Родителска практика

Създаваме семейни спомени

Американският педиатър и автор на книги за успешно родителство Харли Ротбарт казва, че в основата на щастливите взаимоотношения между деца и възрастни е времето, което прекарват заедно.

Създаваме семейни спомени

Вкъщи, на път за училище, сред природата – всеки миг с мъниците е ценен за развитието им и затова майките и татковците трябва да се постараят да го направят незабравим. Ето как.

Пижамено парти

Мотаенето по нощен тоалет не е присъщо само за тийнейджърките, когато си гостуват една на друга. Купете еднакви за всички членове на семейството пижами със закачлив десен и мигом ще подарите на малчуганите куп забавни моменти. Гледайте анимации, четете книжки, говорете си. Когато правите обичайните неща, докато носите дрехи с един и същ вид, ще създаде у хлапетата чувство за близост и принадлежност.     

Пица традиция

Посветете един ден от седмицата на любимата на всички пица. Включете децата в подготовката й, научавайки ги на полезни детайли в кухнята. Насърчете ги да аранжират тестото, обяснявайки им важността на различните продукти. Ще останете учудени колко разговорливи са сладурите, когато са заети с ново и нетипично занимание. А именно от разговорите с тях ще опознаете света им.  

Добро утро

Сутрин отделяйте 10 минути, за да поговорите с малките човечета за предстоящото през деня – какво ще правят в училище, кое приятелче има рожден ден, как ще се облекат за театъра след часовете. Това време ще замени обичайния хаос и ще ги подготви за всички предизвикателства. 

Фото, моля!

Снимайте се с дребосъците и подреждайте заснетите кадри в албуми. В края на седмицата ги разглеждайте, припомняйки си колко хубаво е било да сте заедно. 

Аз и ти

Споделяйте с децата вълненията и мечтите си. Така ще им покажете, че ги смятате за свои приятели, а подобна роля често е по-важна от тази на родител.

  

Без технологии

Неминуемо малчуганите са част от технологичната епоха, в която живеем. Но не е невъзможно да ги държите далече от екраните поне час на ден. Когато се приберете вечер, оставете всички устройства в специален панер. Настанете се удобно в хола и си поговорете за това как е минал денят ви. По този начин ще разграничите натоварения делник извън дома от уюта и спокойствието в него.

Танцувай с мен

Нищо не забавлява дребосъчетата повече от танците на мама и татко, които демонстрират тенденциите на дансинга от 80-те. Подарете им поводи за оглушителен кикот, като се разкършите на фона на емблематичен хит от младостта ви. След това поканете невръстната си публика и я предизвикайте да надмине постиженията ви.

Спорт и музика

Карайте колело, тичайте, разхождайте се... Физическите занимания ще ви сплотят и укрепят връзката ви. Докато си почивате, можете да дадете тон за песен и да създадете семейна рок група например. Постарайте се да сте в час с любимите песни на децата и ги изненадайте с импровизирана серенада. Фактът, че сте положили усилия да наизустите сложен речитатив, ще ви донесе голяма червена точка в аналите на мъничетата.  

За теб

Деца, участвали в проучване на сайта lifehack.org за жестовете на мама и татко, които ги радват най-много, са поставили на първо място сложените в кутиите им за обяд мили цветни бележки с надпис „Обичам те“.

Играта на играчките

Ако децата все още се увличат по играчки, покажете интереса си към тях. Помолете малките да ви запознаят и ги слушайте с внимание, докато ви разказват за съдбата на плюшения тигър или веселия нрав на сглобената с много труд костенурка. Любопитството ви към арсенала от кукли и колички няма да остане незабелязано и дори ще ви осигури покана за следващия следобеден чай с Барби и компания.

Честно в очи

За да сте близки с малчуганите, винаги бъдете откровени с тях. Те долавят фалша и не биха толерирали поведение, в което от тях се иска честност, без те самите да я виждат у мама и татко. Признавайте грешките си, вадете си нужните изводи и продължавайте напред – това е най-добрият пример, който бихте могли да дадете на сладурите.  

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: