Lifestyle

ТАТКО В ОТПУСК ЗА БЕБЕ

Татко в отпуск за бебе

ТАТКО В ОТПУСК ЗА БЕБЕ

 

Татко в отпуск за бебе. Ако преди няколко години колегите и приятелите биха ви се изсмели и пратили в графата „мъж под чехъл", то от 2009 година насам това е масова практика. Полагат ви се 15 дни допълнителен платен годишен отпуск, ако ви се роди дете. Мъжете обикновено изпадат пред дилемата „Да ползвам ли този отпуск или не?".

По принцип появата на малкото човече вкъщи доста обърква подредения начин на живот, на който сте свикнали. Трябва да промените и дневния си режим, а това в началото понякога е малко стряскащо.

Ако обаче вие през деня ще вършите обичайните си задължения на работното място, то за майката на детето ви няма мърдане от ангажиментите, свързани с него. На нея ще й трябва малко по-дълго време, за да се адаптира към новия начин на живот. Освен това в организма й бушуват натрупаните по време на бременността хормони и сега повече от всякога ще има нужда от вашата подкрепа.

Безсънните нощи

Нормално е бебетата да се будят през нощта. Те все още не знаят кога е ден и кога - нощ. Някои мъници заспиват сами, но други плачат и събуждат родителите си. Понякога на малкото човече му отнема повече време за първата непробудна нощ. Всичко, разбира се, е условно, защото някои бебета се будят лесно. Други спят спокойно и продължително. Трети се нуждаят от по-малко сън и се събуждат рано сутрин. Ако новороденото плаче през нощта, родителите не се наспиват достатъчно. Те обаче имат възможност да дремнат през деня. Но за това са нужни двама. Ако вие си ползвате 15-дневния отпуск, ще можете да направите график за дежурства по будуване.

Мъжът домакиня

Ясно е, че дори да сте в отпуск и сте си вкъщи, не можете да отмените майката на бебето в кърменето. Докато трае този съкровен за любимите ви хора ритуал обаче, вие можете да свършите нещо, с което да облекчите работата на своята половинка. Няма нищо срамно в това да изгладите изпраните камизолки и ританки на бебето, да пуснете пералня или да избършете праха по мебелите. Няма драма и в това да пуснете прахосмукачката и да измиете пода. Звукът на домакинските уреди не само няма да разстрои бебето, а дори ще му хареса, защото наподобява този, който мъничето е „чувало", докато е било в корема на мама.

Пелените

Задължително се научете да сменяте пелени. Повечето жени се оплакват от болки в кръста по време на бременността и след раждането. За дамата на сърцето ви ще бъде огромно облекчение, ако поемете тази част от грижата за бебето. 15-дневният отпуск ще ви даде възможност да я отмените в това задължение поне за малко. Процедурата не е сложна. Сложете бебето по гръб. Съберете крачетата и ги хванете в основата. Повдигнете таза и и сложете пелената под кръстчето. Пуснете крачетата, прехвърлете останалата част от пелената и залепете с тиксото. Лесно е!

От 2009 г. насам бащите, които работят на трудов договор, могат да ползват 15-дневен отпуск по бащинство, при условие че имат брак с майката или живеят с нея на семейни начала. Те могат да ползват това си право от момента, в който бебето бъде изписано от родилния дом. А през тези 15 календарни дни получават 90% (изплащат се от НОИ) от заплатата, върху която са осигурени. По данни на НОИ броят на мъжете, излизащи в бащинство, за да се грижат за бебето си, нараства все повече. През 2009 г. броят на мъжете, ползвали отпуск по бащинство, е бил 242, а през 2011 г. - 301, което представлява 25% ръст за 3 години.  

За да могат младите бащи да ползват правото си на отпуск по бащинство, трябва да подадат молба до работодателя си, да приложат към молбата за отпуск документ от родилното (най-често епикризата на детето), удостоверяващ датата на изписване на новороденото. Трябва да се попълни и заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 6 от КСО, която може да изтеглите от интернет. Задължение на работодателя е да предостави в НОИ тези документи.  

А след навършване на 6 месеца на детето бащата може да ползва оставащата отпуска на майката с нейно съгласие до изтичане на законните 410 дни. От момента, в който бащата излезе в отпуска, за да гледа детето си, майчинството на майката се прекъсва за разлика от отпуската по бащинство в размер на 15 дни, която тече паралелно с отпуската на майката.

Отпускът при раждане на дете може да се ползва само 15 дни след изписване на бебето от родилното.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: