Lifestyle

Светът на игрите

„Играта е работата на детето.“

Светът на игрите

Присъединяваме се към думите на Мария Монтесори и надникваме в забавната част от ежедневието с мъничето, играеща огромна роля за развитието му.

Опознаване на света

Чрез игрите малките човечета изучават заобикалящата ги среда. Запознавайки се с предмети, провокиращи сетивата им, те откриват красотата на света.

Стъпка по стъпка

От значение е да съобразявате заниманията с възрастта на детето:

  • при съвсем малки бебчета е достатъчно да им показвате смешни физиономии с две ползи – радост от разтапящия кикот и укрепване на близостта помежду ви; 
  • когато мъничетата вече започнат да контролират мускулите си, ще можете да ги ангажирате в игри, които стимулират координацията им;
  • колкото по-големи стават малчуганите, толкова по-развито ще е въображението им, а то е в основата на интересните игри.

В дует или група

Ако в първите си месеци детето играе единствено с мама и татко, по-нататък то ще става все по-социално и ще има потребност от още компания. Насърчавайте контактите му с други сладури, защото така то ще се научи да дружи.     

Безопасност

За да не стане играчката плачка, е нужно да спазвате важни правила:

  • изберете безопасна и уютна повърхност (например меко килимче);
  • не оставяйте дребосъчето само́ дори и за миг;
  • уверете се, че играчките са подходящи за възрастта му и редовно ги проверявайте за остри ръбове или счупени парчета.

Полезно

В YouTube канала на списание „Кенгуру“ можете да гледате видеото „Правилата на играта с детето“. В него Нина Йорданова (логопед, специалист по ранно детско развитие, основател на център „Пумпелина“) споделя ценни насоки за заниманията с мъничето: от каква възраст да започнем да играем с него, как да организираме играта, кои игри са подходящи и полезни за децата до 18 месеца и др.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: