Здраве

Сълзи в очите

Ако вашето бебче не плаче, но очичките му са пълни със сълзи, най-вероятно има запушени слъзни канали. Ако забележите такъв проблем, не отлагайте посещението при лекар, най-добре – детски офталмолог, който ще ви посъветва как да постъпите в ситуацията.

Сълзи в очите

В края на първия месец от живота на бебето слъзните жлези започват да произвеждат  секрет. По принцип ние ги свързваме с плач, но в действителност те се отделят непрекъснато, за да овлажняват очите. След като изплакнат очите, те навлизат в слъзните точки, на ръба на клепачите във вътрешния ъгъл на окото, изтичат през слъзните канали и се вливат в слъзния сак, а след това преминават в нослето.

И така, когато сълзите не могат да навлязат свободно в слъзния път, пълнят слъзния сак, а детето изглежда с постоянно пълни очи. Това от своя страна благоприятства развитието на бактериални инфекции.

Другите симптоми, които могат да се появяват вследствие на този проблем, са:

 • подуване и зачервяване на клепачите;
 • жълто-зелен секрет в ъгълчетата на очите;
 • слепване на клепачите, особено след сън.

Запушените слъзни каналчета в повечето случаи засягат едното око, рядко и двете очи на детето.

Какво да правим?

 • Консултация с лекар

Ако от окото изтича гноен секрет, това значи възпаление. Но не всяка инфекция може да е резултат от запушен слъзен канал. Ето защо консултацията с очен лекар е задължителна. Той може да различи запушен канал от друг проблем. Понякога за по-голяма сигурност може да се наложи провеждане на допълнителни изследвания, като взимане на микробиологична посявка например. Резултатът ще покаже дали има бактерии, и ако е така, ще бъде предписан локален антибиотик (мехлем или капки).

 •  Масаж

В случай че проблемът се потвърди, лекарят най-вероятно ще ви препоръча масаж. Не забравяйте да го помолите да ви покаже как става това. Добре е, ако повтаряте процедурата поне 4 пъти дневно. Не забравяйте да почиствате очите на детето веднага след това, за да отстраните секрета, който е излязъл навън. За целта можете да използвате марля или памучен тампон, напоени с хладка преварена вода или физиологичен разтвор.

Практични съвети

 • Почиствайте очите на бебето винаги в една посока: отвътре навън  или отвън навътре. Преди и след почистване задължително измийте ръцете добре.
 • Не използвайте отвари от лайка – те няма да имат съществен ефект. Най-доброто средство е физиологичен разтвор.
 • Ако не използвате цялата ампула с физиологичен разтвор, не я пазете до следващия ден – в нея могат да се развият бактерии.
 • Използвайте мехлеми и капки с антибиотик само след консултация с лекар и стриктно спазвайте неговите препоръки.
 • Ако е необходима по-специална процедура за отпушване на слъзните каналчета, потърсете специалист с опит в извършването на такива процедури.
 • Вятърът, студът или силното слънце могат да провокират проблема, затова не извеждайте детето в неподходящо време.  

Ако отпушването на слъзните канали не стане от само себе си до първата годинка на бебето, се прилага процедура, наречена сондиране. Тази процедура отпушва каналчетата в около 80% от случаите, като много рядко може да се наложи и прилагането на някои по-сериозни техники.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Славена Стойкова, асистент по офталмология в Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и детски офталмолог в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

 

Сподели: