Нашият дом

Съдовете в моята кухня

Тенджери - големи, малки, с тефлоново покритие, алуминиеви и стъклени. Колко много и различни имаме в кухнята си! Ако добре се разтърси в шкафа, всяка домакиня ще открие някоя отдавна вече ненужна, но навяваща спомени тенджерка. Дръжката вече я няма, дъно

Съдовете в моята кухня

Тенджери - големи, малки, с тефлоново покритие, алуминиеви и стъклени. Колко много и различни имаме в кухнята си! Ако добре се разтърси в шкафа, всяка домакиня ще открие някоя отдавна вече ненужна, но навяваща спомени тенджерка. Дръжката вече я няма, дъното е олющено, но все още ви е така скъпа на сърцето: вашата баба ви я е подарила за сватбата, а и яденето в нея винаги се получава толкова вкусно. Как да я изхвърлите?!

Добре уредената кухня, снабдена с необходимия инвентар, е от голямо значение за улеснение работата на домакинята. С колкото повече кухненски съдове и прибори разполага тя, толкова по-приятна и лека е работата й, а времето за приготвяне на храната  - по-малко.

Кухненските съдове трябва да са от такъв материал, който не изменя външния вид, вкус и аромат на храната и не образува с хранителните продукти химически съединения, които биха могли да предизвикат отравяния. Те трябва да бъдат гладки, без вдлъбнатини и издатини, които пречат на бързото и хубаво измиване и създават условия за натрупване и задържане на остатъци от храната. Затова е важно периодично да се подменят. За щастие, не се налага нужните кухненски съдове и принадлежности да се набавят наведнъж. Разумната домакиня ще си ги набави постепенно, от семейни или лични спестявания.

За по-голямо удобство, установете строго определени места на съдовете и приборите. Така няма да ви се налага всеки път да търсите и да губите време, а просто ще посегнете и ще си вземете необходимата ви в момента принадлежност. Поддържайте ги в образцова чистота. Това е от голямо значение за здравето на членовете на семейството. Ето защо е необходимо всяка кухня да има макар и малък шкаф, в който добрата домакиня да съумее да подреди целия си кухненски инвентар. По такъв начин съдовете и приборите ще са прибрани и няма да са изложени на прах. Ако не разполагате с подходящ шкаф, може да ги наредите на полица, прикрепена на стената. Тук съдовете са открити и за да се поддържат в необходимата чистота, трябва да се мият често. Освен шкафа или полицата, е необходимо в кухнята да има маса, върху която удобно да се чистят и обработват продуктите за приготвянето на храната.

Всяка домакиня трябва да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове, тъй като в някои случаи то може да доведе до повреждане на съда. При неправилна употреба е възможно да се наруши целостта на домакинския съд и част от него (бои и материали, от които е изработен) да попадне в храната.

Алуминиеви съдове. Тези съдове са много по-леки от стоманените и емайлираните, отличават се със значителна здравина и не се повреждат от действието на резки температурни промени. Удобни и хигиенични са за приготвяне на храна, но при условие, че се използват правилно. В тенджерите, изработени от листова алуминиева материя, е най-добре да се приготвят супи. В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тавите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.

В тези съдове не трябва да се държат кисело зеле, кисели краставички, туршии, солени саламури и маринати, а също и кисели компоти и плодови десерти. Храните, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, стъклен или друг подходящ за съхранение в хладилник съд.

И още един съвет: след употреба алуминиевите съдове трябва да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба. Те не бива да се почистват с телени гъби или четки, тъй като разрушават защитното им покритие.

Емайлирани съдове. Днес тези съдове намират широко приложение в кухнята. Не се разрушават от готварска сол, киселини, нито от алкално действащи вещества (сода бикарбонат, калцинирана сода, сапун и др.). Въпреки това и с тях трябва да се отнасяме грижливо. При удар или резки температурни промени (от топло на студено или обратно) емайловото им покритие се напуква и олющва. Ако вътрешната им повърхност е повредена, не ги използвайте повече!

Никелирани и хромирани съдове. Хромираните стоманени съдове са устойчиви на действието на обикновените химични агенти.

Стъклени съдове. Много ценни за домакинството са съдовете от огнеупорно стъкло. В тях храната се запазва топла по-продължително време. Препоръчва се печенето, готвенето и задушаването на хранителните продукти в тях да става във фурната. Ако в домакинството се използва открит пламък от газови котлони или печки, над него трябва да се постави азбестова мрежа или предпазна метална плоча.

Кухненските съдове могат да се употребяват дълго, ако не се стържат с нож, не се почистват с телени четки и не се мият с калцинирана сода. Отвън те трябва да се почистват само с предназначените за тях миещи и почистващи препарати (пасти и прахове), а отвътре - с мека гъба и сапун.

За приготвянето на кулинарните изкушения за 4-членно семейство са ви необходими следните кухненски съдове:

4 обикновени тънкостенни тенджери: 5-литрова - за приготвянето на супи; 3-литрова - за приготвянето на манджи и 1-2-литрова - за кремове, варене на яйца и сосове.

2 ниски, дебелостенни тенджери: 4-5 и 2-литрови. Те дълго задържат топлината и са необходими за приготвянето на различните кремчета, задушени зеленчуци, месо, сърми и чушки.

2 тигана (по-голям и по-малък): тънкостенни тигани, в които е удобно да се приготвя сос в единия край, а в другия да задушавате риба или месо.

3 обикновени тигана: 1 голям, чугунен за приготвянето на палачинки; 1 голям с незалепващо покритие за пържене на котлети, риба, картофи; 1 със среден размер за омлети.

2-3 керамични съдове, които са много удобни за приготвяне на ястия на фурна.

Добре е да запомните, че скоростта и удобството за приготвяне на храната до голяма степен зависи от „техническите" характеристики на тенджерите и тиганите. Ако печката ви е електрическа, изберете тенджери с плоско дъно, за да не губите много време за приготвянето на обяда. За газовите печки се препоръчва да се използват тенджери с дъно, покрито с концентрични нарези. Съдовете от огнеупорно стъкло са подходящи за използване в микровълнова печка. Те са екологични и не влизат в химическо взаимодействие с храната.

 

   Автор: Биляна Цветкова   

 

 

Сподели: