Здраве

Течностите в детското меню

Някога нашите родители още от раждането на бебето са били съветвани да предлагат наред с кърмата и шишенце с вода, а соковете са били въвеждани изключително рано. Все още съществува и това мнение, но все повече се налага другият полюс - в рациона на мъник

Течностите в детското меню

Някога нашите родители още от раждането на бебето са били съветвани да предлагат наред с кърмата и шишенце с вода, а соковете са били въвеждани изключително рано. Все още съществува и това мнение, но все повече се налага другият полюс - в рациона на мъника да не влиза нищо друго освен кърма. И все пак в този двуполюсен свят идеална си остава средата. Става дума за онази среда, която се отнася до конкретния индивид, до всяко отделно дете, отчитаща неговите различия и различията при неговото отглеждане. Разбира се, за да сме спокойни, че поднасяме на детето си „здраве", трябва добре да знаем кои са полезните течности и от кои трябва да се въздържаме. 

Водата

Защо специалистите казват, че кърмените бебета не се нуждаят от допълнително течности? Грешно ли е да се дава вода? Причината за твърдението, че в рациона на кърменото бебе няма място за други течности, се корени във факта, че съдържанието на вода в кърмата е 85-90%. При достатъчно количество приета кърма не е необходимо да се дава допълнително вода до 6-тия месец от раждането на детето. И въпреки това може би повечето майки са забелязали, че някои мъници, макар и при активно кърмене, не отказват и предложеното шишенце с вода, а други пък отказват и глътка. Затова специалистите са приели за норма златната среда - ако при предлагане на вода, детето я приема с желание, не е грешно да се дава. При по-големите кърмачета, след 6-тия месец, и в ранна детска възраст е добре да се предлага вода в количество от 150-250 милилитра на ден.

Живителна глътка... вода

Има обаче принципни ситуации, при които индивидуалните вкусове не трябва да се вземат под внимание. Става дума за „живителната глътка вода", когато детският организъм се нуждае от допълнителни течности.

Подобна необходимост се появява при загуба на течности от претопляне, инфекции с висока температура, повръщане, диария, топлинен удар.

Изворна, минерална, преварена, чешмяна...

И по отношение на вида на водата има не една теория и още толкова избор на пазара от всякакви специални води за деца. Все пак лекарите казват следното - в кърмаческа възраст трябва да се дава преварена вода от чешмата. Може да поддържате теорията, че евтиното излиза скъпо и да смятате, че водата, която тече от чучура в кухнята ви е замърсена и опасна за здравето на мъника. И все пак всички минерални и трапезни води съдържат високо количество соли, които са неподходящи за все още неразвитата отделителна система на бебетата, чиито бъбреци са с незавършена функция за концентриране и разреждане на течностите.

След 6-месечна възраст може да се дава изворна вода без преваряване. А минерална е най-добре чак след 2-та година от живота. 

Чаша топъл чай

Всички знаем, че билките като лечебно средство, ако не помогнат, не могат да навредят. И все пак, правейки запарка от вкусен чай за мъничето, не трябва да забравяме именно това, че всеки „чай" е всъщност билка, която има някакви свойства върху организма. А когато говорим за деца, ефектът е много по-силен. Има чайове, които могат да се дават веднага след раждането - такива са чайовете за колики, които подобряват храносмилането и успокояват. Подходящи за кърмаческата възраст са отварите от лайка, шипка, копър. Важно е до 2-годишна възраст да се избягват билковите чайове, които имат обезводняващ ефект, както и такива, които могат да алергизират или превъзбудят детето.

Сокове и компоти

В последните години се препоръчва соковете да се въвеждат в по-късна възраст - след 6 месеца при деца, които са на естествено хранене. Подходящи за ранната кърмаческа възраст са соковете на основата на ябълка, круша, тиква, морков. Всички останали, състоящи се от плодове - цитрусови и мъхести, са подходящи след 1-годишна възраст. След 6-месечна възраст можете да предлагате на детето и разреден сок от компот.

Много важен аспект при плодовете е силният алергенен характер на някои от тях. Най-силен алерген са цитрусовите и мъхестите плодове и зеленчуци, обработени с голямо количество нитрати и нитрити.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Радка Масларска, началник Неонатология, "Токуда Болница София"

 

 

Сподели: