Бременност

Свързващото звено ПЛАЦЕНТА

Плацентата започва да се формира още през първата седмица след зачеването, а половин час след раждането, изпълнила своите функции, тя „отива на почивка".

Свързващото звено ПЛАЦЕНТА

Какво представлява самата плацента и защо следенето на нейното развитие е толкова важно за растежа на вашето бебе?

Таман умният сперматозоид е стигнал заветната цел и таман яйцеклетката е започнала да се дели и расте, заедно с бебето във вашето тяло се появява абсолютно нов орган - плацентата, свързващото звено между майката и бебето. След зачеването в организма се изработват ферменти, размекващи слизестата обвивка на матката и в нейната стена се появява неголяма кухина, запълнена с кръв - тук се намества и оплодената яйцеклетка. Оттам тя ще получава кислород и хранителни вещества, непосредствено от майчиния организъм. И след 12-16 седмици тялото на майката и бебето ще започнат да общуват непосредствено чрез плацентата - първият „дом" на мъничето. Той ще расте заедно с вашето бебе, удовлетворявайки всички негови жизнени потребности.

Функции на плацентата

Връзка: Плацентата свързва майката и детето, прикрепяйки се от една страна към стените на матката с помощта на тънки влакна, а от друга, чрез пъпната връв - към бебето. Така тя се грижи за тясното взаимодействие на организмите.

Бариера: плацентата пропуска към организма на детето защитни вещества от кръвта на майката, грижи се за имунитета на малкото. Едновременно с това тя го пази от проникването на някои токсини, съдържащи се в някои лекарства, а също и от агресивни антитела от майката. Тя не позволява на майчиния организъм да възприема плода като чуждо тяло и да го отхвърли. Трябва да знаете обаче, че плацентната бариера лесно се преодолява от наркотични вещества, алкохол, никотин, компоненти на много лекарства и вируси.

„Кондиционер": По един кръвоносен съд на плацентата към бебето постъпва кислород, а по „съседен" - в тялото на майката се извежда въглеродния газ.

„Готвач": Чрез плацентата от кръвта на майката се филтрират хранителни вещества - в готов и леко овкусен вид те постъпват към мъника. Чрез съседни съдове на плацентата, детето „връща" в кръвта на майката всичко, което неговият организъм не е усвоил.

Охрана: Именно в плацентата се изработват прогестерон, естроген, ЧХГ-хормони (човешки хорион-гонадотропин), необходими за износването на плода, неговото развитие и нормалното протичане на бременността. 

Как се развива плацентата?

До осмата седмица протича развитието на хорион - предшественик на плацентата. Всички необходими хормони до сега са се изработвали от жълтото тяло (мястото, където преди е била яйцеклетката). Ембрионът се храни за сметка на ресурсите от яйцеклетката.

7-8 седмица: Започва спад на хормоналната продукция на жълтото тяло, неговата функция се прехвърля на развиващата се плацента. Ембрионът вече се храни за сметка на матката.

9-10 седмица: Плацентата започва да отговаря за обмена на веществата в майчиното тяло, предизвиквайки в него промени, необходими за живота на развиващия се плод. Токсикозата при майките може да се усили.

11-12 седмица: Ембрионът „става" плод. Формирането на плацентата още не е завършено, въпреки това мъникът получава вече храна от кръвта на майката.

15-16 седмица: Формирането на плацентата приключва. В това време, определяйки нивото на хормона естрадиол в урината, може да се оцени работата на фетоплацентарния комплекс (системата „плацента - плод").           

Какво искат да знаят лекарите за плацентата?

Степента на зрялост: този параметър, както казват лекарите, е „ултразвуков", т.е. той зависи от плътността на определяната чрез ултразвук изследване структура на плацентата. Различават се четири степени на зрялост:

- нормално до 30 седмица на бременността трябва да се определи нулева степен на зрялост на плацентата;

- първа степен на зрялост се счита за допустима от 27-та до 34-та седмица;

- втора - от 34-та до 39-та седмица;

- започвайки 37-та седмица може да се определи третата степен.

В края на бременността настъпва т. нар. физиологическо стареене на плацентата, съпроводено от намаляване на площта на обема й, появяват се участъци с отлагане на соли.

Мястото на закрепване на плацентата: Определя се с помощта на УЗИ. Тя може да е разположена много близо до шийката на матката, а това означава, че по-късно може да препречи изхода на бебето от матката.

Дебелина на плацентата: Също се определя чрез ултразвуково изследване - плацентометрии: след установяване на мястото на прикрепване на плацентата, "откъсва" се участък, където е с най-голям размер, който се изследва. Дебелината на този орган расте интензивно до 36-37 седмица от бременността (до този момент тя е от 20 до 44 мм). След това растежът й престава и започва да се смалява, докато се върне на първоначално ниво. В очакване на раждането всички тревоги и опасения на бъдещата майка са свързани преди всичко с бебето, въпреки че здравото състояние на плацентата, като главен акумулатор за развиващия се плод, не е по-малко важно. Често усложненията през бременността са свързани именно с мястото на детето. Но не трябва да се страхувате за отклоненията в работата на плацентата. Дори и докторът да е установил някакви нарушения, да се поправи ситуацията и да се повлияе на този „временен орган" е много по-лесно, отколкото на бебето.

Ако лекарят се съмнява за...

Предлежание на плацентата: Това означава, че плацентата е разположена ниско в матката, като преграда на входа (нормално трябва да е разположена на една от стените на матката).

КАКВО СЕ СЛУЧВА? Подобно отклонение по никакъв начин не е опасно за бебето. Най-важното е да не провокирате кръвотечение, към което е предразположена матката при предлежание на плацентата. За съжаление, трябва да преустановите половия си живот, а също и да отложите посещенията в сауни, горещи вани и да сведете до минимум физическите натоварвания. Препоръчва се да влезете в родилния дом 1-1,5 седмици преди предполагаемото раждане.

КАК ЩЕ РАЖДАТЕ? Предлежанието на плацентата може да бъде частично и пълно. При пълно се назначава цезарово сечение. Ако е частично, то решението за операция взема лекар, в зависимост от това как е разположена плацентата.

Срастване на плацентата: Влакната, на които плацентата се крепи за стената на матката, обикновено се съединяват с нейната слизеста вътрешна обвивка, а в момента на раждането леко се отделят от стената. Случва се, обаче, влакната да проникнат в по-дълбоки мускулни слоеве. Тази аномалия се среща много рядко.

КАКВО СЕ СЛУЧВА? Трябва да ограничите физическите натоварвания и половия живот.

КАК ЩЕ РАЖДАТЕ? Тъй като подобна диагноза може да се постави в момента на раждането, първоначално то протича по естествен път, а в третата фаза, след раждането на бебето, акушерката трябва да отдели плацентата ръчно. Прави се под пълна упойка и нищо няма да усетите.

Плацентарна недостатъчност: Ако кръвообращението в съдовете на майката е нарушено, има риск мъникът да не получава необходимите хранителни вещества и плацентата не успява напълно да го защити от външното вредно въздействие. Тази диагноза може да бъде поставена в 8-та седмица от бременността, диагностицира се с УЗИ или изследване на кръвоносните съдове.

КАКВО СЕ СЛУЧВА? За подобряване на кръвообращението на плода на майката се предписват чести и продължителни разходки, комплекс от упражнения и лечение за подобряване на кръвообращението на плацентата (топли процедури на околоплодната област, електрофореза, прием на съдоразширяващи препарати). Освен това се назначава диета, богата на белтъчини (риба, сирене и млечни продукти, варено месо).

КАК ЩЕ РАЖДАТЕ? Нормално, по естествен път. Въпреки това, имайте предвид, че може да ви се наложи да останете за лечение и да минете специален курс на терапия.

Преждевременно отлепване на плацентата: Преждевременен може да се счита всеки период, започнал преди третата фаза на раждането. Диагностицира се от лекар според резултати от изследвания. Симптомите, на които трябва да се обърне внимание - рязка болка ниско в корема, кръвотечение от влагалището, рязко понижаване на температурата и кръвното, съчетани с бледост, задух, потене и ускорен пулс. Тази патология често има наследствен фактор, затова се осведомете от майка си дали е имала такива проблеми.

КАКВО СЕ СЛУЧВА? Трябва да се лекувате в болница и да преминете курс по терапия.

КАК ЩЕ РАЖДАТЕ? Ако отлепването на плацентата е започнала по време на раждането преди третия период, преди всичко ще ви бъде предложено секцио.

Плацентарен инфаркт: този термин още се нарича некроза, т.е има умиране на участък от плацентата. Кръвоснабдяването на плацентата в този случай се влошава и бебето може да не получи полагащите му се кислород и храна.

КАКВО СЕ СЛУЧВА? Подобряването на кръвообращението с лекарства и допълнително хранене могат да активизират „работещите" участъци на плацентата.

КАК ЩЕ РАЖДАТЕ? Нужно е психологическа подготовка за секцио. Изберете родилен дом.

Преждевременно стареене на плацентата: Към края на срока на бременността функциите на плацентата постепенно отслабват. Вашето бебе се готви да излезе на бял свят, а неговият първи „дом"  изживява своя срок, за де се отправи „на почивка". Случва се, обаче, процесът на стареене на плацентата да започне малко по-рано и тя вече да не може да се грижи за бебето, като му доставя всички необходими вещества. Към това са склонни пушещите бъдещи майки и тези, които се увличат по диети.

КАКВО СЕ СЛУЧВА? В 9 от 10 случая лекарят ви предписва почивка в домашни условия, а могат да ви назначат медикаментозно лечение.

КАК ЩЕ РАЖДАТЕ? В повечето случаи раждането протича по естествен път. Ако стареещата плацента започне да се отлепва преди термина, могат да ви назначат за цезарово сечение.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

 

 

Сподели: