Здраве

Съвети за хранене с шише

Кърмене или хранене с шише?

Съвети за хранене с шише

Не всички майки имат възможността сами да направят своя личен избор по какъв начин да хранят бебето си. Обикновено медицински причини са в основата на избора на майката да храни детето с шише.

Приготвяне на млякото

Макар че по-често майките, използващи мляко за кърмачета, употребяват шише, то не е изключено и жени, имащи собствена кърма, да прибягват до този начин на хранене.

В тези случаи трябва да сте наясно, че добрата лична хигиена и стерилизацията на съдовете е от голяма важност. До навършване на годинка съдовете трябва да се почистват много внимателно, за да бъдат премахнати бактериите. Преди да бъдат използвани, те трябва да бъдат стерилизирани. Препоръчително е да ги изваждате със стерилна щипка, а след това да ги оставите да изсъхнат, без да ги подсушавате.

В случай че бебето консумира мляко за кърмачета, следвайте стриктно инструкциите за приготвяне, указани на опаковката. Първо преварявате водата, а след това я оставяте да изстине на стайна температура за около 30 минути, или я изстудявате в студена вода. Вече готовото мляко трябва да се консумира незабавно, или в краен случай да се съхранява в хладилник за не повече от 2 часа при температура до -5 ºC (поради риска от развитие на бактерии). Препоръчително е кърмата да се съхранява не повече от час в хладилника. Ако ще бъде консумирана по-късно, тя трябва да бъде замразена. 

Тествайте млякото върху собствената си кожа непосредствено преди да започнете да храните бебето. Ако ви се струва топло или студено, използвайте течаща вода, за да го охладите или изстудите.

Внимание!

Не използвайте микровълнова печка за затопляне на мляко или други бебешки храни, тъй като тя загрява неравномерно и има риск от изгаряне.

Хранене с шише

Храненето с шише е различно от кърменето. При кърменето бебето трябва да положи повече усилия при засукването. Количеството мляко, което идва от шишето, се регулира от размера на дупката на биберона. Следете размерът на дупката да отговаря на възрастта на бебето, за да не бъде струята мляко прекалено силна и то да не се дави. Препоръчително е позицията на тялото на детето да е леко изправена. Шишето обаче трябва да е разположено хоризонтално. Така мъникът ще трябва да упражни усилие (да засуче), за да поеме течността. Внимавайте бебето да не засуква въздух – не го оставяйте да суче, ако млякото в шишето вече е свършило.

След това е редно просто да следите дали бебето се храни добре, дали количеството, което поема, не е прекалено много или малко. Ако виждате типични мимики на лицето, изразяващи невъзможност да се погълне приетата течност, спирайте и му давайте възможност да си почине.

Когато бебето бива кърмено, досегът до гърдата го стимулира да започне да търси зърното, от което ще бъде нахранено. Шишето обаче не е нито меко, нито притежава аромата на майчината кожа, ето защо можете да докосвате с ръка бузките на бебето, преди да доближите биберона до устните му. Това действие би спомогнало да се задействат неговите рефлекси за хранене.    

Контакт

Много често майките, използващи шише, лишават бебето си от прегръдки и нежност по време на хранене. Контактът с детето обаче е много важен, тъй като то се чувства сигурно и спокойно, усещайки близостта на майка си. Ако по време на кърменето то може да усети топлината и аромата на майчината кожа, при храненето с шише това може да се случи, когато майката целенасочено положи усилия в тази насока. Опитвайте се да използвате всеки един момент по време на храненето за контакт кожа до кожа. Така установявате връзка помежду си, подпомагате развитието му и му показвате радостта и любовта си.

Храненето с шише не е трудна задача, но е важно да спазвате съветите на специалистите, за да бъде то безопасно за бебето. 

Автор: Нели Средкова 

Консултант: Тони Калушкова, акушерка, консултант по кърмене, основател и управител на Център за родители Happy Mums

www.happymumsbg.com

Facebook: Happy Mums

 

Сподели: