Семейно здраве

Танцуващите гарджета

Докато са малки, децата кипят от енергия и жадуват за движения. А какво по-добро решение за укротяване на „танцьора" от това да го запишем на танци? В този брой ще ви „срещнем" с танцовия педагог Биляна Дякова от танцов клуб „Моето гардже", за да се по

Танцуващите гарджета

Докато са малки, децата кипят от енергия и жадуват за движения. А какво по-добро решение за укротяване на „танцьора" от това да го запишем на танци? В този брой ще ви „срещнем" с танцовия педагог Биляна Дякова от танцов клуб „Моето гардже", за да се потопим заедно във вълшебния свят на танца!

Кратка професионална визитка

Биляна Дякова, танцов педагог

Образование и квалификация:

«През 1996 г. завърших Държавно Хореографско Училище София- профил "класически танц". Съвсем наскоро завърших семестриално "Балетна педагогика" към Академия за Музикално и Танцово изкуство - гр. Пловдив».

Професионален опит:

1996-2000 г.- балерина в Балет " Арабеск"

2000-2003 г.  - соло балерина в Каракас и Аруба. По същото време и преподавател в Балетно училище - Аруба: деца от 2 и половина до 18 години. - класически танц, дует, характерни танци, джаз, степ и афро.

От 2003 досега - балерина в Национална Опера и Балет, гр. София - участие във всички постановки /"Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", Спящата красавица", "Жизел","Серенада" и т.н./.

Боряна Дякова има участия в международни балетни конкурси в Париж, Люксембург /където е получила грамота/, Киев, Варна.  Многократно е участвала в Международна лятна балетна академия, гр. Варна.       

От кога съществува клубът?

Детски клуб "Моето гардже" е открит на 1 септември 2006 г., а танцовата школа в него стартира от 14 юни тази година.

На каква възраст могат да започнат да се занимават с балет малките дечица? Какви възрастови групи има?

Приемаме деца от 3 - годишна възраст. В клуба има три възрастови групи - от 3 до 5 г., от 5 до 8 г. и от 8 до 14 години.

На какво учите децата?

На танцувалност, плавност на движенията, музикалност, пластика, грация, както и на отговорност и дисциплина.

По колко деца има в група?

В една група има до 10 деца.

Как са разпределени децата в групи - по възраст, по степен на подготовка и какви са критериите за разпределение?

По възраст: от 3 до 5 год., от 5 до 8 год., от 8 до 14 год. и от 15 до 17 год. Според подготовката са: бейби клас, малко напреднали, напреднали. Разпределението в групи е както по възраст, така и според развитието на детето.

Колко пъти седмично репетирате?

Репетициите са два пъти седмично - вторник и четвъртък между 17.00 и 20.00 ч. - по един час за всяка група. Ако групите се увеличат, ще определим и други дни за репетиции.

Колко време продължава една репетиция и какво включва? Как протича?

За малките деца - 1 час. Започва се със загрявка /класически екзерсис - позиции, стойка/, следва изучаване на материала, завършва с модерни танци.

За напредналите репетицията може да продължи до час и половина.

По какво се отличават една от друга репетициите за различните възрасти?

Съобразявам се с нивото на подготовка на децата и с възрастта им.

Колко деца тренирате общо?

Всеки може да се запише в някоя от възрастовите групи, като една група се състои от 10 деца. Все още съставът им е променлив.

Колко педагози/специалисти работят с децата?

Уроците по танци се водят от един специалист - професионален хореограф с опит с деца. За децата, които не участват в репетициите, се грижат други, детски педагози.

Подготвяте ли професионални танцьори?

Да. Децата се подготвят за кандидатстване в хореографското училище, а от там завършват като професионални танцьори. Ако са големи ученици, може да се подготвят за кандидатстване в Академия за музикално и танцово изкуство.

Как се справяте с най-малките?

С много любов и разбиране.

Имате ли специални изисквания при записване?

Няма специални изисквания. Необходимо е само родителите на детето да се свържат с нас два дни предварително, за да го запишем, да му осигурят подходящ екип и разбира се, самото дете да има желание да танцува.

Как поддържате интереса на децата? Как събуждате любовта им към това красиво, но сложно изкуство?

Заинтригувам ги чрез игри. Показвам им красотата на балета.

На какво учи балетът? Какво дава и какво взима?

Учи на артистичност, грация, да обичат и ценят красивото,  учи на труд и дисциплина. А какво отнема?... За децата - отнема част от времето им за игра. За възрастните танцьори - физическо и психическо натоварване. Личният живот е изцяло съобразен с балета.

Пазят ли диета децата? Каква?

Не. Трябва да се хранят пълноценно и здравословно.

Каква част от децата продължават да се занимават с балет професионално?

Зависи от самите деца в групата, от желанието и от подготовката им. В различните групи е различно.

Какви екипи трябва да носят децата на репетиция и какви костюми обличат на сцената?

Трико /чорапогащи/, майо /като трико за гимнастика/ и туфли /балетни пантофки/.

Каква е месечната такса?

Заплаща се на учебен час. Таксата е 7 лв. за един час.

Къде могат да се запишат желаещите?

Желаещите могат да се запишат по телефона като се обадят в детски клуб «Моето гардже» - 02/9630961, 0888617941 и 0888250886. Може и по e-mail: [email protected] или на място - София, кв. „Лозенец", ул. "Горски пътник" 48.

За кои деца балетът не е подходящ?

За тези, които нямат желание за танц.

Какво трябва да знаят родителите на малките балеринки и балетисти?

Родителите трябва да знаят, че балетът изисква много труд и постоянство. Да се отнасят с разбиране към децата, да ги подкрепят и поощряват. Да се радват с тях на успехите им. Да ги стимулират, но и да ги учат да се отнасят отговорно към заниманията си.

 

Интервюто взе: Наталия Градинарова

 

 

Сподели: