Нашият дом

Съвети за начинаещия дизайнер

С нетърпение очаквате момента, когато за първи път ще прекрачите прага на вашия дом с бебето на ръце. И къде ще го оставите? Разбира се, в детската стая. Там то си има и гардеробче, и игрален кът, и спалня. А каква ще бъде неговата първа стая?

Съвети за начинаещия дизайнер

Проявете фантазия при избора на цвета

Не е задължително да боядисвате детската стая за вашата дъщеря в розово, а за сина ви  - в синьо. Този стандартен вариант със сигурност бързо ще ви омръзне. А и на детето ще му е по-весело и забавно да живее в лимонена, портокалова или стая, боядисана в салатен цвят. Само не се престаравайте в яркостта на тоновете и количеството цветове. Изберете по-топли цветове! Спалният кът може да боядисате в зелено или светло синьо - те успокояват. Не използвайте повече от три цвята, защото детето ви няма само да си играе в стаята, а и ще си почива. Не украсявайте с ярки фигурки стената срещу креватчето!

С нетърпение очаквате момента, когато за първи път ще прекрачите прага на вашия дом с бебето на ръце. И къде ще го оставите? Разбира се, в детската стая. Там то си има и гардеробче, и игрален кът, и спалня. А каква ще бъде неговата първа стая?

 Можете ли да рисувате? А да украсявате и подреждате? При това не за кого да е, а за собственото ви дете, за да сънува вълшебни сънища и замъците, които построи, да бъдат винаги красиви и интересни. И вашето дете ще иска да излезе от вълшебната стая, само когато излизате на разходка. Даже когато играете на криеница, него ще го влече именно там - в любимото място във вашия дом. Но проектирайки детската стая, трябва да имате предвид, че вие сте не само начинаещ дизайнер, но и родител. Стаята трябва да бъде не само светла и радостна, но и удобна, и абсолютно безопасна. Прочетете нашите съвети! Може би някои от тях ще ви се сторят интересни и ще ви бъдат от полза.

 1. Взаимствайте идеи! Ако не може да измислите как да изглежда детската стая, разпитайте приятелите и познатите си, поговорете с роднините, съседите и вижте какви дизайнерски решения са им хрумнали на тях. Проучете на какви цветове са се спрели, каква украса са направили - на зайчета, на футболни топки и т. н. И най-важното: попитайте дали "виновникът" за техните фантазии е останал доволен.
 2. Не се престаравайте с декора! Докато вашето бебе порасне, то ще успее да „доукраси" вашите красиво боядисани стени. Не е изключено да се опита да свали прилежно залепените от вас тапети или апликации по стените. Може в ръчичката му да остане случайно дръжката от шкафчето или без да иска да откъсне пердето от корниза. Не се ядосвайте! И без това след няколко години декорът на стаята трябва да бъде сменен. Ако искате да отложите ремонта максимално, използвайте за стените специален латекс със силикон, който позволява да се мие и пораженията при цапането му ще са значително по-малки.
 3. Създайте удобно пространство! Съсредоточете в някоя част от стаята (например на бюрото) това, което може да ви потрябва във всеки един момент: пелени, памперси, предмети за личната му хигиена. Поставете ги така, че да не ви се налага дълго да търсите - винаги на едно и също място, защото всички родители знаят, че от малкия човек може да се очакват всякакви изненади и вие трябва бързо да се ориентирате в пространството на детската стая.
 4. Купувайте мебелите с перспектива! Например купете люлка, която след това става на легълце за две-три годишно дете. Масата за повиване лесно може да се превърне в удобна масичка за игри. Знаете колко бързо растат децата в първите годинки. Затова и мебелите трябва да растат заедно с тях.
 5. Обособете място за игра! Създайте в стаята отделно място, където детето ще може да си играе. Нека там да бъдат неговите играчки, мястото за пистите, по които ще летят количките. Там ще се строят пирамиди и замъци, а момиченцата ще се грижат са своите кукли. На мъниците не трябва да им пречат разни столове, маси и шкафове. Детето трябва да играе с удоволствие. За тази цел му е необходимо пространство, а вие трябва да бъдете спокойни, че няма да се удари на ръба на масата или крака на стола.
 6. Осигурете кът за спане! Създавайки мястото, където детето ви ще спи или ще си почива, се погрижете преди всичко за здравето му и чак след това помислете за декора на леглото. Одеялото в креватчето не трябва да бъде прекалено голямо и тежко. Възглавницата трябва да бъде много тънка и плоска, а чаршафът - добре обтегнат (най-добре да бъде на ластик или с цип). На решетката на леглото поставете специален обиколник, за да не си удря главичката.
 7. Не претрупвайте помещението! Не претоварвайте стаята с ненужни кутии и шкафчета! Достатъчно е да имате един удобен кош за играчки или по-голяма кутия. Тя трябва да може да се прибира в ъгъла или под леглото, за да не се спъвате в нея, докато приспивате детето си на ръце.
 8. Бъдете готови за промени! Подреждайки детските мебели, поставяйки рафтчета и стелажи си представете, че след половин година вашето малко съкровище ще се изправи и ще поиска да пипне и опита на вкус всичко, което може да достигне.  Тук е много важно да бъдете подготвени, че вашето дете в един момент ще започне да изследва всичко наоколо и може да се удари в някой предмет. Помислете за това предварително!
 9. Сериозно подходете към въпроса за осветление! Светлината в детската стая не трябва да бъде прекалено силна, но не трябва и да мъждука. Очите не бива да се напрягат, а и в тъмнината може да не видите, например някой кожен проблем. Най-добре е полюлеят да бъде с една или две крушки, а на стената (но достатъчно високо) поставете нощна лампа.
 10. Купете специални детски приспособления, помагащи на детето да се развива по-бързо /например проходилка или детско килимче с дрънкулки/. Те ще ви помогнат при отглеждането на детето.
 11. Не дръжте нищо излишно! Нека в детската стая се намират само тези вещи, които са му необходими по възраст в дадения момент. Ако са ви подарили много дрехи и играчки, които скоро няма да влязат в употреба, не ги слагайте в стаята на новороденото. А когато порасне, приберете умалелите дрешки и сложете тези, които ще носи сега.
 12. Поставете креватчето правилно! Поставете леглото така, че да не се намира близо до прозореца, за да не му духа зимно време и за да не попада пряка слънчева светлина през лятото. Освен това близо до креватчето не трябва да се намира нищо опасно - контакти, кабели, стъклени предмети, ножици, термометър.
 13. При възможност не поставяйте леглото близо до контакти! Ако няма възможност за това, задължително сложете предпазни капачета, за да няма възможност детето да се пресегне и да го удари ток, независимо от вашия строг контрол.
 14. Избирайте мебели и дамаски от естествени материали! По възможност купувайте само качествена мебел от естествени материали. Изберете плетени кошници и висящи плетени стелажи пред пластмасови кутии и метални рафтчета. Купувайте само тези предмети, които имат международен сертификат, разрешаващ употребата му за новородени. Купувайте пердета от естествени материи, които могат да се изперат лесно. Щорите не са препоръчителни за детската стая, тъй като събират прах и се почистват по-трудно. Имайте предвид, че вашето дете се намира практически постоянно в детската стая и трябва да имате възможност да поддържате изрядна чистота. Това е много важно за неговото здраве.
 15. Откажете се от плюшени и кожени изделия! Не купувайте много декоративни възглавнички и плюшени играчки! Изделията от тези материи събират много прах и могат да предизвикат алергия у крехкото създание.
 16. Разполагайте в детската стая всичко така, че да ви е удобно при отглеждането на детето! Поставете повивалната маса близо до леглото, но така, че детето да не може да я достигне. Върху нея сложете всички необходими аксесоари за повиването, преобличането, измиването и кърменето на детето, за да можете във всеки един момент да ги използвате. Задължително предвидете наоколо да има удобен стол или малко диванче, на което да кърмите бебето или просто да си починете, наблюдавайки как сладко спи.
 17. Погрижете се да не става течение! Ако вие живеете в апартамент старо строителство и не сте сигурни, че по време на зимните месеци вятърът няма да „се разхожда" из апартамента, сменете дограмата поне в тази стая. Запомнете: течението е много опасно за новороденото!

 

Автор: Кристиан Лечев

 

 

Сподели: