Вкусно и полезно

Тиква

Рецепти

Тиква

Крем-супа от тиква

450 г тиква, почистена

2 картофа

2 моркова

2 глави лук

200-250 мл прясно мляко

20 г масло

сол

парче пресен джинджифил

белени тиквени семки

Начин на приготвяне

Нарязаните зеленчуци се поставят в тенджера, заливат се с подсолена вода колкото да ги покрие и се варят, докато омекнат. Пасират се, добавя се прясно мляко до желаната гъстота и сместа се оставя на силен огън, докато кипне, като се разбърква. Отстранява се от котлона и се прибавят кубчето масло, сол и настърган джинджифил на вкус . Сервира се гореща, поръсена с тиквени семки, предварително запечени на сух тиган.

Печена тиква със салвия

600-800 г тиква цигулка, обелена

морска сол и черен пипер

кубчета масло

2-3 клонки прясна салвия

Тиквата се реже на средно големи правоъгълни парчета и се нарежда в тава. Поръсва се добре със сол и черен пипер. Отгоре се нареждат парчета масло и листа салвия. На дъното на тавата се налива малко вода. Пече се около 1 час на 180 градуса, докато омекне и се пробожда лесно с вилица. Може да се консумира самостоятелно или като гарнитура към печено месо.

 Крем карамел с тиква

450 г тиква цигулка, сварена на пара

500 мл прясно мляко

4 яйца

90 г захар

канела на прах

100 г захар за карамел

Тиквата се пасира с част от млякото до гладкост. Яйцата се разбиват с останалото мляко и захарта. Добавят  се 2-3 щипки канела. В тава с подходящ размер или в отделни купички се разстила останалата захар, поръсва се добре с вода, за да не пуши, и се приготвя карамел в добре загрята фурна. Сместа за крем се изсипва върху стегналия карамел. Пече се на 160 градуса на водна баня - около 50 минути или до готовност.  

Мъфини с тиква и орехи

Необходими продукти за 9 броя:

120 г пюре от тиква цигулка, сварена на пара

1 яйце

60 мл гъст айрян

60 мл олио

60 г пълнозърнесто брашно

30 г фини овесени ядки

70 г кафява захар

половин ч. л. бакпулвер

половин ч. л. сода бикарбонат

щипка сол

1-2 щипки канела на прах

30 г нарязани орехи

Яйцето се разбива леко с вилица, прибавя се тиквеното пюре и се разбъркват. Добавят се млякото и олиото. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта и канелата. Яйчената смес се прибавя към брашнената, като се разбърква за кратко с ръчна тел или вилица - само докато се смесят съставките. Добавят се орехите и сместа се разпределя в предварително приготвени форми. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 18-20 минути или докато пробната клечка излиза суха от сместа.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: