Развитие и обучение

Ти си дебел!

Детето е изцяло зависимо от родителите си. То изобщо не се замисля за външния вид, тялото, интелекта си, просто защото животът му тече в подчинение на желанията и действията на мама и татко. В един момент, обикновено около петата година, детето се отърсва

Ти си дебел!

Детето е изцяло зависимо от родителите си. То изобщо не се замисля за външния вид, тялото, интелекта си, просто защото животът му тече в подчинение на желанията и действията на мама и татко. В един момент, обикновено около петата година, детето се отърсва от бебешкия свят и започва да се оглежда. То осъзнава, че хората са различни и има такива, които са твърде различни. Тъй като в повечето случаи хлапетата са възпитавани в еднаквост, всяко отклоняващо се от нормалното в живота става обект на размисъл в най-добрия случай или на агресия - в най-лошия. Случва се и друго - детето да разбере, че то самото е от особената група, от тази, която другите сочат с пръст. Повярвайте ми - за хлапето най-голямата травма е психологическата и тя наистина остава за цял живот. „Дебел" е етикет, който не може да се изтрие, дори след време, когато вече е възрастен. Страшно е, много е страшно, болестообразуващо, психически травмиращо и най-вече жестоко реално днес в България.

Нещо липсва

Винаги всяка новина, статистика или събитие започва със страшни цифри. Изливат се безброй отчайващи статистики, предложения за решението им и всеки говори за това колко ужасен социален проблем е наднорменото тегло. А някой дали се сети за малката уплашена душичка под кръглото телце? Там се вихри буря от страхове, от обида, от истинска болка. Ние също ще ви покажем цифрите и ще ви залеем с проблемите на затлъстяването, но преди всичко имаме желание да ви накараме да разберете, че вашето пълно дете не е болно и не е виновно за състоянието си. То е такова, защото средата, в която расте му е предоставила тези възможности. На него нещо му липсва, след като го замества с прекомерно хранене. Възможно е да е спорт, чист въздух, родителско внимание, игри, приятели, но нещо липсва. И със сигурност решението не стои в агресивното налагане на диета или накърняването на детското достойнство.

Семейството на татко Барба

Бебето се ражда чисто и недокоснато от проблемите на възрастните. Не! За съжаление не е вярно. Милото бебе се ражда обременено с гените на „дефектните" си родители. При един затлъстял родител, хлапето притежава 50% вероятност да попадне в категорията. При двама родители с наднормено тегло, детето вече носи своите 75%. Ако сте от пълните родители, не обричайте детето си на сигурно затлъстяване, защото с него идва примирението и пускане по течението на мързела и лакомията. Направете всичко възможно наследникът ви да „излъже" гените си. Има много начини и то все приятни и здравословни. Не е задължително барбароните да са също толкова кръгли, колкото е и татко Барба.

Цифрите

Да си дойдем все пак на думата за ужасните статистики. Повече от 22 милиона европейчета са с установено наднормено тегло, а 5 милиона - с подчертано затлъстяване. В България всяко пето дете страда от подобни проблеми. Говори се, че у нас над 30% от учениците в първи клас са с наднормено тегло. Голяма част от дебелите деца стават дебели възрастни. Рискът е толкова по-висок, колкото е по-висока степента на затлъстяване и колкото по-късна е възрастта на неговото начало - така 26-41% от децата в предучилищна възраст с наднормено тегло имат същия проблем като възрастни, докато при учениците двойно повече остават дебели и в бъдеще.

Едното идва след другото

Мъникът с наднормено тегло не е здраво дете, то просто трупа проблемите в организма си и след години се отключват заболяванията. Последствията от затлъстяването са често трудно поправими, свързани с приемането на лекарства и внимателно следене растежа на детето. Заболяванията са следните:

- Диабет тип 2

- Кардиологични заболявания

- Хипертония

- Хиперлипидемия

- Ранни заболявания на артериите

- Заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, бъбреците

- Ортопедични проблеми

- Проблеми с ендокринната система вкл., репродуктивни нарушения

- Психологически стрес - емоционални и психосоциални последствия

Вредните междинки

Междинките са най-коварните врагове на здравото дете. Закуска между храненията е морков, а не чипс, плод - не жилирани бонбони, кисело мляко - не крем нишесте, сурови ядки - не вафла. Проблемът е, че когато си на улицата с детето много трудно можеш да откриеш място, откъдето да му купиш здравословна закуска. В същото време на всеки ъгъл се продават дюнери, чипс и бисквити. Освен това децата днес гледат много повече телевизия от нас на същата възраст. Всяко детско предаване е прекъсвано по два пъти от рекламен блок, изпълнен с невероятни вкусотии. Те са придружени от подаръци, награди и конкурси. Детето се влияе от шарените реклами и после иска да притежава и да опитва от „нещата от телевизора".

Храненето на площадката

Някои майки имат за цел номер едно да нахранят децата си на площадката докато са улисани, защото вкъщи хлапетата не искат да го направят. Други нехаят и дават на детето всичко, стига да мълчи. Трети направо избесняват, като видят отварянето на поредния пакет със зрънчо на съседната пейка. Специалистите твърдят, че здравословното хранене се възпитава в дома. То обаче се превръща в социален проблем, когато една майка, в старанието си детето й да се движи повече го води на площадката да играе, там се натъква на пикник. Вариантът е да хване отрочето си за ръка и да идат на друго място, но докога ще бяга от площадка на площадка?

Спортът е скъпо удоволствие

Напоследък забелязвам, че модерните спортове са скъпите. Забележително е да караш сноуборд, да играеш тенис или да се отдадеш на екстремни занимания като скачането с бънджи или летенето с делтапланер. Но дори и най-достъпните спортни занимания често са недостъпни за българчетата. За родителите е непосилно да запишат децата си на повече от един или два вида спорт, особено ако в семейството има две или повече деца. Повечето комплекси са частни и цените в тях са направо шокиращи. От друга страна обаче, никой не иска пари да караш колело в парка или да тичаш по алеите. Училищните дворове стоят празни през повечето време. В същото време децата играят, но пред компютрите и пред телевизионните игри. Явно проблемът не е в парите, щом се инвестира във видеоигри, дискове и модерни телевизори, а не в карта за спорт.

Препоръките на педиатъра

- По-лесно е да следвате профилактика против затлъстяване, като поднасяте на детето здравословна храна и спортувате, отколкото да се борите със затлъстяването при свършен факт.

- Не се подигравайте на пълното дете, не му се карайте и не обсъждайте проблема му пред връстниците му.

- На първо място е примерът. Не можете да поднесете на детето си салата за вечеря, а вие да се нахраните с пържени картофи пред него. Промяна в семейния модел на хранене е основният метод за профилактика и лечение на наднорменото тегло.

- Правете разлика между пухкаво и затлъстяло дете. Две хлапета, на една и съща възраст, може да изглеждат еднакво. Затлъстялото дете обаче има видимо натрупани мазнини, кожата му е релефна и отпусната. При активен начин на живот пухкавото дете се превръща във възрастен с нормално тегло.

- Заведете детето при педиатър, за да сте сигурни дали има проблем, или просто вашите страхове дават отражение. Винаги трябва да се изключи патологична причина за наднорменото тегло като ендокринологичен проблем или генетичен синдром.

- Колкото по-необработена е храната, толкова по-полезна е за детето.

- Ако детето не е свикнало с вкуса на чипса и бонбоните, то ще харесва задушените зеленчуци, овесените ядки и мюслите. Спомнете си преди време дали вие сте знаели какво е дюнер? Не? И не сте го търсели като вкус?

- Според СЗО едно дете на около 5 години трябва да изяжда по 400 г плодове дневно. Ако в детската градина приема една ябълка в междинното хранене и един банан след обяда, сметнете колко още трябва да изяде до вечерта, за да покрие нормите. Вашето дете успява ли да навакса грамажа?

- Обърнете внимание на ограничаването на продуктите, богати на мазнини - снаксове, чипс, пица, пържени храни, както и на тези, съдържащи бяла захар. За сметка на тях предлагайте храни, богати на белтъчини (месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения) и на бавно резорбиращи се въглехидрати (пълнозърнест хляб, картофи, паста). Те ще осигурят ситост за по-дълго време и ще му доставят необходимите за растежа градивни елементи.

- Не забравяйте закуската. Колкото и рано да тръгва за училище нека получи здравословна закуска вкъщи.

- Опитайте се да създадете навик на детето си да пие достатъчно вода - ускорява метаболизма, намалява чувството на глад. Така ще посяга по-рядко към калоричните газирани напитки.

- Спортувайте пред и с детето си. Можете да плувате заедно, да играете тенис, да карате колело, да правите преходи в планината, да се запишете на курс по народни танци заедно. Ако няма друга възможност, даже редовното ходене пеша по 20-30 мин. върши добра работа.

- Ограничете времето, което детето прекарва пред телевизора.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Весела Данкова, педиатър в клиника по детски болести, УБ „Лозенец", тел. 0889 429 691

 

 

Сподели: