Раждане

Тоалет преди раждането

При постъпване в родилния дом родилката преминава така наречената хигиенна подготовка за раждането.

Тоалет преди раждането

В това понятие влизат отстраняването на окосмението на интимните части, очистването на червата, душът и смяната на бельото. Информирането за тези действия способства благополучното протичане на раждането и следродилния период.

Обезкосмяването

Обезкосмяването на интимната област е стандартна „подготвителна" процедура при постъпване в родилния дом у нас. Много жени не съвсем разбират целта на тази манипулация.

Цел на процедурата. Космите около влагалището задържат влагалищно съдържимо. В процеса на раждането то става много по-обилно, отколкото обикновено. Първо, това се случва заради хормоналната пренастройка преди раждането: нарастването на естрогенния фон води до извеждане на излишните течности от организма на бъдещата майка. Второ, преди раждането или в самия процес от половите пътища на жената може да се появи едно особено течение, което е познато под наименованието „тапа" или „бележене". Слузестата тапа или цервикалната слуз е специфичен секрет, който запълва канала на маточната шийка и служи като „охранител" на маточната кухина и плода от попадането на инфекции от нестерилното влагалище. В процеса на разкритие цервикалната слуз може да се отдели от канала на шийката във влагалището, а оттам навън. Накрая след спукването на околоплодния мехур от половите пътища изтичат околоплодните води.

Всички описани дотук секрети се стичат във входа на влагалището и по интимните косми и служат като добра среда за размножаване на различни бактерии.

В периода на изгонването на плода родилката може да получи разкъсване на меките тъкани. В ранния следродов период (през двата часа след раждането) тези разкъсвания се зашиват. Наличието на косми в тази област значително увеличава риска от инфектиране на шевовете. В резултат може да настъпи възпаление, а това на свой ред да доведе до усложнения в следродовия период.

Как протича процедурата. Процедурата по бръсненето се провежда в санитарната стая на приемното отделение, изпълнява я приемащата акушерка. Бъдещата майка ляга на стола за преглед, застлан с бельо за еднократна употреба. Акушерката премахва окосмяването със самобръсначка, пак за еднократно ползване.

За тази процедура не са необходими стерилни условия. Всички предпазни мерки описахме по-горе: смяната на бельото на стола, ръкавици за ръцете на акушерката, самобръсначка, необходими, за да се изключи предаването на инфекция от една пациентка на друга. Тази процедура може да се проведе и в домашни условия, преди постъпването в родилно отделение. Преди да пристъпите към обезкосмяване, вземете душ. Също така, за да избегнете инфектиране при евентуално порязване, трябва да използвате нова самобръсначка. Необходимо е да почистите изцяло окосмяването на „триъгълника". Ако по време на бръсненето се образуват драскотини, следва внимателно да ги намажете, „въоръжавайки" се с огледало и памучен тампон, потопен в спирт или производен на йода дезинфектант. Не нанасяйте крем за след бръсненето, защото по време на раждането кожата около влагалището трябва да бъде суха и чиста.

Очистителната клизма

Цел на процедурата. Необходимостта от очистване на червата преди раждане се обяснява с няколко причини. Първо, крайните отдели на дебелото черво - сляпото и правото черво, които са разположени в кухината на малкия таз, може да окажат отрицателно влияние на положението на главата на плода по време на раждането. Препълнените черва, разположени в областта на долния сегмент на матката, нерядко препятстват правилното разположение на предлежащата част на плода. В резултат главата на мъничето не може плътно да прилегне към шийката на матката и й оказва натиск по време на контракция. Ако в началото на раждането между долния сегмент на матката и предлежащата част на плода не се образува плътен пръстен на съприкосновение, това може да доведе до преждевременно изтичане на околоплодните води, слаба родова дейност и даже инфекция. Втората причина за очистването на червата преди раждане се явява фактът, че изходният отдел на червата е разположен непосредствено зад влагалището. Ако той е пълен, се явява механично препятствие за придвижването на мъничето по родовия канал и може да усложни най-важния момент - периода на изгонването.

Както става ясно, „освобождаването" на червата не е само хигиенна подготовка, но и благоприятства самия родов процес. Слабителният ефект се постига благодарение на усилената перисталтика на стените на червата. При това нервните импулси се предават на стените на матката. Така тя се тонизира и по-добре се съкращава по време на раждането.

Слабителните средства не се препоръчват, тъй като предизвикват много странични ефекти като промяна в кръвното налягане, усилване на сърцебиенето и др.

Как протича процедурата. За очистване на червата се използва очистителна клизма. Тази механична процедура с помощта на вода или готов разтвор е напълно безвредна, безболезнена и без странични ефекти. При попадането на вода в ниските отдели на червата те се раздуват, повишава се тонусът на чревните стени и възниква бурна перисталтика, способстваща за изхвърляне на съдържимото.

Очистителната клизма се прави в приемния кабинет от акушерка. Използва се чешмяна вода, тъй като храносмилателният тракт сам по себе си не е стерилен. Водата не трябва да е студена, защото може да предизвика възпаление на чревните стени. Обаче горещата или даже топлата вода в клизмата също не дава очаквания ефект. Оптималната температура е стайната (18-20 градуса), а обемът - 1-1, 5 л. За прочистването на дебелото черво ви е необходим т. нар. съд на Есмарх (иригатор) - гумен плик, съединяващ се с неголям маркуч. Провеждането на процедурата се прави също на гинекологичния стол или на болнично легло. Най-добрата позиция е в легнало положение на левия хълбок, с леко сгънати крака. Накрайникът се намазва с медицински вазелин и се поставя в дебелото черво. После се отваря специалният вентил на съда. Процедурата не продължава повече от 2 минути. Могат да се използват и фабрично приготвени разтвори в иригатори за еднократна употреба. При бременните ефектът от клизмата настъпва по-бавно и продължава по-дълго от обикновено. Затова в тоалетната ще прекарате не по-малко от 20 минути.

За разлика от бръсненето клизмата не е добре да се прави вкъщи. Тази процедура винаги има известен родостимулиращ ефект. Обикновено той е незначителен, но понякога след клизма контракциите стават доста по-силни и настъпва по-бързо разкритие. Риск от такова ускорение има при повторни и преждевременни раждания.

Завършване на предродовата хигиена

След пълното очистване на дебелото черво идва ред на душа. Може да използвате медицински гел или душ гел. Следва преобличане - дават ви  нощница, предоставена от родилното отделение.

Въпроси към специалиста
1. При планирано секцио как се прави тоалет?
Като цяло няма съществена разлика между двете процедури с изключение на това, че особено при по-изразено окосмяване може да се наложи да се избръсне и долната част на корема. Същото се налага и при необходимост операцията да се извърши с надлъжен, а не с напречен разрез на кожата.
2. Напоследък се говори за ампули, които се поставят в клизмата за по-добра перисталтика, прави ли се в България и какво съдържа тази ампула?
У нас съществуват готови лекарствени форми във фабрични иригатори. Те съдържат натриеви соли, които предизвикват засилване на перисталтиката и изпразване на дебелото черво.
3. По отношение на обезкосмяването има жени, които си правят кола маска, подходяща ли е тази процедура при раждане?

При не малко жени в дните след процедурата се наблюдава възпаление на космените фоликули, което ако е сериозно, крие риск от разпространение на инфекцията към оперативната рана или влагалището и маточната кухина. Поради това особено при очаквано нормално раждане, чието начало не може да се предвиди, е по-удачно да се използва друг метод за обезкосмяване.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898 40 88 72

 

Сподели: