Бременност

Съвети за здрава и красива коса

Безспорно емоционалното състояние на бъдещата майка в голяма степен зависи от това как се чувства и дали харесва външния си вид.

Съвети за здрава и красива коса

А както всички знаем, през деветте месеца на бременността хормоналната буря в организма променя цялото тяло. И косата не е изключение. Ако си задавате въпроси, като „Каква боя да избера” и „Мога ли да се подстригвам и къдря”, следващите редове са точно за вас.

Хранете се разнообразно

Благодарение на хормона естроген, произвеждан по време на бременността, косата започва да расте по-бързо, а косопадът намалява значително. Това става особено забележимо през втория триместър – косата става буйна, лъскава и здрава.

В случай че при вас не е така, обърнете внимание на това с какво се храните и добавете към диетата храни, съдържащи калций (ядки, млечни продукти, сирене, риба, боб). Косата обича и витамини от групата В, затова можете да си ги набавите, като приемате зърнени храни, ръжен хляб, броколи, брюкселско зеле, месо, риба, яйца, мляко, сирене, зеленчуци.

Не се притеснявайте, ако косата е по-мазна или суха отпреди забременяването. Тези промени са временни и всичко ще си дойде на място след раждането.

Изберете подходящ шампоан

Всяка коса е различна, така че няма определена бройка измивания, която точно да определим като правилна. Изборът на шампоан също зависи от типа на косата: ако тя е мазна или суха, шампоанът трябва да бъде подходящо подбран, за предпочитане на базата на натурални съставки. Може да се наложи да пробвате няколко марки, преди да изберете вашия.

След измиване и използване на балсам (ако се налага), непременно се изплакнете с по-хладка вода – това ще подобри кръвообращението. Със същата цел не пропускайте ежедневното разресване в различни посоки за няколко минути с четка или гребен, в зависимост от това дали е къдрава или права.

Не решете косата, докато е мокра. Това ще причини накъсване и отслабване на косъма и цъфтеж впоследствие.

Оформяйте смело

Съществуват поверия, че по време на бременност косата не трябва да се реже, защото по този начин силата, която ще ни трябва при раждането, ще изчезне. Това обаче няма нищо общо с действителността.  Ако трябва да оформите косата, да махнете изтънелите връхчета, или просто искате нова прическа, не се колебайте – това подобрява настроението и увереността в собствената ви привлекателност.

Боядисвайте безвредно

Широко разпространеното мнение, че химическите бои могат да бъдат потенциално опасни за бебето, все още не е потвърдено. Ако обаче се притеснявате и най-малко, можете да заложите на естествените багрила, като къната, или на оцветяващите шампоани, които са много по-малко агресивни.

Специалистите препоръчват по време на бременност да се избягват бои със съдържание на амоняк. Той има остра миризма, която може да причини главоболие, гадене и повръщане.

Преди да започнете боядисването, непременно направете тест за чувствителност – обикновено всеки производител има подробно указание на опаковката на продукта как точно трябва да стане това. 

Изсветляването на косата по време на бременност не се препоръчва, тъй като продуктите, които се използват за тази цел, разрушават структурата на косъма.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: