се отскубват чрез кола маска или по друг начин петнадесетина дни преди лазерната интервенция.

По какво се различава от фотоепилацията? 

Най-вече по дължината на вълната на светлината. За разлика от лазерите, чиито вълни са с еднаква дължина, устройствата за фотоепилация излъчват множество вълни с различна дължина, което дава странични ефекти. Един от тях е зачервяване на кожата след фотопроцедурата, което изчезва още същия ден, но понякога се задържа 2-3 дена. Друга последица е образуването на корички или оток, които минават след няколко дни. Най-продължителният страничен ефект са кафявите петна (хиперпигментациите), които остават месеци наред и се дължат основно на неизползването на фотозащитни средства и неконтролираното излагане на слънце или ходене на солариум. За съжаление това не са единствените противопоказания на този вид светлинна епилацията. Последиците могат да бъдат много сериозни, ако сте бременна и кърмите, приемате фоточувствителни лекарства, имате заболявания на кожата, отслабнала имунна система, психически разстройства, рак на кожата, нарушения в съсирването на кръвта, фотодерматит или татуировки.

Кога е за предпочитане фотоепилацията?

Тя е много ефикасна при руси косми, които са слабо оцветени и с малко количество меланин. Това е едно от основните й преимущества пред лазерната епилация. Друго нейно предимство е, че продължава едва 10 мин.

Колко процедури са необходими?
Също както при лазерната епилация, при нея се повлияват само космите в активна фаза, затова са необходими поне 6 процедури. Те се провеждат през интервали от 1 до 3 месеца, което се определя от смяната на фазите на растеж на космите. Терапията се смята за успешна, ако са премахнати около 90% от космите, а останалите 10% от тях са станали по-тънки и светли. След като се направи процедурата, космите не падат веднага, а поне след седмица.

Обезкосмяването болезнено ли е?

Нормално е в зоната на триъгълника да изпитате болка. Там кожата е прекалено чувствителна, а космите - с по-дълбоки корени. Но като се има предвид, че процедурата бързо се извършва, неприятното усещане е кратко.     

Фотоепилацията изисква ли предварителна подготовка подобно на лазерната?
Тук важат същите правила, както при лазерната епилация.

Лукс ли е светлинното обезкосмяване?

С всяка изминала година цената на фото- и лазерната епилация чувствително намалява. За сравнение през 2008 г. тя е надхвърляла 100, а през тази - максимумът й 80 лева. В някои козметични центрове обезкосмяването със светлина се предлага за 50 лева.

Автор:  Даниела Николова

 

Сподели: