Раждане

Типовете личност и раждането

Хората се делят не само на мъже и жени, блондини и брюнети, сангвиници и холерици... психолозите различават шест типа личности, които се разпределят на всички хора.

Типовете личност и раждането

Те са много различни. А това означава, че и жените от тези типове се държат съвсем различно по време на раждането. Как?

Типът личност

СЪМНЯВАЩ СЕ

Предпазливи създания. Те са подвластни на предчувствия и суеверия, в живота им присъстват много знаци. Съмняващите се не обичат разнообразните възможности - в такива условия за тях е много трудно да вземат решение. Те дори трудно избират дрехите си, предпочитат познатите до втръсване, уютни и комфортни вещи. Затова общуването с такъв човек е комфортно: той се стреми да живее в обикновен свят, а не в добри кавги.

Съмняващата се жена - майсторка на компромисите, винаги се старае да изглади острите ъгли, избягва болезнените и провокационни теми. Тя мисли повече за другите, отколкото за себе си. Единственото нещо, в което могат да упрекнат съмняващата се жена, то това е, че не зачита часовниците, т.е. не умее да управлява времето: преди да излязат от вкъщи дълго размишляват, а след това още десет пъти се връщат, за да проверят дали са изключили ютията. Невъзможно е да започнат работа, която е обвързана със срокове. Същевременно съмняващата се жена не може да отказва. В крайна сметка могат да я обвинят, че е подвела всички.

Бременната съмняваща се дълго още от момента на зачеването ще избира родилния дом: ще разпита всички, ще се постарае да получи цялата налична информация по въпроса и ще проучи персонала до най-малката подробност. Ще избере най-добрия родилен дом, но до края няма да е сигурна, че това е бил правилният избор. Затова и има нужда по време на раждането от доверен човек до себе си, който да я подкрепя, да е активен и в нужния момент да каже „Стегни се!". Никога няма да чуете от съмняващите се жени да се откажат от медицинска манипулация. Сякаш са съгласни с всичко и проявяват пълно доверие към лекарите. В действителност този тип жена не иска да обиди обкръжаващите я, а да прецени и да вземе решение по време на раждането, просто нямат време.

Във всеки, дори в най-добрия родилен дом, такава жена няма да се чувства комфортно. За да създаде илюзията за уют, й е необходимо да избере такава болница, в която ще й позволят да се увие в собствения мек халат и да се обгради с приятни вещи.

В екстремните ситуации тази родилка се държи забележително: колкото и да е странно, за типа съмняващи се е присъщо чувството на отговорност и самоконтрол. В родилната зала съмняващият се тип личност ще се окаже преди всичко лекар.

Типът личност

АКТИВЕН

Много забележими, шумни, активни, работоспособни. Ако такъв човек говори, то е бързо, кратко и само за това, което го интересува. През цялото време се тревожи и страхува от неуспех. Безусловен лидер, без усилие заразява хората с оптимизъм. Този тип хора са незаменими в критични ситуации, бързо излизане от криза, революция. Те не обичат монотонната работа и обикновено прехвърлят този тип дейности на други хора.

Те са оптимисти, не обръщат внимание на малките затруднения, борят се докрай и преодоляват всичко. Обичат всичко ново: новите места, новите хора, новите видове дейности.

Обикновено активните жени рядко използват козметика, а ако ползват, то е минимално. Не губят време пред огледалото: набързо сресват късата си коса и тръгват. И все пак не са безразлични към външността си и от време на време се оглеждат във витрините, докато претичват покрай тях.

С такава дама в родилната зала е трудно. Все пак тя е „претичала" през бременността и сега кой може да я върже за леглото с датчици на корема? Тази дама не търпи спокойствие, обича честите промени и е способна да прави няколко неща наведнъж - да ражда, да чете книга, да разговаря по телефона и между контракциите дори да работи. А еднообразните контракции, още повече обездвижена в леглото, са в състояние да я изкарат извън равновесие. Освен това, активните дами точно преди да отидат да раждат са преровили Интернет, прочели са всичко за майчинството, за раждането, а също така се считат за по-начетени и от лекарите.

От друга страна кой друг, който не е позитивен, оптимист и има опит с хората ще се справи по-добре в тази трудна работа, раждането на дете? Активната жена не само ще се държи прекрасно по време на раждането, но и  ще окуражи другите родилки, ще ги подкрепи и вдъхнови. Най-важното е, да й бъде осигурена възможност да се движи и да се „развлича" така, както тя сметне за нужно.

Типът личност

ДЕМОНСТРАТИВЕН

Същински актьори, които не могат нито да живеят, нито да чувстват, нито да мислят, нито да работят, нито да почиват сами. Ако видите персонаж, със специфична харизма, който жестикулира и събира около себе си тълпа от почитатели, то този човек е от типа демонстративни.

Жените от този тип изхвърлят боклука в перфектен вид, грим и на токчета. Често това са актьори или поне се движат в тези среди и колкото е по-сценично, толкова повече им харесва. Така е и с аплодисментите и възторжените викове на почитателите. А монотонният живот, самотата и отхвърлянето могат да ги доведат до психосоматично заболяване.

Родилката от демонстративния тип, за изненада на повечето бременни в болницата, щом се съблече може да забележите я пиерсинг, я татуировка или някакво друго украшение по тялото. Всичките й дрехи са на известни дизайнери. От този тип жени може да чуете най-причудливите истории за раждане, те са майсторки на разкрасяването и преувеличаването. При всяко следващо разказване наново преживяват всичко и сами си вярват на това, което говорят (дори и да има свидетели и да твърдят друго). Също така за демонстративните дами е много важно да извоюват признанието на слушателите, от тук, вместо разказ за раждането, всичко се превръща в представление, с герои и прекрасен финал. Дори раждането успяват да превърнат в истинско шоу - ще се обкръжат с тълпа от съчувстващи, ще организират видео заснемане. С две думи, ще привлекат вниманието на всеки, който се намира в близост. А доколкото раждането е болезнено, този тип жени няма да подшушнат тихичко „Боли ме", а ще изкрещят: „Толкова много ме боли".

Най-добрият начин да се справите с тези сложни натури е да ги хвалите. Похвалата, възхищението, това е балсам за опънатите им нерви.                    

Типът личност

ЕСТЕТ

Това са генератори на идеи, живеят извън времето и пространството, постоянно са потънали в размисли и мълчание. Те са изключително нестандартни във всичко: в мислите, възприемането на света, разсъждения и постъпки. А радостта от общуването с тях могат да изпитат само избрани хора, за останалите постъпките на естетите ще останат нелогични и неразбрани. 

Естетите не обичат да се лутат, в облеклото си се придържат към класическия стил, но обикновено якето или палтото изглеждат като назаем. Към храната също не са особено придирчиви, ядат, за да живеят. Имат нужда от много време, за да свикнат с нов човек, ценят приятелството, а разделите преживяват катастрофално. Въпреки това, не обичат, а и не могат да изразяват емоциите си. Жената естет, по правило, е самотница в живота: тя изпитва това чувство още от детството си, а с възрастта, дори свиква с него и се чувства комфортно. Този тип личност обикновено принадлежи на класическия безумен поет или затворения в изчисленията си математик. За щастие съвременния свят е предоставил на тези хора възможността да общуват със себеподобни - компютърните технологии и Интернет.

По време на раждането, това е една изключително странна и непредсказуема пациентка. Тя се вглъбява в себе си и собствените си мисли. Реакциите й са продиктувани от някакви лични, вътрешни изводи и затова е абсолютно непредсказуема. Изпълнява препоръките на лекаря, но сякаш не е там. Този тип хора могат да се обидят за най-малката дреболия, но със сила да преживеят истински неприятности. Естетите не се интересуват от обкръжаващата ги среда, но родилката естет ще се зарадва изключително, ако раждането се води на фона на класическа музика. Възможно е дори да започне да декламира стихове.

Типът личност

ИМПУЛСИВЕН

Това са най-непосредствените хора. При тях каквото им е на ума, това им е на езика: за тях важи максимата „Право куме в очи", като не се интересуват от мнението на опонента си. Импулсивният тип хора са авантюристи и се водят от интуицията си. Проблемът обаче е, че интуицията им не е особено развита. Хора на действието, импулсивни и въпреки това малко нерешителни и замислени, те са уверени, че от всяка ситуация има изход. Знаят какво искат и как да го постигнат.

Към собствената си външност и действия, този тип хора не са много критични и не могат да се оценяват обективно.

Импулсивният тип жени живеят в настоящето, затова и за тях раждането започва с контракциите. При това бъдете сигурни, те ще раждат при истинско светило, при когото е почти невъзможно да си запишеш час. За тях, обаче, тази дума „невъзможно" не съществува. Така както не съществува и „не трябва", поради което всички забрани на лекарите за тях са просто шум. Импулсивните дами обичат да рискуват, затова се случва много често да раждат екстремно, в самолет, кола, просто защото не са успели да стигнат до родилния дом.

Независима, тази особа няма да се поколебае да поиска всичко, което й е нужно и ненужно. Всички лекари и акушерки ще бъдат потресени от множеството й капризи, затова пък импулсивната родилка ще остане доволна от себе си и прекрасното си бебче.

Типът личност

ЗЕМЕН

Това са пресметливи реалисти, които обичат законите и реда. Те планират, разпределят по шкафове и кутийки работа, хора, постъпки, вещи. В техния живот всичко трябва да бъде предсказуемо, близкото обкръжение се състои от проверени и нужни хора, а парите и властта не са малко. Земните личности са способни да извлекат полза от всяка ситуация, ценят материалното и видимото.

Животът им е структуриран: книгите се подреждат като по каталог, чиниите са измити и по местата им. Земният тип го характеризират таблиците и справочниците, системите и картите, планирането и разписанията. Ако планът се провали, за тези хора това е катастрофа.

Жените земен тип са по рождение счетоводители, икономисти и домакини, по-точно домоуправители. В техния дом винаги е идеално подредено, храненето е три пъти на ден в точно определени часове, всяка вещ си има строго определено място, всички разходи се записват и се води сметка.

Земният тип хора уважават и се вслушват в съветите на началниците си, затова и лекарят в очите на такава пациентка е цер и бог.

За земната жена критерият за успешно раждане е размерът на сумата, в която ще се вмести. А най-голямото разочарование, което може да я сполети, е вместо очакваното момченце да роди момиченце или спешно цезарово сечение вместо естествено раждане. Подобни непланирани изненади могат задълго да разстроят земната особа.

Не съществуват „чисти" типове личности. В това е и красотата, на света няма двама еднакви хора, всеки е уникален. Но все пак всяка теория се ражда на основата на нещо и във всяка шега има доза истина...  

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: