Lifestyle

Свързани с природата

„Боса по асфааалта въъървяяя си, свиркам си иии нищо не тъъърся - просто детски нааавик още в мен живеее!". Спомняте ли си кое беше любимото ви занимание като деца? Да ходите боси по тревата? Да правите къщи от кал? Да лепите събрани в гората есенни лист

Свързани с природата

„Боса по асфааалта въъървяяя си, свиркам си иии нищо не тъъърся - просто детски нааавик още в мен живеее!". Спомняте ли си кое беше любимото ви занимание като деца? Да ходите боси по тревата? Да правите къщи от кал? Да лепите събрани в гората есенни листа по гланцова хартия? Или може би да разпознавате приказни герои в облаците, докато лежите във високата трева? Знаете ли кое е най-лошото днес? Че сте престанали да правите всички тези неща. Опитайте да пренесете миналото в настоящето, но включете и своето дете. Обещавам ви, че след първите няколко изживявания в природното училище ще сте безсилни да се върнете обратно в градската реалност. Приказката е толкова вълшебна и толкова магическа, и се случва в света на приключенията - гората!

Децата са най-близо до природата и възрастните са тези, които ги откъсват от нея с течение на времето. А всяко едно действие на открито си има своето предназначение - да забавлява, да успокоява, да стимулира, да напътства, да ориентира, да учи!

КРАЧЕТА ПО ПЯСЪКА

Не се притеснявайте, ако детето ви иска да тича босо. Всеки допир със земята е полезен за неговите крачета. Твърди се, че по този начин се изчиства тялото от негативната енергия. Освен това ходилото се оформя благодарение на ходенето по пясък, тъй като той нагрява и масажира стъпалото. И след като вече уточнихме, че децата са по-близо до природата от нас, е нормално явление да си хвърлят чорапите и обувките на посоки.

РИБКИ ВЪВ ВОДАТА

Водата е най-добрият масажор за цялото тяло на малката рибка. Независимо дали ще плува в морето, или ще тренира в басейна, с движенията си във водата детето успява да масажира кожата си, да раздвижи всичките си мускули и не на последно място да релаксира.

Учени твърдят, че дори гледането на водата и нейните обитатели действа отпускащо при нервни, хиперактивни деца или такива с мозъчни увреждания.

ЛИСТА В НЕБЕТО

Ако сте майка на бебе, което все още се вози в количка, „паркирайте" го под някое дърво. Ще забележите как действат клоните и листата на настроението му, когато се движат.

Когато човек стои в затворено помещение, гледа само близки предмети, докато навън погледът му обхваща по-обширни картини. По този начин се променя фокусното разстояние на окото и се отпуска акомодацията (способността да гледаш на близо и далече). Това тренира очите да се справят по-лесно със своята работа.

Зеленият цвят успокоява нервната система и психиката, затова е изключително полезно да се излиза сред природата и да се наблюдава зеленината наоколо.

БИО

Инвестицията на време и средства в набавянето на екологичночисти храни за семейството е не само възвръщаема, но и сигурна. Био продуктите имат по-силен аромат и са по-осезаеми за човешкото небце. Освен това те са „отгледани" от слънцето и земята и са следвали нормалния си ход на развитие, което им дава пълното право те на свой ред да се погрижат за вашите деца. Разходките и играта сред природата ще научат наследниците ви колко са полезни плодовете и зеленчуците, и чаят от билки. А в същото време хлапетата могат да се научат колко важни са за нас екологичночистите продукти и как тяхното опазване зависи от нашето отношение към природата. Покажете на детето как расте горската ягода и тази, отглеждана в градина за био зеленчуци. Проведете си урок - подредете двата вида ягоди и една, купена от пазара извън нейния сезон, нека мъникът опита и трита вида. След това обсъдете защо горската и био ягодите притежават този силен аромат и сладък вкус. И как това влияе върху получаването на витамини от организма.

ДОКТОР „ОХ БОЛИ"

Горският лекар от приказката лекува с билки и тревички. И децата го обожават. Пренесете уроците по първа помощ в планината, където можете да откриете огромно богатство от подръчни материали за целта. Разкажете на мъника колко полезно е да се ходи бос по билки, които в най-лечебния им вид може да открие единствено сред природата. Покажете на детето как действат Живовляк и Дебела Мара, наложени върху раната на коляното. Нека вдиша дълбоко от цветовете на лайката. Обяснете му, че при ужилване от оса, далече от медицинска помощ, може да намокри малко пръст и да наложи калта върху нараненото място. Това ще успокои болката и ще намали отока. Примерите са безброй и мъникът може да ги научи под формата на игра. Трупането на подобни знания възпитава в детето чувството за самоувереност и самостоятелност.

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ БИЛКИТЕ

Не прилагайте методи за лечение, дори на обикновени охлузвания, ако не сте сигурни в тяхното действие. Билките не са култивирани растения и в това е тяхната сила, но и скритата опасност.

СЪЧКИ СЪБИРАМ

Играта в гората ще предаде много по-полезни уроци на вашето хлапе от тази в детската стая. Помогнете на мъника да не прекъсва връзката си с природата и да използва нейните ресурси, за да стане силен, умен и гъвкав. Разкажете му за колко много неща служи дървото, освен да си стои просто сред другите дървета. То пази сянка на по-ниските обитатели на гората, служи за къща на някои животни, дава храна на други и кислород на всички нас.

Съществуват много начини, по които можете да запазите връзката дете-природа и да извлечете максималното от нея, за да отгледате един интелигентен Тарзан. Пуснете фантазията в действие, а ето какво може да използвате като начало:

* търсете сред природата неща, които имат различна характеристика и функция - пръстта е твърда, но тя съхранява семената и корените на растенията, пеперудите са красиви, но опрашват цветята и така нататък;

* търсете звуците сред природата - песента на щурците, шепота на листата, воя на вятъра, шума на тревата, ромоленето на потока, стъпките на костенурката, проправяща си път сред шумата;

* наберете горски плодове и билки и след това посветете специално време да ги разгледате и обясните на детето кое за какво служи;

* заниманията сред природата каляват физиката на детето по изключително фин и приятен начин - катерене, бягане, скачане, пълзене, клякане;

* търсете горските обитатели - внимателното пипане на насекомите и цветята развива фината моторика на малките пръстчета;

* учете цветовете с помощта на растенията, дъгата, животните;

* развийте креативността на хлапето, като го стимулирате само да си изработва играчки от пръчки, листа, черупки и цветя.

Ако лошото време или нещо друго възпрепятства излета ви, пренесете природата вкъщи - съберете си листа, шишарки, клони, купете си био плодове и си направете пикник на закрито.

ПСИХОЛОГИЯ В ПРИРОДАТА

Излетите могат да станат основа за възприемане на много взаимовръзки в природата, които имат отношение към живота на хората. Например, че по-големият е по-силен, но по-малкият е по-гъвкав; че водата се изпарява от земята, но отново пада под формата на дъжд; че тревата и листата се движат по посока на вятъра; че дърветата растат нагоре, а реката тече надолу; че това винаги е било така и никой не може да го промени. Най-важното правило, което ще научат мъниците е, че човекът е изцяло зависим и подчинен на природните закони. И трябва да се съобразява с тях, за да живее в хармония с нея.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: