Бременност

Тихата битка: Констипация и бременност

Подут корем, пълен сякаш не с един, а с пет обяда, главоболие, умора. След това осъзнавате, че не сте ходили по голяма нужда през последните 3-4 дни.

Тихата битка: Констипация и бременност

Причината: стероколити - твърди като камък изпражнения, натрупани в долния край на дебелото черво... Гответе се за битка - тя е тиха и продължителна. Ако предприемете разумна тактика, проблемите ви през бременността ще намалеят поне с един.

За констипация - запек, може да се говори тогава, когато е налице болка в корема или дискомфорт, трудно и рядко ходене по голяма нужда при изхождане на твърди изпражнения.

 ОПАСНОСТИТЕ

Запекът може да бъде причина за лош дъх в устата, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата в червата, хемороиди. При тежка форма автоинтоксикацията на организма води до натоварване на черния дроб и обмяната на веществата, както и до кожни проблеми.

 ПРИЧИНИТЕ

Минималното движение и бедната на фибри храна са възможните причинители на запека. Но този физиологичен дискомфорт може да има и психологически причини - чувството на безпокойство и страх също могат да доведат до запек.

Като цяло се смята, че специално при бременните констипацията е причинена от хормоните, които отпускат чревните мускули, и от налягането, което оказва нарастващата матка върху червата. Отпускането на чревните мускули води до забавяне движението на храната и отделените ненужни вещества. Възможно е запекът да се причинява и от приема на таблетки желязо. В случай, че приемате такива, пийте повече вода. Поговорете с лекаря си и ако е необходимо той ще ви предпише друг вид таблетки.

ЗАПЕКЪТ - често срещан при бременност

Наскоро проучване разкри, че 50 % от жените страдат от запек по време на бременността. Д-р Брадли и колегите й от Медицинския университет в Айова проследяват 103 здрави жени, започвайки от първия триместър. 24 % от тях докладват за запек през първия, 26 % през втория и 16 % през третия триместър. При 24 % от женитe констипация се наблюдавала през първите три месеца след раждането. Според учените последното може да се дължи на засягане на чревната перисталтика от фактори като кърменето например.
Бременните, приемащи желязосъдържащи препарати, имат 3, 5 пъти по-голяма вероятност да развият запек. Въпреки че лекарите често изписват допълнително желязо на бременните, не всеки има нужда от него, а то може да доведе до констипация. Ако лекарят прецени, че нямате нужда от добавка, важно е да консумирате богати на желязо храни като нетлъсто свинско и червено месо, боб, леща, зелени храни. Достатъчният прием на Витамин С и фолиева киселина са  условие за доброто усвояване на желязото.

„КАКВО ДА ПРАВЯ? Имам запек от няколко дни?"

- Яжте богата на фибри храна: плодове, зеленчуци, зърнени закуски, пълнозърнест хляб, сушени сини сливи, трици.
- Пийте много течности: това е важно, особено ако увеличите и количеството на храните, богати на фибри. Пийте по 10-12 чаши течности на ден. Комбинацията от храна, богата на фибри, и много течности е идеална за отделянето от организма  на ненужните вещества и пречистването му.
- Движете се! Ако сте свели до минимум движението и сте се заседяли повечко, това е най-любезният начин да поканите запека. Ходенето, плуването и умерените упражнения стимулират работата на червата. Правете упражнения за бременни всеки ден, по 20-30 минути.
- Не вземайте лекарства без лекарско предписание: такива са някои хомеопатични лекарства и натурални хранителни добавки, които действат на дебелото черво, като засилват перисталтиката.

ВНИМАНИЕ! Винаги се консултирайте с лекаря си преди да приемете някакво лекарство! - Посъветвайте се с лекаря си дали да спрете приема на таблетки, съдържащи желязо. Можете да набавяте желязо за организма си с храната. В случай че все пак лекарят прецени, че трябва да продължите да приемате желязо, разпределете приема на малки дози през целия ден, вместо голяма доза наведнъж.

Ако запекът е продължителен, може да се наложи медикаментозно лечение. Не вземайте разхлабващи средства на своя глава!

ВНИМАНИЕ! Лекарствата със слабителен ефект могат да предизвикат маточни контракции и дехидратация на организма.

НЯКОИ ЧАЙОВЕ ЗАПИЧАТ!

Широкоразпространено е мнението, че чайовете с мед винаги действат хлабително. Да, ама не! Оказва се, по-голямата част от чайовете, които най-често пием, имат силно затягащо действие. Такива са тези от шипка, мента, бял равнец, жълт кантарион, мечо грозде, лайка, мащерка, боровинки, дренки, повечето плодови чайове.

Същото се отнася и за готовите солени зеленчукови бульони, които пием.
Най-добрият завършек на деня за вашата храносмилателна система е преди лягане да изядете 1-2 леко кисели ябълки. Но да видим какво съветват и няколко жени, спечелили тази тиха битка с този проблем по време на своята бременност:

Мария Н.: Имах такъв проблем, но ми казаха сутрин на гладно да изяждам няколко зелени кивита и да пия много вода. Подейства при мен, пробвайте и вие!

Калина. С.: „Сутрин и вечер чаша прясно мляко с мед. Просто и ефективно!"

Милена В.: „На мен ми помогна зеленчуковата супа сутрин, но не готова, от магазина, а си я правех аз - лук, картофки, пиперки, моркови и магданоз. Сутрин си топлите една купичка и хапвате без хляб."

Вероника К.: „Най-много ми помагаше сутрин купичка мюсли с мляко и мед. Също сушени кайсии и сливи, сладко от рози."

Таня Д.: „И аз имах проблем със запека! Вечер ядях салата, домати и краставици с олио и оцет. Помагаше ми винаги!

Автор: Надя Йончева
Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

 

Сподели: