Здраве и красота

Тялото след раждане

5 промени, за които жените се срамуват да говорят

Тялото след раждане

Тялото преминава през много промени след раждане – не всички от тях са приятни, а някои дори карат жените да се чувстват неудобно. Не става въпрос за стриите, хемороидите и отпуснатата кожа, както и подутият стомах, с които повечето дами са се сблъсквали, а за неприятностите, за които нито една „нова” майка не иска да говори.

Повечето от проблемите след раждане са последица от разтягането и разширяването на влагалището. За щастие, те са временни и обратими.

1.  Влагалището може да стане прекалено широко за поставяне на тампон

При появата на първата менструация след раждането не се опитвайте да поставяте тампон. Не се тревожете, това е само временно състояние, което може да трае няколко месеца. Става въпрос за последиците от разширяване и разтягане на влагалището след раждане, на което е необходимо време, за да се върне към нормалното си състояние.

2. Няма да можете да контролирате газовете
Раждането често оставя следи по вашето тяло, част от които са свързани с таза и тазовите мускули. Те стават по-слаби, в сравнение с преди, което може да доведе до неприятни последици и неконтролирано изпускане на газове. Това явление е много често, но добрата новина е, че мускулите укрепват постепенно и се връщат към нормалното си състояние, а неразположението отзвучава.

3. Може да се напишквате в гащите

Отново става въпрос за отслабване на мускулите. Точно затова много майки не могат да контролират напълно пикочния мехур. Това означава, че като кихнете, вдигнете нещо тежко, или се смеете силно, съществува опасност да се изпуснете в гащите. Но когато мускулите укрепнат, няма да имате този проблем.

За бързо укрепване на тазовото дъно се препоръчва редовно да се правят упражненията на Кегел.

4. Стъпалата могат да пораснат
През последните месеци от бременността краката често се подуват, а стъпалата стават все по-широки и големи. Спокойно, след раждането всичко се връща постарому. Но има вероятност стъпалото да порасте с един номер. От какво се предизвиква това? Нито жените, нито учените имат отговор към момента.

5. Интимните части променят цвета си
Силните хормонални промени, които се случват с организма на „новите” майки, се изразяват по различни начини в организма. Един от тях е и значителното потъмняване на кожата на гърдите, в областта около влагалището и ануса. И ако това изчезва при някои жени след определен период от време, други ще трябва да се примирят с този „дар на природата”.

 

 Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“

 

 

Сподели: