Развитие и обучение

Тематична детска книжка за сезоните

Знания с весели стихотворения и интересни игри.

Тематична детска книжка за сезоните
Темата „Сезони“ винаги е актуална и дава много възможности при работата с деца. Тя не само е разнообразна, но и носи много позитивизъм и желание при малчуганите да извършват задачи, упражнения или игри, свързани с годишните времена. Това най-вероятно е така, защото във всеки сезон има поне по едно любимо нещо на мъниците. 
Сезони
В пролетта това са ароматните цветя, носещи се из въздуха и сеещи свежест и чистота. При лятото, разбира се, е любимото на всяко дете безкрайно синьо море и греещото жарко слънце над него. Есента пък ни очарова с пожълтелите и разноцветни листа, които, щом се докоснат до детските крачета, шумят като за последен път. А зимата така желана, на всички малчугани е най-любима в бяла премяна. И така четирите сезона има с какво да очароват не само възрастните, но и децата от различни възрастови групи.
12 творби
Често обаче някои деца трудно запомнят наименованията  на даден сезон и характерните за него промени и особености. Затова пък тук се включва цветната детска книжка „Със стихове и игри сезоните научи“. В нея ще откриете 12 авторски стихотворения, като има по 3 за всеки сезон. 
Текстовете описват в рими случващите се промени в рамките на отделните сезони и са допълнени с цветна илюстрация към тях. Така сезоните оживяват не само слухово, но и зрително пред малките читатели. Картините позволяват допълнителни разкази от страна на родителите (логопеди, учители и т.н.), чрез които децата могат да обогатят речниковия си запас. 
В рима
Поезията е един от лесните начини за приемане на информация за заобикалящата ни среда. Тя позволява и на най-малките, които все още не могат да четат, да упражняват възможностите на паметта си, като заучават абзаци или кратки стихчета наизуст с помощта на възрастен. Римуваните текстове имат благоприятно въздействие при деца със запъване и заекване и могат да им бъдат от полза.  Книжката съдържа игри и упражнения, които надграждат процеса на обогатяване, включвайки, освен зрението и слуха, и допира при работата върху сезоните. 
Игрите, представени тук, са с логопедична насоченост и развиват фината моторика, вниманието и мисленето. Също така допринасят за някои речеви умения. Заедно с детското богато въображение ще бъде игра научаването на годишните времена.
С тази детска тематична книжка през всеки сезон ще има забавление, учение и весело настроение!
Автор: Милка Игнатова, логопед

 

Сподели: