Тиквен кейк с черен сусам
Ноемврийски предложения

190 г пълнозърнесто брашно от спелта
0.5 ч.л. сода бикарбонат
0.5 ч.л. бакпулвер
1-2 щипки канела
¼ ч.л. сол
200 г пюре от тиква
120 мл зехтин
90 г кафява захар
2 с.л. мед
3 яйца
1 с.л. черен сусам
Брашното се пресява заедно със содата, бакпулвера, солта, сусамените семена и канелата. Пюрето от тиква и зехтинът се разбъркват с ръчна тел. Добавят се захарта и медът. Прибавят се яйцата едно по едно, като сместа се разбърква до пълно усвояване. Добавя се брашното и готовата смес се изсипва в облицована с хартия за печене тава с диаметър 23см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути, или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Гарнира се с пълномаслено кисело мляко, запечени лешници и мед.
Сподели: