Lifestyle

Сънят на новороденото

Новородените бебета спят по много.

Сънят на новороденото

Това е основната им активност, заемаща 80-90% от времето им. Сънят на новородените се характеризира с голям дял на бързия сън. Именно на него се дължи нарастването и развитието на мозъка през първите месеци след раждането на детето. Точно затова качественият и пълноценен сън са от особено значение за мъничето. Какво означава обаче качествен и пълноценен сън и как да помогнем на бебето да си го набави, говорим с консултанта по детски сън към болница „Селена“ Катя Ушева.

Катя, кой е най-добрият начин да предразположим бебето, за да има качествен и пълноценен сън?

Най-важното условие е да се създаде ритуал преди лягане. Това са няколко действия, които се повтарят в еднаква последователност всяка вечер преди приспиване. За новороденото това може да бъде масаж, смяна на пелена, пижамка, повиване или слагане в чувалче, загасяне на нощната лампа. Следва приспивна песен и слагане в легълцето. Много скоро за бебето тези действия ще станат асоциация, че е време за сън.

Важно е по време на ритуала светлината да е мека, топла и приглушена, а в неговия край тя напълно да изчезне. Мелатонинът – хормонът, отговарящ за съня, се синтезира само в тъмнина. Светлината го разрушава и особено светлината от бяло-синия спектър – затова и всякакви устройства с екрани са строго забранени преди лягане.

Допълнителна помощ за спокойна обстановка би създал и белият шум. В утробата бебето е свикнало да бъде на шумно място, затова една абсолютно тиха стая по-скоро би го смутила. А и белият шум отлично маскира други звуци, които биха стреснали бебето, например позвъняване на звънеца или ремонт на съседите.

Най-честият метод, който използват родителите за приспиване, е кърменето. Правилно ли е дребосъчето да заспива на гърда и докога можем да го прилагаме?

В първите седмици след раждането е нормално бебето да заспива на гърда, защото кърменето изисква усилие и изморява мъничките бебенца. Възможно най-бързо е важно да се създаде ритъм, подходящ за семейството, като най-често той изглежда така: сън – хранене – активност – сън. Важно е да има изграден ритъм на деня, който да бъде познат за бебето. Така то лесно се научава, че след като се събуди, се храни, след това има активност, последвана от сън. С ритъм от този тип научавате бебето да не свързва съня с храненето.

Колко дълги трябва да бъдат интервалите на будност?

Нуждата от сън за различните възрасти и за всяко бебе е различна. Новородените бебета обикновено спят между 16 и 19 часа на денонощие. След първия месец нуждата намалява леко до 15-17 часа, а след третия месец – до 14-17 часа. Недостатъчното будно време, както и прекалено дългото будуване, влияят върху съня на бебето. В единия случай то не е изморено достатъчно, а в другия е прекалено изморено. До 3-4-месечна възраст е много важно да следите и за признаците на умора, които дава детето. Те могат да бъдат прозявка, гледане в една точка, за по-големите деца това може да са намалена активност, загуба на интерес към играчките и обкръжаващите, търсене на биберон, шише, гърда.

Често, когато сме спали непробудно, казваме, че сме „спали като бебе“. Как всъщност спят бебетата?

Много различно от представите ни, ако използваме това сравнение. През първите месеци след раждането бебетата имат дълги фази на бърз сън. Ако загледате едно спящо бебе, ще забележите, че то често потрепва и се стряска. Това се дължи на факта, че процесът на потискане на двигателната активност все още е несъвършен.

Между третия и четвъртия месец структурата на съня на бебето се променя и става като тази при възрастните. Разлика има само по отношение на дължината на един цикъл на сън. При бебетата той е двойно по-кратък, като не продължава повече от 40-45 минути. В този период сънят на бебето значително се влошава. Приспиването става по-трудно, а събужданията – много по-чести. Причина за това са многото промени, които настъпват в развитието на новороденото в бебе. Наблюдава се скок във физическото развитие и детето се научава да се обръща по коремче, да придърпва крачета към коремчето си, подобрява координацията на ръцете си. Паралелно с физиката се развива и мозъкът му. Бебето вече осъзнава, че в околната среда има обекти, които съществуват, дори и да не се намират в полезрението му. Още един фактор, нарушаващ съня, е и поникването на първите зъбчета. Всичко това създава у бебето тревожност, която води до влошаване на съня и намаляване на апетита. То може да стане по-капризно и да изисква повече внимание.

Можем ли да помогнем на малкото човече да премине през тези периоди по-лесно?

Разбира се. Това, което могат да направят мама и тати, е да приемат промените и да удовлетворят в максимална степен потребността на детето от близост. Новопридобитите умения трябва да се практикуват през деня, за да не се поражда желание у бебето да ги практикува през нощта. Ако пък никненето на зъбките причинява дискомфорт на бебето, педиатърът вероятно би могъл да даде добър съвет за справяне с проблема. Ако все пак се налага приспиване, по-добре да се пробват различни начини, за да се избегне формирането на силна асоциация за заспиване.

Какво мислите за повиването?

Повиването действа много успокояващо  на бебето, защото му напомня на майчината утроба. Там то е било на тясно и на топло. Но само по време на сън. В будните периоди е по-добре детето да има свободата да изучава тялото си. Повиването е безопасно до момента, когато бебето започне да се обръща само́ по коремче. Случи ли се това, значи е време с повиването да се спре.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: