Свежи салати
Рецепти

Пъстра салата с риба тон
Необходими продукти за 4 порции
200 г риба тон от консерва
200 г чери домати
2 червени чушки
8 листа от салата Айсберг или Ромейн
3 стръка пресен лук
6 бр. репи
1 средно голям морков
4 с.л. зехтин екстра върджин
3 с.л. бял оцет
морска сол, сух риган
Начин на приготвяне
Рибата се накъсва, чушките се нарязват на парчета, а пресният лук - на кръгчета. Почистените репи и морков се нарязват на тънки колела, чери доматите - на половинки. В чинии се отделят по два листа от салатата и се добавят останалите зеленчуци, предварително смесени с рибата и овкусени с подправките.
Салата „Цезар"
Необходими продукти за 4 порции
2 бр. сърцевина от салата Ромейн
1 яйце
60 мл зехтин
2 ч.л. Уорчестършайър сос
5 скилидки чесън
2 с.л. настърган пармезан плюс допълнително за гарниране
сок от половин лимон
морска сол, черен пипер
5 бр. аншоа, маринована в олио
3 филии хляб за тост
Начин на приготвяне
Приготвят се крутони, като филиите хляб се нарязват на кубчета и се запичат в тиган с малко зехтин и смачкани и нарязани на ситно 2 скилидки чесън. Яйцето се пошира за една минута в къкреща подсолена вода, изважда се с решетъчна лъжица и се слага в блендер заедно със зехтина, соса, нарязаните останали скилидки чесън и аншоа, пармезана, сол и черен пипер. Пасира се до гладка консистенция. Крехките салатни листа се накъсват, добавят се крутоните и тънки парченца пармезан, залива се с приготвения дресинг.
Салата с френска леща
Необходими продукти за 4 порции
150 г микс зелена салата с рукола
140 г френска леща, сварена и отцедена
200 г чери домати
1 глава червен лук
4 с.л. балсамов оцет
5 с.л. зехтин екстра върджин
морска сол, захар, черен пипер
Начин на приготвяне
Лещата се разпределя на порции, добавят се чери домати на половинки. Отгоре се разпределят листата салата и лукът, нарязан на тънки полумесеци. Залива се с дресинг, приготвен от оцета, зехтина, сол, черен пипер и малко захар на вкус.
Салата с пиле, гъби и ягоди
Необходими продукти за 4 порции
500 г пилешко бонфиле
250 г гъби
200 г ягоди
1 салата Ромейн
300 г пълномаслено кисело мляко
3 с.л. светъл соев сос
4 с.л. зехтин
морска сол, черен пипер, захар
4 с.л. сусам
Начин на приготвяне
Филетата се измиват, подсушават, разрязват на две и се мариноват в соевия сос за 30 минути. Киселото мляко се подправя с 1 с.л. зехтин, сол, пипер и захар. Салатата се почиства и накъсва на парчета. Ягодите и гъбите се нарязват на резени. Филетата се изваждат от маринатата, овалват се в сусам. Гъбите се запържват на силен огън в 1 с.л. от мазнината, подправят се със сол и пипер. Добавя се още олио и пилешките филета се запичат от двете страни до златиста коричка. Към салатените листа се добавят гъбите, месото и ягодите, заливат се с овкусеното кисело мляко, поръсват се с малко сусам.
Сподели: