Здраве

Тестът на д-р Карп за успешно кърмене

Всяка майка, която кърми детето си, изпитва колебания за това дали мъничето се храни успешно.

Тестът на д-р Карп за успешно кърмене

За да сложите край на въпросите, направете теста на д-р Харви Карп, показващ достатъчно ли е количеството кърма, с което дарявате бебчо.

Д-р Харви Карп е световноизвестен педиатър, специалист по детско развитие и доцент по педиатрия в Медицинския университет USC в Лос Анджелис. Почти 30 години д-р Карп разкрива на родителите тайните за добър сън на малчуганите, облекчаване на коликите, успокояване, насърчаване на търпението. Автор е на книгите „Най-щастливото бебе” и „Най-щастливото дете”, преведени на над 20 езика.

В теста, публикуван на сайта му, д-р Карп задава на мамчетата четири въпроса, от чиито отговори се определя сит ли е мъникът:

1. Усещате ли гърдите си пълни?

Когато се събудите, трябва да чувствате гърдите си тежки. Понякога те могат дори да текат. Важен детайл е и да почувствате как малкото човече преглъща поне в началото на храненето. Всичко изброено говори за достатъчно количество кърма.

Не забравяйте да се грижите за зърната на гърдите си. Кожата около тях трябва да бъде гладка, еластична, мека и подхранена.

2. Бебето ви спокойно ли е след хранене?

Добре хранените бебета са кротки и спокойни след кърмене. Забележите ли, че детенцето се усмихва блажено, със сигурност се е нахранило.

3. Пишка ли достатъчно?

През първите дни кърмачетата не уринират често. Щом започнат да сучат, пишкането е факт между 5 и 8 пъти на ден, а урината е прозрачна или светложълта.

Ако видите, че пелените на бебето не са мокри, или цветът на урината е тъмножълт, консултирайте се с педиатър – това могат да бъдат индикации за здравословен проблем. 

4. Покачва ли теглото си?

Теглото на бебчето е съществен показател за ефективността на храненето. Ето защо следете развитието му, мерейки го в кабинета на лекаря. Окаже ли се, че мъничето не наддава, има вероятност кърмата да не му достига. 

Ако сте отговорили с „Не” на някой от тези въпроси, потърсете консултант по кърмене. Специалистът ще анализира ситуацията и ще ви препоръча подходящи мерки, с които да увеличите кърмата си. От значение е да бъдете спокойна и да не се тревожите. Каквато и да е причината за по-малкото количество мляко, тя може да бъде отстранена. 

 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: