Бременност

Тестовете за бременност

Тестът за бременност е един от най-вълнуващите тестове в света. Със сигурност, той вдига адреналина повече от контролния тест по математика или от теста интелигентност.

Тестовете за бременност

Въпросът днес е - трябва ли да притежаваме висша интелигентност, за преминем този тест? И има ли „бременна" и „по-малко бременна" жена...

Основният принцип на съвременните тестове е реакцията антиген-антитяло. Чрез теста за бременност се открива хормонът HCG (човешки хорионгонадотропин) в урината или серума на бременни жени.

Спокойно, това и жените с над средна интелигентност не го разбраха!

А сега по човешки: принципът на действие на тестовете е такъв, че те отчитат наличието на хормона HGG в урината.

Хормонът HCG започва да се отделя в женския организъм веднага след зачеването и концентрацията му непрекъснато нараства през първите три месеца на бременността.

Тестът, който ще ви предложат в аптеката, се нарича уринарен. Останалите са серумни - и служат за целите на науката. Ще се двоумите основно между два типа тестове за бременност: тип "касета" и тип "лента". На пазара има и тестове тип „писалка" - тестово устройство, което се подлага директно под струята урина в процеса на уриниране.

При теста тип „касета" с помощта на пипетка се капват 3-4 капки урина в посоченото място. Резултат се отчита на 3-ата минута, по появата на цветни ивици в съответните прозорчета на касетата. 2 цветни ивици значат бременност, при една 1 цветна ивица - ще се готвите за „втори дубъл" другия месец. Липсата на ивици значи, че нещо сте сгазили лука - или по-точно - теста за бременност (и той е невалиден).

Най-често използваните тестове за бременност тип "касета" са d BEST - американски, и FARMAYA - испански. Американският е високочувствителен дори преди закъснението на менструацията и отчита резултата за 1 минута. Испанският е лесен за употреба, като за него се съобщава за точност над 99%. Разчита резултата на 3-5-ата минута. Открива и по-ниски нива на HCG.

Тестове за бременност тип "лента" са приложимите в домашни условия QUIK SURE, CLEAR TEST, UNI MARK. Непосредствено преди употреба се изважда лентичката от фолийната опаковка. Дъното на чашката се покрива с урина. Лентата се потапя до обозначеното място в чашката с урина, така че стрелките да сочат надолу. Изважда се само след минута и се поставя на чиста и равна неабсорбираща повърхност. И тук, както и при касетата, бъдещите мами ще видят 2 цветни ивици. Ако е една - бременност няма, а липсата на ивици показва невалиден тест.

Невалиден?!

Тестът става невалиден, ако се извади от опаковката 30 минути преди тестването за QUIK SURE и CLEAR TEST, и 15 минути за UNI MARK. Тестът за бременност QUIK SURE дава резултат до 1 минута след 7-ия ден от зачеването, има надеждност над 99,5%. При CLEAR TEST и UNI MARK се изчаква от 3 до 10 минути за отчитане на резултата, надеждността е 99,5%. Тестовете се съхраняват при температура 4º-30ºC.

Часът на вземане на урина за изследване е без значение.

 Двете чертички може да са с различна наситеност на цвета, но да се виждат ясно. В случай на отрицателен резултат и съмнение за бременност тестът се повтаря след 48 часа.

При извънматочна (ектопична) бременност тестът също е положителен. Ниво на HCG може да се установи и при трофобластни заболявания, след нормално раждане или цезарово сечение, след прекъсване на бременност (спонтанно или по желание).

 !!!При положителен тест следва задължително консултация с гинеколог.

Цените са достъпни. Варират около 3,40, 3,50 лв. и 4,50 лв. Има и двойни тестове - първият е за ранна проверка, а вторият е по-късен, за контролен резултат.

ИСКАМ ДА ЗНАМ СЕГА!

Отчитане на бременността може да стане най-рано на седмия ден след зачеването, като резултатът не е много сигурен. Класическият тест за бременност дава сигурност на резултата 99%, но той се отчита веднага след като се установи закъснение на месечния цикъл. За по-голяма сигурност тестът се повтаря след 2-3 дни.

Повечето производители съветват тестването да се извършва не по-рано от 14 дни след последния полов акт.

А сега внимание - в по-големите аптеки вече има и т.нар. „дигитален" тест, на цена 12-13 лева. При него специалистите гарантират недвусмислен резултат.

Много жени се питат дали могат да си направят теста, докато са в менструален цикъл, но имат съмнения за "цветна" бременност. Отговорът е „да".

Прадедите на разгневените, опърпани и окаяни египтяни, които гледахме по новините всяка емисия, са познавали тестовете за бременност. Шегата настрана! Папируси на около 3 300 години описват тест, при който жена, която иска да разбере дали е бременна, полива с урината си семена от жито и ечемик в продължение на 7 дни. Ако покълне житото, жената ще роди момиче, ако покълне ечемикът - момче, ако нито едно от семената не покълне - не е бременна - и се връща обратно на полето!

 Хипократ пък съветвал жените да пият разтвор на мед и вода преди лягане. Болките в стомаха уж сочели към бременност. През Средновековието тестът бил следният: урината се смесвала с "напитката на истината" - виното.

Едва през 1903 г. е открит хормонът на репродукцията - прогестерон, а през 1928 г. в Германия Ашхейм и Зондек създават тест, наречен A-Z TEST, който вече работи при наличие на HCG в урината. Напредък е постигнат през 1950 г. с т. нар. „жабешки тест". На жабата се инжектирала урина от пациентката и ако до 24 часа тя произвеждала сперма, тестът се считал за позитивен. 10 години по-късно е създаден първият тест за бременност, базиран на взаимодействието на антитела и хормона HCG, който обаче бил доволно неточен. През 70-те - в разгара на епохата на свободната любов и хипитата, вече има тест, който показва резултат до 2 часа, от четвъртия ден от закъснението на цикъла. Той обаче се прави само в лаборатории и в присъствието на лекар.

Ето как звучат рекламите във вестниците към 80-те, когато производителите на тестове за бременност вече са се „отракали": „За 10$ получавате мускатче чиста вода, тестова тубичка, съдържаща освен всичко друго и червени кръвни телца от овца, капкомер, чист пластмасов държател за тестовата туба с ъглово огледалце на дъното."

Днес в най-масовия случай получавате чашка за урина, лентичка - и  яко сърцебиене...

Дишайте! Тестът е изцяло във ваши ръце...

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: