Бременност

Тяло за бъдеща майка

Когато дискомфортът по време на бременността е най-голям, се чудите защо точно вие трябва „да изтърпите мъките" на процеса да дадете живот, а не вашата половинка.

Тяло за бъдеща майка

Не сте единствената, на която й минават подобни въпроси през главата. Много често жените разискват темата за решението на Господ точно ние да бъдем мъчениците. Естествено като начало поставяме греховете на Ева, но учените са задълбали и на друго ниво - и открили не една, а много характеристики на женското тяло в полза на раждането.

ЗА ВАС И ЗА НЕГО

Вие не само искате да имате бебе - вие сте направена да имате бебе! Физиологичните разлики между момчето и момичето са на много по-дълбоко ниво от видимите полови органи. Самото отношение към бременността, раждането и отглеждането на децата е такова, че точно вие да сте тази, която ще играе главната роля.

Мъжете обикновено са устроени така, че да използват предимно лявата половина на мозъка си, което обяснява логическата им мисъл. Ето защо те гледат „черно-бяло" на живота, докато жените виждат нюансите във всяко едно отношение. Мозъкът на дамите „работи" и в двете половини, което ги подтиква да бъдат по-нежни, по-креативни и по-интуитивни - все качества от първа необходимост при отглеждането и възпитанието на деца.

Въпреки че мозъкът на мъжа е по-голям от този на жената, вторият е зареден с много повече нервни клетки. Това означава, че те умеят да прехвърлят по-бързо данни от лявото към дясното полукълбо и обратно. Вие не си правите предварителен план как ще преобуете бебето или как ще го приспите, а го правите инстинктивно, нали? За разлика от мъжа ви!

НА ФИЗИЧЕСКО НИВО

Костите на жената са по-гъвкави и по време на бременността те се изместват така, че тя да може да поеме тежестта на корема - нещо, което го няма в мъжкия организъм. Костните различия не спират дотук. Жените имат по-широк таз, който се разтваря така, че да се осъществи раждането и главата на бебето да премине през родовия канал без особени препятствия.

Много рядко мъжете умеят да се поставят на мястото на човека срещу тях и да влязат в неговия свят. Ето защо сълзите на малкото човече трудно ще ги трогнат, особено когато се отнася за нещо, което тях самите не ги вълнува.

И ХОРМОНИТЕ ИМАТ ДУМАТА

И двата пола произвеждат хормоните естроген и тестостерон, обаче нивата им варират много. При жените има 10 пъти повече естроген, отколкото при техните силни половинки. В пубертета нивата на естроген се повишават значително с растежа на гърдите и натрупването на мазнини в областта на корема и ханша - все предпоставки за износване на здраво бебе. Мъжете от своя страна в тийнейджърската възраст произвеждат много тестостерон, което дава резултат в бързото израстване на височина и оформянето на мускулна маса.

Всичко това означава, че силният ви мъж може да вдига тежести, но смяната на памперси на бебето му се струва непосилна задача... и вика вас на помощ.

ХОЛИСТИЧНОТО ОБЯСНЕНИЕ

От древни времена жената е пазачът на семейното огнище. Тя е устроена да съхранява и брани по-беззащитните, т.е. бебетата. Жените са способни да разбират по-широк спектър от емоции, което ги прави перфектни при осъществяването на контакт с детето, особено във възрастта, когато чувствата започват да бушуват и объркват света на мъничето.

И да си признаем накрая - силният пол всъщност трудно би могъл да изтърпи бременност, раждане и кърмене. Спомням си момент от предварителната разходка в родилното отделение на една софийска болница, когато бременна жена изказа мнение, че раждането всъщност май е трудна работа. Отговорът на лекарката, която ни развеждаше по етажите, беше: «То ако беше лесно, щяха да го правят мъжете!».

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: